‘Het leuke van zo’n tas is het verrassingselement’
‘Vanavond eten we noedels met rode kool, kip en mango chutney’, vertelt Helena als ze de groentetas van Tuin Salland uitpakt. ‘Die combinatie had ik nooit zelf bedacht, maar dat is het leuke van zo’n tas!’ Iedere week halen Helena en Rudolf een tas vol lokale, biologische groenten op – gewoon in Assendorp. Daarnaast verbouwen ze hun eigen groenten in hun moestuin in Zwolle Zuid.
‘We zijn jaren geleden begonnen met de groentetas omdat we toch vaak hetzelfde aten. Na werk hebben we vaak geen energie om iets nieuws te proberen met eten, maar met een groentetas is dat veel makkelijker’, vertelt Rudolf. Helena vult aan: ‘Er zitten soms groenten in die je niet ziet in de supermarkt, zoals aardpeer, groene kool, of romanesko. Of hoe heten die spruitjes die we laatst zagen op Binnenstebuiten?’ Rudolf denkt even na. ‘Boerenkool spruitjes, uit Marknesse. De ene week op tv, de volgende week zomaar in onze groentetas!’
Verrassingselement
Iedere vrijdagmiddag halen ze de tas een paar straten verderop op. ‘In de supermarkt heb je geen idee waar de producten vandaan komen. Ik ben wel eens op de tuinderij geweest waar onze tas vandaan komt, het voelt heel anders als je weet waar je eten is verbouwd’, vertelt Helena. ‘Het leuke van zo’n tas is het verrassingselement. We krijgen altijd een mailtje met wat er die week in de tas zit. Vaak zit er ook een recept bij. Zo hoef je niet na te denken wat je wil eten en probeer je dingen buiten je comfortzone.’ Rudolf is de kok in huis. ‘Het is fijn om na een dag nadenken gewoon even praktisch bezig te zijn. En het voordeel van zelf koken is dat ik het precies zo kan maken als ik het lekker vind!’, zegt hij met een glimlach. ‘Als je experimenteert met verschillende manieren van bereiden, is eigenlijk alles wel lekker te maken’.
Uit eigen tuin
Sinds een jaar of vijf steken Helena en Rudolf ook zelf de handen uit de mouwen om groenten te verbouwen. ‘We begonnen met een kleine volkstuin, zo’n 50m2, dat ging heel goed. Toen kregen we grootheidswaanzin’, lacht Helena. Nu heeft het stel zo’n 150m2 te bewerken. ‘We wilden ook graag fruitbomen en bessenstruiken, dan heb je toch al snel meer ruimte nodig.’ Naast groente en fruit is er ook ruimte voor bloemen in de moestuin. Helena vertelt: ‘Eerder hadden we een bloemenabonnement, maar toen ik er achter kwam hoeveel bestrijdingsmiddelen er op snijbloemen zitten, zijn we daarmee gestopt. Ik ben zelf maar wat gaan pionieren, en nu heb ik in de zomer vaak een bosje bloemen uit eigen tuin op tafel.’
Sommige dingen gaan heel goed in de moestuin. ‘Met de groentetas en onze moestuin is het eigenlijk al te veel voor ons tweetjes. We maken wel jam en zijn er achter gekomen dat je óveral soep van kan maken – zelfs van ijsbergsla! Voor een grote vriezer hebben we helaas geen ruimte dus we delen aan de buren uit wat we teveel hebben.’ De moestuin brengt nog wel de nodige uitdagingen met zich mee. Zo was de natte winter van vorig jaar funest voor de tuin. Helena: ‘Alles was een zompige bende, en er waren zo veel slakken… Ik had thuis kleine plantjes opgekweekt, ze wekenlang in de vensterbank gehad, en in één nacht hebben de slakken alles opgegeten of doorgeknaagd. Dat is wel frustrerend.’
Met de seizoenen mee
Wel is het voor Helena waardevol om van dichtbij te zien hoe je eten groeit. ‘Eigenlijk heel gek dat in de supermarkt alles hetzelfde is. We hebben aan dezelfde boom mini-appeltjes en appels van 15 centimeter doorsnee. Allemaal even lekker.’ Ook leer je met de seizoenen mee eten. ‘Aan een sperzieboontje zie je niet of hij draderig is of niet, maar als je ze in de zomer koopt, is de kans veel groter dat ze lekker zijn!’
Biologisch en lokaal eten is gezonder voor jezelf en de omgeving, scheelt een boel transport en smaakt ook vaak beter. Volgens Helena is het ook niet meer werk of duurder dan in de supermarkt. Een tip van het stel is om het gewoon eens te proberen. ‘Net als Dry January of de maand zonder vlees. Probeer het gewoon eens een maand, en kijk hoe het bevalt!’
Wil je ook eens zo’n tas proberen?
In Zwolle zijn meerdere groenteabonnementen te proberen met lokale en biologische producten, zoals Tuin Salland, De Warmoezerij, Tuinderij de Spoolderberg, Kook-Ook en Uw Stadsboer. Op www.fietsenvoormijneten.nl vind je een overzicht van alle winkels en kraampjes met lokaal verbouwd voedsel.
Door: Elea Schoon
Foto: Natascha van Zaanen