Verhaal #58 | Elke tuin verdient een regenton

“Door droogte en hoosbuien zijn regentonnen belangrijker dan ooit”
“Een regenton heeft eigenlijk alleen maar voordelen”, zegt Alex Dol, mede-initiatiefnemer van de regentonnenactie. “Zowel hier in Zwolle Zuid als in Assendorp was er veel vraag naar regentonnen. En met de droogte en hoosbuien van de afgelopen tijd zijn ze belangrijker dan ooit.”

Eind mei sloeg Alex, actief bij Het Groene Zuiden, de handen ineen met 50 tinten groen Assendorp. Samen met Ellen van Oost van 50tgA startte hij een inkoopactie met wel zeven verschillende soorten regentonnen. “Juist omdat we in Assendorp en Zuid samen zulke diverse huizen en tuinen hebben, is er ruimte voor een groot aanbod”. Zo zijn de vierkante stadstonnen die veel Assendorpers voor het huis hebben staan weer terug, maar zijn er ook klassieke houten tonnen en ton-tuinen te krijgen. De regentonnen kan je gemakkelijk online bestellen, en daarna ophalen bij Kinderboerderij Wezenlanden. Daarbij krijg je korting, een gratis vulautomaat en subsidie voor iedere liter water die je opvangt.

“We hebben al ruim 200 regentonnen verkocht via deze actie, waarvan ruim 50 in Assendorp. Het is mooi om te zien hoeveel liter water we met z’n allen opvangen, maar minstens zo belangrijk is dat het onderwerp onder de aandacht komt en mensen snappen hoe belangrijk het is om regenwater op te vangen. Het weer helpt daarbij wel mee: vanaf het begin van de actie hebben we zes weken geen druppel regen gehad. Daarna kwamen die enorme hoosbuien waarbij straten en kelders zijn ondergelopen..”

Goed voor de plantjes

De meeste planten doen het beter op regenwater dan op kraanwater, doordat er geen kalk in zit. Maar dat is niet de enige reden om een regenton te nemen. “Drinkwater is schaars. Dat merk je misschien niet, maar het is niet vanzelfsprekend dat er schoon drinkwater uit je kraan komt. Je moet drinkwater dus niet gebruiken voor dingen waar je ook regenwater voor kan gebruiken”.

De hoosbui op 9 juli maakte maar al te duidelijk hoe belangrijk het is om regenwater op te vangen. “Door allerlei verharding, zoals asfalt en tuintegels, kan de bodem het water niet snel genoeg opnemen. En het riool kan zo’n piekbui ook niet aan. Een tip: als er een flinke bui is voorspeld, kan je het beste van tevoren je regenton laten leeglopen in je tuin. Dan vang je de piek van het regenwater op in je ton, en heeft je tuin weer een lekkere waterbuffer. Als we dat met z’n allen doen, staan de straten en kelders ook minder snel blank.”

Tegelwippen en het aanleggen van wadi’s werkt hier ook aan mee. “Ik fiets naar kantoor altijd langs de Oosterlaan, bij het station. Daar heb je een lange wadi en het is prachtig om te zien hoe goed die werkt. Het water verzamelt daar in een lager gelegen grasstrook en kan daarna rustig de grond in zakken. Voor een versteende wijk als Assendorp zijn zulke plekken super belangrijk, want het opgevangen water belast het riool niet en wordt opgenomen in de bodem. Gelukkig komen er steeds meer, zoals de kolk bij het station en de wadi in het Azaleapark.”

Zijn eigen tuin moet Alex nog wat verder ontstenen. “We zijn nu het huis nog aan het verbouwen, daarna is de tuin aan de beurt. Er liggen nog veel te veel tegels in en dat merk je. Die heftige bui van 9 juli was op de verjaardag van mijn zoon. Het huis zat vol mensen en de tuin stond vol water. De regenpijp zat verstopt en het water kwam via het wc raampje naar binnen lopen. Iets verderop stond de straat helemaal blank, van stoep tot stoep. Kinderen speelden daar met opblaasbootjes op straat en iemand had zelfs zijn vishengel uitgegooid. Ik denk niet dat hij veel heeft gevangen, maar het heeft wel een mooie foto opgeleverd.”