Verhaal #60 | Toekomstdromen voor Assendorp

Een fijn huis, een kopje koffie met de buren op het terras, bomen en bloemen in iedere straat… Wat als Assendorp zo heerlijk zou zijn dat je nooit meer op vakantie hoeft? 50 tinten groen Assendorp maakt een praatplaat waarin we samen kunnen dromen over hoe Assendorp er in de toekomst uit kan zien. Met deze praatplaat kunnen we het gesprek voeren met elkaar, maar ook met ondernemers en de gemeente over een Assendorp waar we in de toekomst graag willen blijven wonen. Want dat we onze prachtige wijk klaar moeten maken voor de klimaatverandering is voor iedereen wel duidelijk na de laatste keer ondergelopen straten en kelders.

Het is gezellig druk bij de inloopavond van 50 tinten groen Assendorp in de Nieuwe Keuken. Bij binnenkomst krijgt iedereen een ansichtkaart met op de voorkant ‘groetjes uit Assendorp’. Op de achterkant is ruimte om toekomstdromen voor de wijk op te schrijven. Bewoners, straatambassadeurs, energiecoaches en studenten drinken samen een biertje.. Er komen gespreks flarden voorbij over allerlei thema’s: tochtende studentenhuizen, egels in de tuin, parkeerdruk, wateroverlast… Een thema dat vaak terugkomt is ruimte. Wat doe je om de ruimte in je huis zo behaaglijk mogelijk te maken en hoe richt je de gemeenschappelijke ruimte buiten in? Assendorp is een wijk met karakter. Die oude charme brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Beperkte ruimte voor auto’s, fietsen, groen en buitenspelen bijvoorbeeld. De hitte in de zomer, wateroverlast bij stortbuien en koude huizen in de winter. De gezamenlijke ruimte delen we met veel verschillende mensen die allemaal een eigen kijk hebben op hoe die ruimte ingericht moet worden. Gelukkig wonen we in een betrokken, sociale wijk, met bevlogen bewoners die op zoek gaan naar creatieve oplossingen. En via 50 tinten groen Assendorp weten steeds meer mensen elkaar te vinden.

Een buurtinitiatief voor álle Assendorpers

50 tinten groen Assendorp is nu 6 jaar actief in de wijk. Bewoners hebben met elkaar een groot netwerk opgebouwd met als doel om samen de wijk mooier, fijner en duurzamer te maken. Met behulp van straatambassadeurs zijn er acties op touw gezet om straten te vergroenen, we hebben tochtstrips bij elkaar aan in de voordeur gezet, kopen gezamenlijk isolerende maatregelen in, delen auto’s en parkeren op afstand in ruil voor meer groen in de straat en nog veel meer. Daarnaast vertellen we verhalen en geven we informatie over verduurzaming om bewoners te betrekken, enthousiast te maken en om plezier te hebben met het verduurzamen. We zijn steeds bezig om de netwerken en sociale samenhang in de wijk te versterken. We blijven leren over wat er mogelijk is en werken daarvoor ook samen met andere initiatieven in de stad.

Dat een buurtinitiatief als 50 tinten groen Assendorp zo kan bloeien komt mede door de sociale cohesie die de wijk van oudsher al heeft. De enorme diversiteit aan buren brengt levendigheid met zich mee en iedereen vindt in Assendorp een plekje. En juist door de beperkte ruimte komen we elkaar tegen, moeten we delen, knopen we een praatje aan, en leren we hoe we het beste uit onze ruimte kunnen halen. Van alle verschillende mensen in Assendorp horen we graag hun wensen, zorgen en kansen voor de wijk, zodat we die kunnen meenemen in de toekomstplannen voor Assendorp.

Welke toekomstdromen voor Assendorp zou jij op je ansichtkaart zetten? Laat het ons weten via welkom@50tintengroenAssendorp.nl.