Verhaal #44 | Enkstraat krijgt persoonlijkheid

“Enkstraat krijgt persoonlijkheid”

“Gezelliger”, “minder anoniem”, “leukste straatje van Assendorp”. Zo maar een greep uit de enthousiaste reacties van bewoners van de Enkstraat na de herinrichting. De wat saaie, gevaarlijke straat werd speelser en veiliger. Er bloeien planten waar bijen en hommels op afkomen en de straat is beter bestand tegen hitte en wateroverlast. De buren zorgden samen voor een beter leefklimaat.

Het is een mistige zaterdagochtend. De Enkstraat is afgesloten voor verkeer; er hangen vrolijke ballonnen aan de hekken. Een tiental buren heeft zich verzameld rond een statafel met koffie en koekjes. “We gaan zo aan de slag”, zegt bewoner Yvonne Stavenuiter, “maar eerst willen we Irina bedanken met een bos bloemen.” Irina Minsky blijkt verrast. Ze legt uit dat ze ruim dertig jaar geleden de gemeente voor het eerst benaderde met de vraag of er iets aan het zware verkeer in de straat kon worden gedaan. 

Briefje in de bus

Sinds Hans Zwart in de zomer van 2020 een briefje door de brievenbussen van zijn buren aan de Enkstraat stopte, is er in dit stukje Assendorp heel wat veranderd. “Wie vindt het leuk om op expeditie in de wijk te gaan, om inspiratie op te doen voor verbetering van onze straat?” luidde het bericht van Hans. Er werd enthousiast gereageerd. Al snel was een groengroepje geboren. “We zijn begonnen met geveltuintjes”, vertelt Yvonne. “De gemeente hielp ons fantastisch. Hun medewerkers haalden de stoeptegels en zand eruit en leverden een partij aarde. Bovendien kregen we de kans om vaste planten uit te zoeken. Na een middag klussen hadden we een straat vol bloeiend groen. Goed voor biodiversiteit, wateropvang en hittebestrijding.”

De geveltuinactie smaakte naar meer. De bewoners kampten namelijk met een veel groter probleem. “Het eerste stuk van de Enkstraat is een sluiproute tussen het station en Assendorp. Niet enkel voor fietsers en wandelaars maar ook voor personenauto’s en vrachtauto’s”, legt Marijke D. uit. Zij loopt met een rollator en moest altijd goed uitkijken voordat ze de straat oversteekt. “Er wordt hier flink gas gegeven. Soms, als ik naar het nieuws kijk, mis ik een heel stuk. Scheurt er weer eentje met veel herrie voorbij.”

De bewoners besloten een handtekeningenactie te organiseren. Hun doel? Een veiliger en groener straat met snelheidsbrekers en plantsoentjes. “Iedereen deed mee en dat motiveerde de gemeente om snel aan de slag te gaan”. Vertelt Ria de Leeuw. “Mijn hond is hier doodgereden. Ik hield mijn hart vast voor de kinderen en huisdieren. Ik heb al die tijd gedacht: ‘Er moet eerst een ongeluk gebeuren’.”

Speelse straat

Gelukkig hoefde het zo ver niet te komen. De gemeente ging medio oktober aan de slag. Het resultaat mag er zijn. De in- en uitrit van de Enkstraat is voorzien van drempels en betonnen paaltjes. Er is ruimte gecreëerd door de parkeervakken te versmallen. Wat tot voor kort een saaie, rechte weg was geeft nu de indruk van een smalle, speelse straat, met aan weerszijden plantsoentjes.

Sinds de gevelactie organiseren de bewoners twee keer per jaar een ‘Groenvingerdag’, om de tuintjes bij te houden. Op deze zaterdag wordt er flink gesnoeid en blad geveegd. Yvonne: “Voor we samen aan de slag gingen kenden we elkaar van gezicht, nu van naam. We delen de straat als huurders en kopers, maar onze inbreng is gelijk.”

De buren zijn het over één ding eens: ze wonen in een leuke straat. Sanne van de Velde tilt haar baby uit de wagen en kijkt tevreden rond. “Dankzij de nieuwe inrichting krijgt de Enkstraat persoonlijkheid. Het is niet langer een anonieme straat, maar een plek waar kinderen, ouderen en volwassenen samenleven en dat zie je.”