Verhaal #47 | Eerste straatwormenhotel van Assendorp staat in de Coetsstraat

Artikel Assendorper Februari 2022

Foto onderschrift: Sabine Wevers (links) en Carla Oude Ophuis met vlnr Maan, Leon, Maud en Julia (foto Natascha van Zaanen).

Het is even zoeken als Sabine Wevers het luikje aan de zijkant van het wormenhotel in de Coetsstraat opent, maar dan verschijnen ze: dunne, beweeglijke wormen die zich een weg door lagen groenafval banen. Het straatwormenhotel is in enkele maanden tijd uitgegroeid tot een ware publiekstrekker.

Het wormenhotel is een initiatief van Sabine Wevers en Carla Oude Ophuis, maar hun kinderen en buren zijn minstens zo enthousiast. Sabine, straatambassadeur van 50 tinten groen Assendorp: “Ik wilde graag een wormenhotel voor in de tuin bouwen. Ik ging op zoek naar bouwtekeningen en bedacht me dat we er, voor een groter effect, net zo goed een groter exemplaar met de buren in elkaar konden timmeren.” Overbuurvrouw Carla haakte al snel aan. “Omdat het hotel op gemeentegrond kwam te staan belden we met de wijkbeheerder. Zij vertelde ons dat we een aanvraag voor een kant en klaar exemplaar konden indienen. Alle buren waren enthousiast, dus dat was snel geregeld”, aldus Carla.

Een paar maanden later werd een wormenhotel in het westelijke stukje van de Coetsstraat afgeleverd. Op 25 september, Burendag, werd het hotel gebruiksklaar gemaakt en werd de bovenverdieping van plantjes voorzien. Alle buren kregen een groenbakje van de gemeente, om hun afval in te verzamelen. Op de zijkant van het hotel werd een informatiebordje en QR code geplaatst.

Publiekstrekker

Het wormenhotel bleek al snel een ware publiekstrekker. Carla: “Buren die bezoek krijgen vinden het leuk om het hotel even te laten zien. Dat geldt ook voor bewoners uit andere wijken die willen weten hoe het wormenhotel werkt. We krijgen zelfs hele groepen op bezoek!” Maar degenen die het meeste plezier aan het wormenhotel beleven zijn de kinderen van de Coetsstraat. Zij zijn inmiddels gewend aan de friemelende wormen en vinden het reuze interessant om het proces van groenafval tot compost te volgen. Carla’s dochter heeft zelfs al een spreekbeurt over de ‘tijgerwormen’ voorbereid.

Het wormenhotel blijkt relatief makkelijk in het onderhoud. Er is een handvol speciale ‘compostwormen’, ook wel tijgerwormen genoemd, nodig en verder boomschors, karton, eventueel wat zaagsel en verder heel veel ongekookt groenafval. Theezakjes en koffiedik kunnen gewoon worden toegevoegd. Het groenafval wordt door de wormen verwerkt, waarna ze door openingen omlaag vallen, tot er uiteindelijk hele fijne compost overblijft. Een ander restproduct is ‘wormenthee’ (perculaat), een zeer voedzame vloeistof die fungeert als een booster voor (kamer)planten. 

Ruikt naar bos

Sabine en Carla zijn de beheerders en zorgen ervoor dat het hotel goed functioneert. Hierbij kunnen ze terugvallen op de kennis van Petra Schepens, initiatiefneemster van de Zwolse wormenhotels. Sabine: “Als het groenafval te vochtig wordt moeten we het met een hooivork omspitten en karton of zaagsel toevoegen.” Het hotel stinkt niet. Carla: “Het ruikt zelfs lekker, naar bos.” Inmiddels hebben de hoteliers de eerste wormenthee kunnen oogsten en als alles meezit is over een aantal maanden de eerste compost gebruiksklaar. Een mooie reden om als buren weer even bij elkaar te komen.  

Wat zijn de voordelen van een wormenhotel? Carla: ”Allereerst maakt het je bewust van de hoeveelheid groenafval die je produceert. Ik was even bang dat het een vies gebeuren zou zijn, maar het werkt heel makkelijk. De kinderen vinden het leuk om het groenbakje te legen en even naar de wormen te kijken.” Wormenhotels zijn vooral voor wijken als Assendorp een uitkomst. Sabine: “Wij hebben hier geen groencontainers; we legen ons afval in een ondergrondse container voor restafval. Onze tuinen zijn vaak niet groot genoeg voor eigen compostbakken. Nu zijn we als straat circulair en oogsten straks bovendien supermooie compost voor onze geveltuinen, boomspiegels en achtertuinen.”

IN KADER

Ook een wormenhotel?

  • De gemeente Zwolle ondersteunt sinds 2020 wormenhotels. Mocht je interesse hebben dan kun je hierover contact opnemen met je wijkbeheerder.
  • Petra Schepens coördineert het plaatsen van straatwormenhotels in Zwolle en ondersteunt bij de opstart en indien nodig bij het onderhoud.
  • Je kunt ook zelf een wormenhotel bouwen. Op o.a. compostier.nl en decompostbakkers.nl vind je meer informatie.
  • Eenvoudige wormenhotels voor één huishouden zijn al te koop voor 88 euro en er bestaan ook wormenkrukjes, voor in huis of op het balkon.

Lucia de Vries