Buurtacties versterken natuur in de wijk
Tekst en beeld: Anke Jansen
Je loopt het terrein op en een wilde weelde ligt aan je voeten. Bij Assendorp om de hoek ligt natuureducatie-park de Nooterhof. Bijna ongelooflijk dat er zoveel natuur te vinden is vlak onder onze neus. Als je door versteende Assendorpse straten loopt, verwacht je niet dat er zoveel biodiversiteit in de buurt is. Als Assendorpers kunnen we daarop aansluiten met een groene route voor planten en dieren door de wijk.
De Nooterhof is een stedelijk centrum voor duurzaamheid en natuur- en milieueducatie in een ecologisch beheerd park. Opgericht in 1961, met in 2007 de bouw van een duurzaam theehuis in de vorm van een earthship, oftewel aardehuis. Een aardehuis gebruikt letterlijk een dikke laag aarde als isolatie voor een stabiel binnenklimaat. Aan de zuidkant van het gebouw is een grote serre waar zonlicht naar binnen komt. Hierdoor heeft het gebouw bijna geen energie nodig. Het water voor thee is gefilterd regenwater. Hoe duurzaam wil je het hebben?
Groene ontspanning om de hoek
Het park waarin het earthship staat wordt ecologisch beheerd door vrijwilligers van het Nooterhof Netwerk. Je vindt er onder andere een bijenstal, een groentetuin met vergeten groenten, groene speelplekken, verwilderde plekjes met water en bruggetjes en nog veel meer. Mensen uit de hele stad komen naar deze plek om te spelen, leren en ontspannen. Ook Assendorpers weten de Nooterhof te vinden. Het is een heerlijke plek, zeker met kinderen. Je kan hier een hele middag zoet zijn: een wandelingetje over het park, kijken bij de moestuin en de bijenstal. Dan een kopje thee terwijl de kinderen spelen op het natuurlijke speelterrein.
Groene route door Assendorp
De Nooterhof is een mooie plek om inspiratie op te doen. Deze hotspot om de hoek laat zien dat natuur en biodiversiteit mogelijk zijn midden in de stad. 50 tinten groen Assendorp maakt met acties ruimte in de wijk om de natuur als het ware de wijk in te trekken. Bijen kunnen bijvoorbeeld niet ver vliegen zonder tussendoor te eten. Als Assendorpse tuinen en openbare ruimtes vol staan met groen en bloemen, ontstaat er een groene route waar bijen kunnen bijtanken. Een paar inheemse bloemen op het balkon helpen ook al. Vogels profiteren dan weer van de vele insecten. Het toffe is dat bewoners zelf acties organiseren om hun buren enthousiast te maken om dit ook te doen, bijvoorbeeld de egelsnelweg-actie, waarbij er doorgangen in de schuttingen gemaakt worden om egels de ruimte te geven.
De kracht van buurtacties
Word je door je buren uitgenodigd om mee te doen aan een groene actie, dan spreekt dat meer aan dan wanneer de gemeente of een andere instantie iets organiseert. Dat is de kracht van een buurtactie. 50 tinten groen Assendorp heeft inmiddels een groot netwerk van bewoners die zelf acties organiseren. Het enthousiasme van buren werkt aanstekelijk. Mede daardoor zie je overal in de wijk weelderig groene gevels en kleurrijke bloemenperken in de straten. En daar wordt iedereen blij van. Als je vlinders en bijen spot, zwaluwen ziet vliegen, mussen hoort kwetteren of ’s avonds een egel ziet scharrelen, dat is toch genieten?
Ook bijdragen aan een groene route door Assendorp? Kijk welke acties er zijn of organiseer er zelf een met je buren.