“Het is eigenlijk ook gewoon een goede smoes om lekker in de tuin te kunnen rommelen”
Schimmellasagne en wormensap klinken als iets uit een griezelfilm, maar zijn helemaal niet vies. Sterker nog: ze zijn super nuttig voor je tuin! Maarten Epema laat graag zien aan Assendorpers hoe ze hun groen-afval kunnen omtoveren tot compost tijdens de meest rottige wandeling van Assendorp.
‘Gelukkig wordt het groen-afval tegenwoordig wel gescheiden, maar toen ik begon met composteren ging alles nog gewoon bij het restafval’, zegt Maarten. Tijdens de vorige inloopavond van 50 tinten groen Assendorp nam hij een groep geïnteresseerde bewoners mee langs verschillende oplossingen om je groen-afval in eigen tuin te verwerken tot compost. ‘Ik vind het mooi om het gevoel te hebben dat je je eigen kringloop sluit. Actief met je eigen tuin bezig zijn is een leuke, rustgevende activiteit. Het is dus eigenlijk ook gewoon een goede smoes om lekker in de tuin te kunnen rommelen’, zegt Maarten met een lachje.
Wormenhotel of compostbak?
Bewoners maakten tijdens de rottige wandeling kennis met verschillende wormenhotels, een compostton en een bokashi-emmer. ‘Ik merkte dat veel Assendorpers er al wel mee bezig zijn hoe ze hun groenafval in eigen tuin kunnen houden, maar nog geen oplossing hebben gevonden. Ze wilden graag weten wat de voors en tegens zijn van verschillende bakken’. Zelf heeft Maarten een wormenhotel en een compostton in de tuin. ‘Composteren gaat heel goed, maar duurt wel wat langer. In een wormenhotel gaat het sneller. Op het gegeven moment heb ik een handje wormen uit het hotel in de compostton gegooid, dat helpt enorm!’. De zogenaamde tijgerworm is een ster in het omzetten van dood plantaardig materiaal naar mooie, donkere aarde. ‘Wie een bakje wil ophalen is van harte welkom, ik heb er zat!’, aldus Maarten.
Een compostbak is één grote ton waar je alles in gooit. ‘Onderaan kan je dan de compost eruit halen. Dat is best onhandig, je kan niet goed bij de achterkant komen’. Een wormenhotel bestaat uit losse, gestapelde bakken. ‘De wormen kruipen steeds een laagje verder omhoog als ze uitgegeten zijn. De onderste bak is dus bruikbare compost waar bijna geen wormen meer in zitten, dat is wel zo praktisch. Er zit ook een bak onder waar het wormensap wordt opgevangen, dat kan je weer gebruiken als plantenvoeding.’
De Bokashi-emmer
Een compostbak is vooral geschikt voor groen-afval, maar niet alles mag erin. Citrusschillen, eierschalen en gekookt voedsel kunnen er beter niet in. Laurien Visser heeft daar een oplossing voor gevonden: de Bokashi emmer. ‘In coronatijd zijn we begonnen met zo min mogelijk afval produceren. Nu, met twee kleine kinderen, schiet dat er soms wat bij in. Maar de Bokasi-emmer is een blijver! Het is echt heel simpel, stinkt niet, en we hoeven nooit groenafval af te voeren.
Plantenvoeding of gootsteenontstopper?
De bokashi-emmer breekt door fermentatie groen-afval af. ‘Alles kan erin, ook gekookte etensresten. Je gooit er een laagje groen-afval in en dan strooi je er wat starter overheen, dat lijkt een beetje op zaagsel.’ Laurien heeft nog een bakje groenafval op het aanrecht staan en demonstreert direct even hoe het werkt. ‘Je bouwt hem dus op als een soort lasagne. In de starter zitten allerlei bacteriën en schimmels die het proces op gang brengen. Als de emmer vol is, gaat hij een paar week in het schuurtje. Daarna graven we de inhoud in in de compostbak. Daar wordt het verder omgezet tot donkere aarde’.
Achter de emmer staat een klein bakje met vloeistof. ‘Bokashi sap kan je heel sterk verdund gebruiken als plantenvoeding, of onverdund als gootsteenontstopper!’, zegt ze met een glimlach en giet het bakje leeg in de gootsteen.