“Mijn droom van een groene ontmoetingsplek ligt om de hoek”
“Het mooie is dat we als buren zelf bepalen hoe onze buurt er in de toekomst uit komt te zien”, vertelt Floor van Renssen, die sinds een paar jaar aan de Molenweg woont. Als ze hier komt wonen, is er nog niet veel burencontact. Inmiddels is Floor behoorlijk actief in de buurt. “Ik ging op zoek naar contacten en via 50 tinten groen Assendorp leerde ik mensen in mijn straat kennen. Nu organiseren we op 23 september een Groene Burendag en denk ik mee over de Groene Renovatie in mijn buurt.”
Als Floor dit huis koopt, doet ze meteen alles wat ze kan om het te verduurzamen: zonnepanelen, isoleren en vergroenen. “Ik was al langer bezig met duurzaamheid en klimaat en volgde 50 tinten groen al voordat ik in Assendorp woonde. Ze kwamen actief en laagdrempelig over en tegelijk stonden ze in de Trouw Duurzame 100. Ik dacht: daar wil ik wel aan meedoen.”
Floor vraagt via 50 tinten groen een gratis energiecoach aan en via hem leert ze buren kennen die ook bezig zijn met verduurzamen. “Toen ik hier net woonde, zocht ik naar een beetje samenhang in de buurt. Maar er was nog geen app-groep en niet veel burencontact. De energiecoach kwam met het idee om een Warme Burendag te organiseren. We maakten aan de keukentafel een plannetje en een flyer en op een zaterdagochtend was het zover. Zo kwam ik in contact met meer mensen die ook graag willen verduurzamen.”
Via 50 tinten groen hoort Floor ook over de Groene Renovatie. In dit project maken buren in een gebied van vijf straten rondom de Sallandsweide (de Sallandstraat, Eerste Weidjesstraat, Tweede Weidjesstraat, stukje Assendorperdijk en stukje Molenweg) met elkaar plannen om de buurt toekomstbestendig te maken op het gebied van groen & water, mobiliteit en warmte. “Mijn stukje van de Molenweg hoort bij het gebied en ik wilde er meteen meer over weten. Ik sloot me aan bij de werkgroep groen & water. We startten met huiskamergesprekken, ook bij mij thuis. Er gingen allemaal toffe ideeën en plannen over tafel. We werden helemaal enthousiast doordat we als buren zelf bepalen hoe onze buurt er in de toekomst uit komt te zien.”
Floor neemt een slok koffie, kijkt naar buiten en zegt: “Als ik even vrijuit mag dromen? Het lijkt me prachtig om op de Sallandsweide een buurttuin of gezamenlijk pluktuin aan te leggen. Ik zie een echte ontmoetingsplek voor me, met fruitbomen, een groentetuin en spelende kinderen. We werken met de werkgroep dit soort plannen uit. Mijn droom ligt letterlijk om de hoek.”
Op buurtbijeenkomsten van de Groene Renovatie, die Floor helpt organiseren, blijken buren verschillende soorten kennis te hebben die gebruikt kunnen worden voor dit project. “Sommige buren weten veel van de technische kant, bijvoorbeeld het aanleggen van een WKO (warmte-koude opslag). Ik niet, maar ik hou van co-creatie en samen dingen van de grond krijgen. Ik vind het thema groen en water het leukst, dat staat het dichtst bij mij.”
De werkgroep groen & water wil graag de handen uit de mouwen steken en nog meer buren enthousiast maken. “We zijn de buurt ingegaan om te praten over onze groene plannen. Iedereen die we spraken, was enthousiast. Het is hier in de Molenweg nog best wel kaal en leeg vergeleken met andere straatjes in Assendorp. We maakten concrete plannen en op 23 september, Groene Burendag, gaan we in dit deel van de Molenweg tegels wippen en planten neerzetten.”
Van de auto-parkeerplaatsen blijven ze nog af, maar ze willen op termijn wel minder auto’s in de straat en in plaats daarvan zoveel mogelijk groen. “Daarom zijn we aan het uitzoeken of we met elkaar bijvoorbeeld een elektrische deelauto kunnen gebruiken. En of er bijvoorbeeld elektrische laadpalen geplaatst kunnen worden achter de Sallandsweide aan de Assendorperdijk.” De werkgroep mobiliteit van de Groene Renovatie is daar momenteel plannen voor aan het uitwerken.
Trots laat Floor haar groene tuin zien, vol bloemen, bijen, vogels én met een regenton. “Waar ik het voor doe? Het belangrijkste is het klimaat. Dat je kleine dingen kunt doen die echt uitmaken voor klimaat en leefbaarheid. Je kunt beter kleine dingen doen dan je machteloos voelen over waar het naartoe gaat met de wereld. Bijvoorbeeld mijn huis: ik heb met kleine ingrepen dit huis toch een stuk duurzamer kunnen maken. Denk je: dit werkt niet voor mijn huis? Er kan meer dan je denkt, ik laat het je graag een keertje zien!”
Geschreven door: Anke Jansen
Foto: Floor van Renssen in haar biodiverse achtertuin (foto gemaakt door Natascha van Zaanen)