Verhaal #43 | Bewoners maandelijks aan de slag voor schoon Assendorp

Het is zaterdagmiddag, iets voor twee. In De Enk druppelen buurtbewoners in groepjes binnen. Ze dragen sportieve kleding en hebben er duidelijk zin in. Organisator Joost Vlot wijst de grijpers, hesjes, plastic zakken en handschoenen aan die in een hoek liggen opgestapeld. “Hier liggen routekaartjes van Assendorp. Maak een groepje, kies een route en prikken maar.”

Joost Vlot, in het dagelijks leven werkzaam als impact investeerder, organiseert elke tweede zaterdag van de maand de actie ‘Assendorp Schoon’. Jurre van Schoot (9) doet vandaag voor het eerst mee. “Maar ik heb ervaring hoor,” stelt hij ons gerust, “samen met papa ruim ik de troep in mijn straat op.” Waarom Jurre meedoet? “Ik vind het fijn om de natuur schoner te maken. Het is goed voor de ijsberen. Nu de aarde opwarmt kunnen ijsbergen zomaar ontdooien en de wereld kan in brand vliegen.”

Vader Willem van Schoot werkt bij de ROVA. Hij vindt het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. “Door mijn werk ben ik me bewust geworden van de omvang van het afvalprobleem. We gooien zoveel weg en denken er nauwelijks over na of we het wel goed verwerken kunnen.”

Goed voor de aarde zorgen

Terwijl Willem en Jurre met zak en grijper richting het Wezenlandenpark lopen, koerst het groepje van Martine Veling af op de Deventerstraatweg. Ze studeerde biologie en vindt het belangrijk om goed voor de aarde te zorgen. “Ik kan intens genieten van de natuur en draag dan ook graag een steentje bij. In mijn eentje raap ik ook wel eens afval maar ik vind het gezelliger om het samen te doen. Mensen die ons bezig zien reageren positief, dat werkt stimulerend,” aldus Martine.

Ook Elsbeth Visser is een enthousiaste deelnemer. Zij is pianolerares en vindt klimaat een belangrijk thema. “Ik wil mijn overtuigingen graag in de praktijk brengen. De actie maakt me bovendien extra bewust van mijn eigen afval. Zoveel blikjes en verpakkingen: ik let er nu nog beter op wat ik in huis haal.”

Terwijl de vrijwilligers, gekleed in opvallende gele hesjes, de wijk opschonen vertelt Joost hoe het initiatief is begonnen. “Sinds ik aan het Assendorperplein woon valt het me op dat er in de wijk nogal wat afval rondslingert. Ik weet dat mensen hun omgeving beter schoonhouden als die eenmaal opgeruimd is. In je eentje afvalrapen kan ongemakkelijk zijn; in een groep voel je je sterker. Vandaar deze actie.”

Nuttig en aangenaam

Sinds medio 2020 is dankzij de inzet van de bewoners zo’n 500 kilo afval van straat gehaald. Maar het afvalrapen draait niet alleen om een schone wijk; het gaat ook om gezelligheid. Joost: “We beginnen met een kopje thee of koffie en na afloop is er een hapje en drankje. Zo ontstaan er leuke gesprekken en schep je verbinding door middel van een nuttige bezigheid. Op die manier veranker je het afvalrapen in het DNA van de wijk.” De actie wordt ondersteund door de stichting 50 tinten groen Assendorp; de ROVA brengt en haalt maandelijks de materialen.

Rond half vier is het gedaan met afvalrapen; het is tijd voor ontspanning. Jurre is tevreden met zijn opbrengst: ‘Ik heb twee zakken blikjes, papier, een uitlaat van een brommer en heel veel sigarettenpeuken opgeraapt”, vertelt hij trots. Assendorp afvalvrij? Aan Jurre zal het zeker niet liggen…

Ook meedoen? Klik hier.

Tekst: Lucia de Vries