Verhaal #45 | Energiearmoede treft ook huiseigenaren Assendorp

Energiearmoede treft ook huiseigenaren Assendorp

“Schaam je niet om als huiseigenaar hulp te vragen als je in energiearmoede leeft.” Dat is de krachtige boodschap van Kirsten Notten en Olaf Heinen van 50 tinten groen Assendorp. Volgens hen is ongeveer vijf procent van de huiseigenaren in Assendorp niet in staat hun huis te verduurzamen en de energierekening omlaag te brengen. Hun oproep: “Trek aan de bel en we kijken hoe we je kunnen helpen.”

Energiearmoede is sinds de stijging van gas- en elektriciteitsprijzen veel in het nieuws. In Nederland leven zo’n 550.000 huishoudens in energiearmoede. Zij hebben een hoge energierekening, meestal een slecht geïsoleerd huis, een laag inkomen en geen spaargeld. In de regio Zwolle bedraagt het percentage huishoudens dat in tochtige, slecht te verwarmen huizen vier tot vijf procent. In Assendorp gaat het om zo’n 350 huishoudens, waaronder opvallend veel huiseigenaren.

Achterstallig onderhoud

Kirsten: “We zien twee soorten energiearmoede. Een groep mensen durft nauwelijks de CV knop open te draaien, omdat ze te weinig geld heeft voor de eerste levensbehoeften. Een nieuwe groep zijn huiseigenaren die nog wel de eindjes aan elkaar kunnen knopen, maar geen geld hebben om te investeren in hun huis. Die tweede groep is pas sinds kort in beeld.”

Volgens energieadviseur Olaf zijn het mensen die vaak precies weten hoe ze hun huis energiezuiniger kunnen maken, maar geen geld overhouden om in vloer- of muurisolatie of zonnepanelen te investeren: “Vaak is er sprake van achterstallig onderhoud en soms ook schulden”, aldus Olaf.

Olaf en Kirsten komen regelmatig bij huiseigenaren over de vloer die het niet breed hebben. Olaf: “Het zijn mensen die hun huis in de goede tijd hebben gekocht. Door de stijgende prijzen of door tegenslag zijn ze amper in staat de hypotheek te betalen. Onze Assendorper huizen gaan al een eeuw mee; er is sprake van slijtage. Onderhoud is echt een voorwaarde om het huis warm en comfortabel te houden. Wie niet investeert zit opgescheept met een tochtige woning, met soms een steens muren en tochtige vloeren en daken.”

Maatwerk

Wat kan 50 tinten groen Assendorp betekenen voor mensen in energiearmoede?

Kirsten: “Mensen in armoede weten als geen ander hoe ze energie moeten besparen. Die hoeven we niet te vertellen dat je de verwarming twee graden lager kan zetten. We kunnen ze wel een stapje verder helpen. Met gratis materiaal voor simpele maatregelen zoals radiatorfolie en tochtstrips of om de cv ketel op 60 graden te zetten.”

Olaf: “Onze gratis energiecoaches speuren eventueel met een warmtecamera de tochtlekken op. Ze denken mee hoe je door je gedrag aan te passen nog meer energie kan besparen. Ook helpen zij mensen met het opstellen van een plan. Met behulp van een app kijken ze welke maatregelen urgent en haalbaar zijn.”

Kirsten vertelt dat de hulp daarna ook doorgaat: “We organiseren isolatieacties, wijzen mensen op subsidiemogelijkheden en helpen met offertes. Ook kunnen mensen zich aansluiten bij een groep bewoners die bezig is om zelf te isoleren. Dat scheelt veel kosten. Tijdens Warme Burendagen bieden we gratis materialen en burenhulp aan. Bovendien hebben we potjes voor maatwerk; in sommige gevallen kunnen we mensen daadwerkelijk aan vloerisolatie helpen.”

Maar alles begint bij hulp vragen. Olaf en Kirsten: “Energiearmoede is gewoon armoede. En dat is een maatschappelijk probleem. Dus trek aan de bel!”

Vanaf 17 oktober 2022 kunnen mensen die het zelf niet kunnen betalen om hun huis te isoleren, een aanvraag doen bij Warm Thuis Zwolle. Informeer je buren en kijk of zij of jij voldoen aan de voorwaarden om gratis hulp te krijgen. www.warmthuiszwolle.nl