Verhaal #48 I “Je wilt zo graag iets betekenen”

Het is een drukte van belang in het Dominicanenklooster. In kamer 2.06 klimt een vrouw op een hoge trap om een plantenhanger aan een verwarmingsbuis te bevestigen. Een buurvrouw richt een kast in met glazen, kopjes en een bestekbak. “Die kreeg mijn oma voor haar trouwen,” vertelt ze.

Een derde bewoner hangt met behulp van magneten schilderijtjes op en zet stekjes in de vensterbank. Een vierde helpt kinderen om mooie tekeningen te maken. De bewoners van de hoek Leliestraat-Molenweg zijn al een paar uur bezig om een zonnige kamer op de eerste verdieping van het klooster in te richten voor Oekraïense vluchtelingen.

Nadat zondag een appje van 50 tinten groen Assendorp in de straatapp verscheen hebben de buren niet bepaald stilgezeten. “De app ontplofte zowat. Iedereen bleek te willen helpen. Alleen was ons dit niet gelukt, maar samen gaat het prima. We hebben zelfs spullen moeten sorteren, want we hadden veel te veel,” vertelt Sabine Boschman.

Meer dan een druppel

Een paar kamers verder lapt Sonja Dendikken uit de Dahliastraat de ramen, terwijl haar partner Arjan de stofzuiger aanzet. Deze straat pakte het grondig aan: er werd een Excel bestand aangemaakt waarop bewoners konden aangeven welke spullen ze wilden doneren. “Ik heb een kleed geregeld, linnengoed en een krukje,” vertelt Sonja. Een andere buur regelde twee klokken, de een voor de Oekraïense tijd, de ander voor de Nederlandse. Sonja: “Het is fijn om iets te kunnen doen. Het is een druppel op de gloeiende plaat maar toch…” Arjan meent dat het meer is dan dat. “Je laat de mensen weten dat ze welkom zijn. Als ze een beetje bijgekomen zijn kunnen we hen eventueel ondersteunen met wegwijs maken, formulieren invullen, potje voetballen, noem maar op.”

Het initiatief om straten te laten helpen het klooster klaar te maken voor vluchtelingen kwam van 50 tinten groen Assendorp, in samenwerking met de Gemeente, SamenZwolle en HMO. Het idee was om met duurzaam hergebruik van spullen de kamers een huiselijke sfeer te geven. De straten kunnen in de toekomst ook als buddy fungeren en de vluchtelingen verder ondersteunen.

Met zorg ingericht

In kamer 1.06 brengt Elske van de Glind van de Deventerstraatweg de finishing touches aan. De straat heeft gezorgd voor een prachtig bos bloemen en mandjes met voorjaarsbloemen. Ook is er een doos met lekkere dingen, inclusief brood, boter en zout, wat in Oekraïne aan gasten wordt aangeboden. “Hartverwarmend,” zegt Elske, “in tien uur tijd hadden we de inboedel bij elkaar.” Hoe betrokken de straat is bij de nieuwkomers blijkt uit een briefje, vertaald in het Russisch en Oekraïens. “We hopen dat u zich hier veilig zult voelen en tot rust zult komen,” zegt het briefje.  “Weet dat we met u en uw landgenoten meeleven. We hebben de kamer met zorg ingericht. We komen graag om u wegwijs te maken in uw tijdelijke land. De bewoners van de Deventerstraatweg.“

Beter hadden we het niet kunnen omschrijven.