Verhaal #46 | Energiecoach Leo Procee

Energiecoach Leo Procee adviseert bewoners van Assendorp bij het maken van een stappenplan voor een duurzamere en comfortabeler woning (foto Natascha van Zaanen)

“Wijkbewoners helpen goede beslissingen te nemen, daar doe ik het voor”

Kennis delen om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken, daar doet energiecoach Leo Procee het voor. Dit jaar coachte hij vijf wijkbewoners bij het maken van een stappenplan voor een groenere woning. Leo doet dat met veel plezier: “Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en een steentje bij te dragen aan meer comfort en lagere energierekeningen in Assendorp.”

Voor ieder bezoek vraagt Leo Procee deelnemers om hun gegevens in de app Hoomdossier in te vullen. Als ik dat voor zijn komst doe zie ik tot mijn verrassing dat er al veel bekend is over mijn appartement. De meeste informatie over isolatie, ketel, ramen en wel of geen zonnepanelen wordt automatisch opgehaald. De Assendorper energiecoach is niet verbaasd: “De gemeente houdt veel gegevens bij om de WOZ waarde en het energielabel van een woning te bepalen. Dat maakt ons werk een stuk eenvoudiger.”

Leo is GGD-inspecteur en woont sinds 1996 in Assendorp. “Eerst ruim twintig jaar aan de Molenweg,” vertelt hij. “Nadat ik dat huis energiezuinig had gemaakt verhuisde ik naar de Deventerstraatweg, naar een grotere woning.” Ook in het nieuwe huis zitten al heel wat klusuurtjes. Leo: “Ik heb de vloer geïsoleerd en negentien zonnepalen op het dak gelegd. Samen met de buren heb ik de spouwmuren aangepakt.” Tijdens de verbouwingen vroeg Leo regelmatig vrienden en buren om advies. “Dat heeft me echt verder geholpen. Ik ben ooit docent geweest en het leek me leuk om mijn kennis met andere wijkbewoners te delen”, aldus Leo.  

Schil van het huis

Geen wonder dat Leo ja zei tegen een oproep om energiecoach bij 50 tintengroen Assendorp te worden. De stichting startte in februari een cursus voor vrijwilligers die hun buren willen helpen om het comfort te verhogen en de energierekening te verlagen. Leo: “De eerste cursuslessen gingen over de basis, namelijk isolatie van vloer, muur en dak. Als de schil van je huis in orde is dan zit het vaak wel goed met het energieverbruik. Daarna kwamen andere interventies aan de beurt, zoals zonnepanelen en -boilers, goed glas, goede ketels, warmtepompen en ventilatie.“

Leo heeft inmiddels vijf Assendorper huishoudens gecoached. De ontmoetingen lopen volgens een vast patroon. Eerst maakt Leo een printje van het rapport van Hoomdossier, waarin mogelijke stappen en bijbehorende kosten worden genoemd. Leo: “Ik check bij de mensen wat hun prioriteiten zijn: geld besparen, meer comfort en/of een bijdrage aan het milieu. Ook controleer ik of het energieverbruik afwijkt van het landelijk gemiddelde. Dan loop ik samen met de familie het huis door. Ik kijk naar de kwaliteit van de ramen, check waar het tocht en welke ruimtes op welke manier worden verwarmd. Ik loop ook even om het huis om de buitenmuren te beoordelen en bekijk de kruipruimte.”

Financiële ondersteuning

Vervolgens gaat Leo het gesprek aan: “Je probeert een soort orde te krijgen in welke maatregelen het belangrijkst en financieel haalbaar zijn. Vaak gaat het om kleine stappen, want het moet wel betaalbaar blijven.”

Leo ziet een groot verschil tussen de deelnemers: ‘Sommigen staan er blanco in, zij staan open voor alle tips. Anderen hebben zich uitvoerig ingelezen en weten soms dingen die ik nog niet weet. Dat houdt het spannend.”

Van de vijf bewoners die Leo sprak zijn vier met de basis aan de slag gegaan, dus met isolatie. Leo: “Het mooie is dat die stappen worden ondersteund door de overheid. Bij twee maatregelen kun je tot dertig procent terugkrijgen. Je moet het dan wel door een professioneel bedrijf laten doen. En je kunt de btw van de aanschaf van zonnepanelen aftrekken.”

Wat is Leo’s advies ten aanzien van mijn flat, die op alle fronten ‘matig’ scoort?  De energiecoach hoort gerammel in mijn CV-buizen en helpt me om de verwarming te ontluchten. Ook stellen we samen de ketel af op 60 graden. Wat de andere adviezen betreft: de prijzen blijken erg mee te vallen. Maar de eerste aankoop wordt een infrarood paneel boven de bank om tijdens het tv kijken warm te blijven zonder veel gas te verstoken…

Tips van de energiecoach

  • Zorg voor gelijkmatige temperatuur in de ruimtes die je wilt verwarmen. Zet deurdrangers op de deuren zodat minder kou binnenkomt
  • Kierdichting is in veel huizen een probleem. Kijk wat je er tegen kunt doen met dikke gordijnen en tochtstrips
  • Hou je van warm en lang douchen? Met een douche-wtw zorg je ervoor dat het warme restwater bijdraagt aan de verwarming van je boiler
  • Heb je een smart meter met tijdklok? Stel die dan zo in dat het huis enkel op de momenten dat jij het wilt echt warm is
  • Zorg voor een relatief klein verschil tussen de minimum en maximum temperatuur (niet meer dan 4 graden)
  • Wil je ook gratis energiecoaching? Meld je hier aan.

Lucia de Vries