Verhaal #49 I Blik eruit, groen erin

Als Susan Overweg op een bewolkte lentedag jonge plantjes in de Van Ittersumstraat water geeft, kun je niet helpen onder de indruk te zijn. Vijf bewoners besloten op afstand te parkeren. Het blik werd vervangen door drie grote en drie kleine straattuinen. De initiatiefnemers zijn enthousiast: “We hopen dat andere straten ons voorbeeld zullen volgen.”

Susan Overweg was een van de vijf bewoners die een jaar of drie geleden meedeed met een proef van 50 tinten groen Assendorp. Op een aantal parkeerplekken werd een houten bak met kerstboom geplaatst. Susan zette de auto vanaf toen op het Mobipunt aan de Van der Laenstraat neer. “In het begin vond ik het spannend,” bekent ze. “Het Mobipunt had geen goede reputatie; er zou gedeald worden. Maar de parkeerplek werd al snel aangepakt. Er kwam een apart deel voor bewoners, betere verlichting, meer groen en plekken voor fietsen.”

Heilige koe

Drie jaar na het experiment met de kerstbomen is de kogel definitief door de kerk: de ongebruikte parkeerplekken zijn onttegeld en straattuin geworden. Het is de uitkomst van een unieke samenwerking tussen bewoners, Team Klimaat Actief, Gemeente Zwolle en 50 tinten groen Assendorp. Een hele prestatie, want het is bekend dat ‘heilige koeien’ in de straat tot flink wat discussie kunnen leiden.  

Buurman Edgar van Perlo regelde de aanvragen en het contact met de gemeente. Edgar: “De leefbaarheid in deze nauwe straat was echt in het geding. Auto’s konden elkaar nauwelijks passeren en fietsen kozen voor sluiproutes over het trottoir, wat gevaarlijke situaties opleverde.” Edgar is dan ook zeer tevreden met het resultaat. “De straat oogt nu vriendelijk en veilig. Als straks het groen in bloei staat wordt het echt gaaf.”

Hoofd leegmaken

Het op afstand parkeren bleek Susan goed te bevallen. De loopafstand viel mee (‘120 stappen’) en het parkeren was nu een fluitje van een cent (‘niet langer inparkeren!’). De auto is sindsdien schadevrij. Dat geldt ook voor de andere bewoners, die al snel gewend waren aan het nieuwe ritme. Edgar: “Ik vind het heerlijk om even een stukje te lopen als ik auto heb neergezet. Even het hoofd leeg maken.”

Volgens Susan is het bij straatvergroening vooral een kwestie van ‘ergens doorheen kunnen kijken’. Zolang de straat vol staat met auto’s is het moeilijk voor te stellen hoe de nieuwe situatie zal zijn, met bloeiende planten en struiken, kinderen die meer buiten spelen, bijen en vlinders, en bewoners die ’s avonds in de tuintjes bezig zijn.

De regentonnen die de buren eerder plaatsten om de geveltuintjes water te geven, komen nu extra goed van pas. Meer dan de helft van de buren heeft zich opgegeven voor het watergeefschema. Zolang de plantjes klein zijn is elke avond iemand aan de beurt. De tuin voor Susans huis is voorzien van mini vlinderstruiken, lavendel, verbena en look. Een tevreden Susan: “Het is een lang proces geweest, maar wat hebben we straks een mooie straat als alles in bloei staat.”

Ook een groene straat?

– Voorzie de grond met een laagje compost ter bescherming van koude en warmte en om de vruchtbaarheid te vergroten. Het ziet er ook mooier uit.

– Kies biologische, inheemse planten, voor meer insecten en biodiversiteit

– Maak een watergeefschema met de buren om het groen mooi te laten groeien en bloeien

– Stem het planten van bomen af met de gemeente. Vanwege verkeersveiligheid is ROVA verantwoordelijk voor de aanplant en onderhoud van bomen.

– Lees hoe je je eigen buitengeluk creëert met een straattuin: https://50tintengroenassendorp.nl/project-017-straattuin/