Maarten Epema gaat ons voor op de trap in zijn ruime woning aan de Eendrachtstraat. Op de overloop staat een wandkast, waar een boiler uitsteekt. “Dat is waar bij zonnig weer vijf mensen comfortabel mee douchen”, lacht Maarten. De warmtebron? Vier zonnepanelen op het dak. Maarten doucht namelijk met de warmte van de zon. En dat is een aanrader, vindt hij.
Toen Maarten en Aliët in 2002 een krappe historische woning in de Eendrachtstraat kochten had niemand kunnen denken dat zij nog geen twintig jaar later over een ruim, duurzaam huis zouden beschikken. “Ik kreeg duurzaamheid met de paplepel ingegeven”, vertelt Maarten. “Ik ben van het bouwjaar 1972, het jaar dat het rapport van de Club van Rome verscheen, in feite het begin van de milieubeweging. Mijn moeder was maatschappelijk zeer betrokken; zij zorgde ervoor dat we al snel begrepen dat je voorzichtig met de aarde moet omspringen.”
Nadat Maarten en Aliët in 2006 de kans kregen de woning van de buren erbij te kopen, vervingen ze de twee oude ketels voor een nieuwe, energiezuinige CV ketel. Ze gingen aan de slag met betere ramen, regenwateropvang en composteren. Maarten wilde graag van het gas af maar de warmtepomp stond nog in de kinderschoenen. Hij ging op onderzoek uit: waar ging het gas naar toe? Een kwart ging naar het douchen. Hij kwam al snel bij een zonneboiler uit.
Maarten: “Doordat we twee woningen hebben we samengevoegd hebben we relatief veel dakoppervlakte. Ik was al begonnen die vol te leggen met zonnepanelen. Daarom koos ik voor een zonneboiler die op zonnepanelen werkt. De elektriciteit uit het paneel verwarmt het water in het buffervat. Als het water warm genoeg is, wordt ‘gewone’ stroom geproduceerd. Als we op vakantie zijn leveren we flink wat stroom aan het net.”
Maarten koos voor een 125 liter boiler, die door een verwarmingselement wordt opgewarmd. “Met vijf mensen is 125 liter aan de krappe kant, maar we hebben eenvoudigweg niet de ruimte voor een grotere”, aldus Maarten. De zonnepanelen warmen het water op tot 60 graden. ’s Zomers lukt het prima om te douchen op zonnewarmte; ’s winters wordt deels met gas verwarmd. Nu het gas duurder wordt neemt de besparing toe. Maarten: “Mijn schatting is dat de zonneboiler op jaarbasis zo’n 60 procent van het water verwarmt; een forse korting op de gasrekening dus.”
Gemiddeld gaat in Nederlandse huishoudens het gasverbruik voor 70 procent naar de CV, 25 procent naar het douchen en 5 procent naar het koken. De laatste vijf procent heeft Maarten ook aangepakt. Hij gebruikt voor het maken van thee en koffie een Quooker, waardoor hij èn water èn gas bespaart.
Vanaf het balkon bewonderen we nog even de zonnepanelen. 21 liggen er nu, en dat in hartje Assendorp. Maarten vindt het een prettig idee dat de panelen niet enkel voor stroom maar ook voor warm water zorgen. Hij droomt van méér. “Groen gas voor Assendorp, dat door vergisting door de ROVA of boeren uit de buurt wordt gemaakt. Het moet kunnen.”
Ook besparen met een zonneboiler?
Voor mensen met weinig dakruimte levert de zonneboiler een efficiënte besparing op. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot. Meer weten en profiteren van subsidies en gezamenlijke inkoop? Hier vind je meer informatie!