Verhaal #50 I Een groene en sociale buurt dankzij Bartjenshofje

Wat ruim een jaar geleden nog een verwaarloosd stukje Assendorp was, is nu aan paradijsje voor buren, planten, vogels en insecten. Het Bartjenshofje is méér dan alleen maar een buurttuin, het is een ontmoetingsplek die buren op een bijzondere manier met elkaar verbindt. Ontmoet de enthousiastelingen achter Assendorps meest veelkleurige hofje.

Annelore heeft een vast ochtendritueel: na het wakker worden loopt ze met een kop thee vanaf haar achterstraat het Bartjenshofje in. Ze checkt of de bijen al wakker zijn, of er nieuwe bloemen zijn uitgekomen en welke vogels af en aan vliegen. Zo ontdekte ze op een dag een vijftiental puttertjes op het gazon en maakte er snel een foto van. “Hetzelfde rondje maak ik ’s avonds voor het slapen gaan. Ik wordt daar zó blij van”, vertelt Annalore.

Annalore is niet de enige bewoner van de Celestraat en Bartjensstraat die volop geniet van de nieuwe adoptietuin onder de rook van het Dominicanenklooster. Ook Marietje is een groot fan. Sinds haar man Gerard door longproblemen nog maar honderd meter kan lopen, doet het echtpaar regelmatig een rondje om de buurttuin. “Dan ben je er toch even uit, komt misschien iemand tegen en geniet je van het mooie groen”, vertelt Marietje.

Sinds de aanleg van de buurttuin is het contact met de buren enorm is verbeterd. Marietje: “We dachten er in het verleden aan om vanwege de ziekte van mijn man weg te gaan, maar daar moet ik nu niet meer aan denken. Als een lamp kapot is, helpt een van de buren die te vervangen. Met Bevrijdingsdag hebben we met buren de hele middag in het hofje gezeten. Wijntje erbij, echt heerlijk.”

Van teringzooi naar paradijsje

Oudere buren als Marietje, Albert, Marianne en Hermien kunnen zich de geschiedenis van het Bartjenshofje nog goed herinneren. Ooit was het de tuin van de Jamin winkel aan de Assendorperstraat, later die van het Vrouwenhuis. Daarna werd het pand ingrijpend verbouwd en veranderde de tuin in 2020 in een bouwput. De Canadese Es werd door een afvalcontainer geraakt en lijkt nu af te sterven. ‘Een teringzooi’, concludeerden de buren. Dat was het moment dat Helena de gemeente belde. Zo kon het niet langer.

“De gemeente was dit plekje eenvoudigweg vergeten. We hebben met vijf buren de koppen bij elkaar gestoken en een plan voor adoptiegroen gemaakt,” vertelt Helena. Rudolf zorgde voor het uiteindelijke ontwerp waarin iedereen zich kon vinden. 50 tinten groen Assendorp motiveerde de groep om voor biologische planten en bomen te kiezen.

Eind 2020 werden een heg en wat fruitbomen gepland. Maar het echte werk begon op 21 maart 2021, Burendag. Niet minder dan 35 omwonenden hielpen bij de verdere aanleg. Er werden paden gemaakt, nog meer fruitbomen en met name inheemse planten en struiken geplant, gras ingezaaid, een pergola gebouwd, omringende muren geverfd, vogel- en voederhuisjes gemaakt en een heus tuinbord ‘Bartjenshofje’.

Verbluffend resultaat

Dankzij ondersteuning van het Oranjefonds konden de bewoners tijdens NLdoet en Burendag verder investeren. Behalve voor zakken compost werd gekozen voor nóg meer bloeiende planten, wilde bloemen, bessen- en druivenstruiken, goede compost en een rozenboogje. Het resultaat is verbluffend, al zeggen de buren het zelf. “Vorig jaar was de grond was zó verarmd en hard dat we uitgezette wormen moesten helpen om de bodem in te komen. Nu bruist het hier van de insecten en vogels”, aldus Helena. Onlangs werd zelfs een grote bonte specht gesignaleerd.

Wat heeft het Bartjenshofje de buurt gebracht, behalve een veelkleurige tuin? Analore zoekt naar een goede omschrijving: “Ik denk dat we ons veiliger en vertrouwder voelen. Eerst kenden we elkaar van gezicht maar nu van naam. We maken buurtpraatjes en drinken samen koffie of houden een spontane buurtborrel. Het is gewoon heel fijn.”

De mensen achter het Bartjenshofje: Rudolf, Annalore, Hermien, Albert, Helena, Margriet, Ineke, Marianne en Marietje (foto Natascha van Zaanen)

Zelf aan de slag?

Door de verstening is Assendorp gevoelig voor hittestress en wateroverlast. Wil je ook net als de bewoners van de Cele- en Bartjensstraat meer groen in de straat? De gemeente werkt graag mee aan adoptiegroen. Het Oranjefonds ondersteunt buurtinitiatieven financieel tot € 350 met Burendag en NLdoet.

De buren van het Bartjenshofje staan klaar om vragen te beantwoorden. Voor meer tips en ideeën klik hier.