Verhaal #52 | Duurzaam glas

Doortje (links) met Elea Schoon en Reinout van der Linde aan de Assendorperstraat (foto Natascha van Zaanen). 

Reinout en Elea kozen voor geluidswerend glas

“Onze nieuwe ramen maken het huis stil en behaaglijk”

Donderdag, uurtje of 2. Zoals altijd is het druk in de Assendorperstraat. Auto’s rijden af en aan; scooters knallen voorbij, sommigen met opgevoerde motoren. We bellen aan bij nummer 199, stappen naar binnen en worden omarmd door … stilte. Hoe kregen eigenaren Reinout van der Linde en Elea Schoon het stil in huis?

“Een wondertje”, noemen antiquair Reinout en cultureel ondernemer Elea het feit dat ze in april 2021 de sleutel van een huis aan de Assendorperstraat in ontvangst konden nemen. Financieel was het lastig om over te stappen van huurhuisje naar een eigen koopwoning in ‘de leukste wijk van Zwolle’. Toch lukte het. Wel was de woning uitgeleefd en moest er maandenlang full time worden geklust. De prioriteiten? Geen geluidsoverlast of hoge energierekening.

“Het huis had dubbel glas mét roosters uit 1980. We konden door de ramen heen met elkaar praten. Bovendien tochtte het via de roosters. We wisten dat we hier iets aan moesten doen”, vertelt Reinout.

Isoleren als een idioot

Elea is pianiste en wilde voorkomen dat de buren zich aan haar spel zouden ergeren. Bovendien zou Doortje, de Nederlandse herder, ook voor overlast kunnen zorgen. Daarom werd bewust voor een hoekhuis gekozen. Elea: “We zijn als idioten gaan isoleren: eerst de houten vloer, toen de buitenmuur, met een voorzetwand. De zijmuur die grenst aan de buren is geïsoleerd tegen geluidsoverlast, met katoen gemaakt van oude spijkerbroeken. Ook de gevelmuur kreeg een voorzetwand, vastgezet met rubber.”

De isolatiemaatregelen hielpen direct; het huis was nu behaaglijk. Maar met twee thuiswerkende musici in huis (Reinout is opgeleid als zanger) bleef geluidsoverlast een probleem. “Er zoeven hier elke halve minuut auto’s en scooters voorbij. Kinderen steppen onder het raam. Een drukte van belang dus. Maar we willen niet mopperen over het wonen aan een drukke straat”, aldus Reinout.

De twee kozen voor geluidswerend HR++ glas. Dit gelaagde isolatieglas bevat geluidswerende folie, die geluidstrillingen tegenhoudt. Het resultaat was verbluffend. Elea: “Ik heb niet langer het gevoel aan een drukke weg te wonen. Wat eerst een irritante verstoring was, is nu een licht zoemend geluid. Als de gordijnen dicht zijn waan je je in een rustig stukje Zwolle. We horen nu vooral de mussen in de hulstboom in de tuin.”

Snel terugverdiend

De isolatie en het duurzame, geluidswerende glas heeft een enorme besparing opgeleverd. In het afgelopen jaar verstookten Reinout en Elea slechts 440 kubieke meter gas. De thermostaat hoefde er niet voor omlaag: die staat afgesteld op 19.5 graden. Het lage verbruik is mede te danken aan het afstellen van de CV ketel op 40 graden en de ventilatoren die onder de radiatoren zijn geplaatst.

Een rekensommetje is snel gemaakt. Reinout: “We hebben rond de achtduizend euro uitgegeven voor de isolatiemaatregelen. Met de huidige gasprijs hebben wij de investering in drie à vier jaar terugverdiend. Met het energieplafond en de aangepaste gasprijs in ongeveer zeven jaar.”

Iedereen blij dus, niet in de laatste plaats Doortje, die zich nog eens flink uitstrekt op haar kussen. “Er is nog wel één puntje”, bekent Reinout. “Het huis is nu zó goed geïsoleerd dat we een ventilatiesysteem moeten aanleggen.” Geen probleem, vindt Elea: “Hebben we weer wat te klussen.”

In KADER

Tips voor duurzaam glas

Op de Glasavond van 27 september deelde 50 tinten groen Assendorp tips voor duurzaam glas.

  • Vervang enkel en oud glas: het loont nu echt om enkel en verouderd glas te vervangen voor HR++ glas of triple glas. Last van geluid? Kies dan voor geluidwerend glas.
  • Isolerende folie: heb je enkel en dubbel glas en wil je nu niet in nieuw glas investeren? Plak dan isolerende folie op de ramen, waardoor je minder hoeft te stoken.
  • Het beste glas in leefruimtes: HR+++ glas is vooral zinvol in ruimtes die je regelmatig verwarmt.
  • Check je kozijnen: niet alle kozijnen zijn geschikt voor dikker glas. Houten kozijnen die nog goed zijn kunnen meestal worden aangepast door de sponningen uit te frezen en glaslatten te gebruiken.

Lucia de Vries