Een zoektocht naar ruimte in de krappe straatjes van Assendorp
Denk je eens in: Het is een heerlijke, frisse lentedag. De zon staat ‘s ochtends nog niet in de achtertuin, dus je neemt je kopje koffie en krantje mee naar de picknickbank voor het huis. Vroeger stonden hier auto’s, nu zit je tussen de krokussen op een bankje in de zon. De buurkinderen zijn aan het stoepranden, de overbuurman kiept zijn groenafval in het wormenhotel. Een idylle? Ja en nee. Dat er veel auto’s in Assendorp staan en blijven staan, is een feit. Maar kunnen we hier en daar wat meer ruimte creëren om te leven, te spelen en wat meer groen naar ons toe te halen? Jazeker! Op de inloopavond op 31 maart 2025 in de Nieuwe Keuken gaan we het hier over hebben.
Assendorp is een wijk vol karakter en gezelligheid. Een wijk vol leven en reuring, vol baby’s in bakfietsen, auto’s en bestelbusjes, kinderen op stepjes, hardlopers en scootmobiels, wandelaars en rollators. We moeten met z’n allen samen gebruikmaken van de ruimte die we hebben. De ruimte die in Assendorp behoorlijk versteend is. In die beperkte ruimte willen we al onze belangen een plekje geven: de auto het liefst voor de deur, de fiets geparkeerd, een veilige speelplek voor de kinderen en ook nog ergens wat groen. Het is dan ook niet gek dat zowel bewoners als de gemeente altijd op zoek zijn naar balans tussen deze belangen. 50 tinten groen Assendorp neemt je mee in haar zoektocht naar manieren om wat meer ruimte te creëren in de krappe Assendorpse straatjes – zónder op het comfort van een auto in te moeten leveren
Deelauto’s
Zo’n drie jaar geleden startte op het Assendorperplein de eerste groep deelauto’s van OnzeAuto. Joost Vlot woont aan het plein en doet al vanaf het begin mee. ‘Ik ben na drie jaar nog steeds heel tevreden. De auto’s zijn eigenlijk altijd beschikbaar, staan voor de deur en rijden super lekker.’
Andrike Dollen startte, samen met buurtbewoners, ongeveer een half jaar geleden een deelauto groep rond de Korenbloemstraat. ‘We hebben nog geen moment spijt gehad van de keuze de auto weg te doen. Dat er geen eigen auto voor de deur staat, maar er wel altijd een auto beschikbaar is, is ontzettend fijn. Daarbij is het natuurlijk heel fijn dat we op deze manier duurzaam kunnen rijden en er ook nog eens geld op kunnen besparen.’
Meer mogelijk met minder auto’s
Door auto’s te delen, komen er veel parkeerplaatsen vrij. De zes deelauto’s die Assendorp nu rijk is, hebben samen vierentwintig parkeerplekken vrijgemaakt. Dat schept ruimte om na te denken over andere invulling. Een groot frustratie punt is bijvoorbeeld dat stoepen onbegaanbaar zijn door geparkeerde fietsen. Vooral met een rollator of kinderwagen is het best een uitdaging om dan van a naar b te komen. Een autoparkeerplaats omtoveren tot fietsenstalling zou een uitkomst kunnen zijn.
In de Blokstraat en de Van Ittersumstraat zijn de bewoners al langere tijd bezig met vergroenen. Eerst hebben ze bakken met groen geplaatst om ‘proef te draaien’ met de vergroening van parkeerplaatsen. De plekken die iedereen goed beviel, zijn permanent vergroend. Susan uit de Van Ittersumstraat vertelt: ‘Bij straatvergroening is het vooral een kwestie van ‘ergens doorheen kunnen kijken’. Zolang de straat vol staat met auto’s is het moeilijk voor te stellen hoe de nieuwe situatie zal zijn, met bloeiende planten en struiken, kinderen die meer buiten spelen, bijen en vlinders, en bewoners die ’s avonds in de tuintjes bezig zijn.
Houd je hoofd koel met groen in de straat
Groen in de straat oogt niet alleen prettig, het is ook heel nuttig. Naast dat je verschillende soorten vogels en insecten een plezier doet, helpt vergroening ook om extreme weersomstandigheden aan te kunnen. Zo zagen we op een hete zomerdag met de warmtebeeldcamera dat de straatklinkers 50 graden werden, en de polletjes gras tussen de stenen slechts 35 graden. Een auto in de zon mat 79 graden. Je kan je indenken dat het in een groene straat dus een stuk prettiger vertoeven is in de zomer.
Tijdens hoosbuien loopt het riool snel vol. Het gevolg is dat de straten zo nu en dan onder water komen te staan, met natte kelders als gevolg. Hoe meer tegels er uit de straten en tuinen gaan, hoe meer water kan infiltreren in de grond en het riool dus niet wordt belast. Bij Andrike in de Korenbloemstraat hebben ze drie groenvakken aangelegd. ‘Je kan dit bij de gemeente aanvragen; de gemeente heeft voor ons de vakken aangelegd en de bomen geplant’.
Hoe gaan we om met de ruimte in Assendorp?
Tijdens de inloopavond denken we graag samen met jou na over hoe we omgaan met mobiliteit en onze ruimte in Assendorp. Wist je bijvoorbeeld dat je op afstand kan parkeren of dat je fietsend je boodschappen rechtstreeks bij de boer kan doen? Tijdens de inloopavond praten we je helemaal bij over de gemeentelijke parkeerverordening en alle mooie initiatieven die er in Assendorp al zijn. Zo is er voor heel Zwolle vastgelegd dat de ruimte die vrijkomt door deelauto’s, ingezet wordt voor meer groen. In een versteende wijk als Assendorp een mooie kans. We denken graag na over hoe we de ruimte in Assendorp zo kunnen indelen dat we onze wijk mooier en leefbaarder maken. Kom je ook?