Verhaal #42 | Assendorpers met groene vingers

Ze zitten er ontspannen bij, de vijf tuinvrouwen en – mannen die we op een warme augustusavond op moestuincomplex Ons Genoegen in Zwolle Zuid ontmoeten. Helena Kalk, Hans Zwart, Roelof de Boer en Koos Horstman hebben zich verzameld voor het tuinhuisje van Ineke Noordzij. De setting is idyllisch: in de bonte tuin van Ineke schieten de preien, bietjes en sojaboontjes de grond uit; bramen en druiven rijpen in de late zon. Tussen de groenten bloeit valeriaan, kaasjeskruid en kamille.

De vijf tuiniers wonen in Assendorp en huren een stek bij tuinvereniging Ons Genoegen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Maar wat bezielt de Assendorpers om op een plek zonder elektriciteit, wifi of stromend water te snoeien en schoffelen? Gaat het hen om een volle vriezer of speelt er meer? “Onze eigen tuinen zijn over ’t algemeen niet groot. Als je een moestuin wilt is dit de goede optie. Vanuit Assendorp is het vijf, tien minuten fietsen. En het is hier een stuk koeler in de zomer”, vertelt Hans. “’t Is hier heerlijk groen, echt een verademing als je in een versteende buurt woont”, vult Ineke aan.

Verknocht aan moestuin

Ineke huurt vanaf 2014 een tuin bij Ons Genoegen. “Ik wilde altijd al een moestuin maar werkte full time en kluste thuis veel. Toen mijn werkende leven stopte ben ik hier begonnen met een kleine tuin. Maar ik wilde graag een huisje; uiteindelijk kwam ik hier terecht.” Ineke houdt van snoeien maar zit ook graag in haar huisje te lezen. “Kannetje thee en bakje soep mee, de telefoon enkel voor noodgevallen, heerlijk.’’  Ineke is nu zo verknocht aan haar plekje dat ze ‘nog liever een schoonmaakster inhuurt’ dan dat ze de tuin opgeeft.

Schoffelen voor de gezelligheid

Hans Zwart had ooit een moestuin achter het ziekenhuis maar het was te ver weg. In 2017 kreeg hij de kans een tuin met tien fruitbomen bij Ons Genoegen over te nemen. Samen met vriend Roelof verbouwt hij naast appels wat groente en bloemen. “Niet dat ik veel doe hoor, ik vindt ’t vooral erg gezellig. Ik maak graag een praatje en schoffel wat onkruid. Ook al zou er niks opkomen, dan nog zou ik het voor geen goud willen missen.” Hans zit voor zijn werk veel achter de computer. Het fysieke werk is een uitlaatklep. “Tijdens de corona was ik hier in de pauze soms ook te vinden, er even tussen uit.” Roelof: “Dan belde hij mij: ‘maak even een salade dan eten we die hier lekker op’.”

Bezig zijn met de natuur

Helena begon in 2019 met een proeftuintje. Dat beviel zo goed dat ze na een seizoen een ‘echte’ tuin huurde. Het was een kale tuin, met huisje. “Mijn vriend heeft eerst een slingerpad van tegels aangelegd. Daar hebben we heel speels de tuin omheen opgebouwd, met wat klimrekken voor bonen en pompoenen. Nu verbouwen we eigenlijk alles wat we leuk en lekker vinden: zoete aardappel, snijbiet, rabarber en wat bloemen.” Ook voor Helena is de opbrengst niet de hoofdzaak. “Tuinieren helpt me om mijn hoofd leeg te maken. Het gaat om bezig zijn met de natuur en met duurzaamheid.” Veel gezeten heeft ze nog niet in haar tuin: “Dat is de volgende uitdaging. Er staan vier ongebruikte stoelen in het huisje. Tijd om ze met een flesje wijn in te wijden.”

Anders eten

Koos tuiniert hier sinds 2018. In tegenstelling tot de anderen zet hij wél in op productie. “Ik ben wat dat betreft een ouderwetse tuinier, met een extra grote vriezer. Ik heb grote vakken, omheind met tegels, waarin ik in het begin alles wat we aten in verbouwde. Inmiddels maak ik keuzes: ik zaai niet langer sla, andijvie en bloemkool. Ik kies bijvoorbeeld voor witte kool, om zuurkool van te maken, en voor verschillende bessensoorten.” Daarnaast heeft Koos een prachtige kas, met chocotomaatjes, druiven en aubergines. De tuin heeft hem anders leren kijken naar voedsel: “Ik heb jarenlang in een supermarkt gewerkt en had geen idee waar wat vandaan kwam. Nu weet ik precies wat er in ’t seizoen is en proef ik het verschil tussen groente uit de winkel en de tuin.”

Voor meer informatie: www.tuinverenigingonsgenoegen.nl. Helaas zijn er momenteel geen tuinen beschikbaar.

Foto onderschrift: vlnr Hans Zwart, Helena Kalk, Roelof de Boer, Ineke Noordzij en Koos Horstman in Ineke’s moestuin bij Ons Genoegen (foto Natascha van Zaanen).