Verhaal #53 | Verwarmen met infrarood in Assendorp? Het kan wél

Hartje herfst een kopje thee drinken op je vloer in Assendorp. Zonder de gaskraan open te draaien. Het lijkt een fabeltje, maar het kan echt in het huis van Maartje van Reedt Dortland. De historische woning aan de Eendrachtstraat wordt sinds vorig jaar elektrisch verwarmd, met infraroodfolie. “Ideaal voor kleinere huizen en goedkoper alternatief voor de warmtepomp”, vertelt een enthousiaste Maartje.

Eigenlijk was het een onderzoek van Urgenda dat Maartje over de streep trok. Woningen waar de organisatie infraroodpanelen plaatste bleken de helft minder energie te gebruiken. Maartje: “Ik wilde het huis verduurzamen en ruimtelijker maken. Een warmtepomp vond ik een te grote investering en ik heb er geen ruimte voor. Ik kwam in contact met een expert die uitlegde dat dat infraroodverwarming een prima alternatief zou zijn. Dat wilde ik wel uitproberen.

Onzichtbare verwarming
De verwarming in het gezellige hoekhuis is op een bijzondere manier aangebracht. In plaats van een aantal panelen aan het plafond is gekozen voor infraroodfolie. In de woonkamer is die onzichtbaar achter de gipsplaten van het nieuwe plafond aangebracht, in het (open) keukengedeelte onder de tegeltjesvloer. In de gang kwam wel een paneel aan het plafond te hangen.

Het bijzondere is dan ook dat er van de verwarming in woonkamer niks te zien is. Voelbaar is het wél. Maartje: “Het is een hele aangename, gelijkmatige warmte. Zonder tocht, omdat niet de lucht, maar mensen en objecten worden verwarmd. De thermostaat staat standaard op zeventien graden, ook als we er niet zijn. Op hele koude dagen staat –ie wat hoger.” Het fijnste vindt Maartje de warme keukenvloer, een heerlijke plek om ’s ochtends op je sokken een kopje koffie te drinken.

Voor een duurzame afwerking koos Maartje voor het oudste bouwmateriaal ter wereld: aarde. Maartje: “Leemstuc zorgt voor een gebalanceerde luchtvochtigheid en dus voor een aangenaam klimaat in huis. Bovendien absorbeert het geluid en blijft het in de zomer koel en in de winter warm. Bijkomend voordeel is dat het geen schadelijke stoffen afgeeft zoals gewone stuc.”

Besparen op energie
Maartje kookt nu elektrisch dus de benedenverdieping is van het gas af. Omdat de bovenverdieping nauwelijks wordt verwarmd gaat de gaskraan in principe enkel nog open voor het douchen. Als de CV het begeeft wordt deze vervangen door elektrisch.

Op het dak liggen acht zonnepanelen; voor meer is geen ruimte. Hoeveel bespaart Maartje nu? “Het is lastig om met vorig jaar te vergelijken vanwege de verbouwing en huurders die in het huis zaten, maar het gasverbruik is bijna nihil. Mijn energierekening is verlaagd, maar harde cijfers kan ik pas volgend jaar geven”, aldus Maartje. De investeringskosten voor infrarood waren zijn relatief laag: ongeveer 3000 euro. Dat komt door de goedkope grondstoffen en het feit dat onderhoud niet nodig is.

Wat is Maartjes eindconclusie? “Ik ben superblij dat ik het aangedurfd heb. Het was zoeken naar passende oplossingen en mensen die last minute mijn ideeën konden uitvoeren. Maar het resultaat is nog beter dan ik had durven dromen. De enige die er moeite mee had was de elektricien, voor wie het een compleet nieuwe ervaring was.”

Kan ze het andere mensen aanraden? “Absoluut. Vooral als je niet teveel kunt investeren. En als je van je lelijke CV radiatoren af wilt.”

Foto: Maartje (rechts) en partner Marcel op de met infrarood verwarmde keukenvloer (Natascha van Zaanen)