Verhaal #39 | Mijn weg naar een duurzame leefstijl | #7 verpakkingsvrij winkelen

Sinds een aantal jaar hou ik me graag bezig met duurzaamheid. Eerst was dit meer gericht op kleine dingen als afval scheiden en minder vlees eten. Door me verder te verdiepen in hoeveel impact ons koopgedrag heeft op de wereld, ben ik anderhalf jaar geleden helemaal veganistisch gaan eten. Naast mijn eetgedrag, wilde ik ook mijn koopgedrag aanpassen. Toen ik me hierin verdiepte, werd voor mij duidelijk dat verpakkingsvrij winkelen een grote invloed heeft op het milieu. Verpakkingen vormen namelijk wel 20% van ons afval. 

Hoe werkt het?

Om verpakkingen te maken en transporteren zijn er grondstoffen en energie nodig. Dit heeft invloed op het milieu. Ongeveer de helft van weggegooide verpakkingen komt van huishoudens en de andere helft van bedrijven. Wij als consument hebben dus een grote invloed op de berg afval die we creëren. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die zich hiermee bezighouden. Een van die oplossingen is verpakkingsvrij winkelen: je neemt een eigen verpakking mee naar de winkel en vult ze. Er zijn veel opties, zoals een papieren zakje of een lege jampot. Het is geen probleem als je zelf nog niks geschikts hebt. Winkels die de optie bieden om verpakkingsvrij te winkelen, bieden zelf ook herbruikbare verpakkingen aan. 

Opties in Zwolle

Verpakkingsvrij winkelen hergebruik je een verpakking, waardoor er geen wordt weggegooid en geen nieuwe gemaakt hoeft te worden. Het is dus maar goed ook dat steeds meer winkels de optie geven om op deze manier te winkelen. Ook in Zwolle zijn er een aantal winkels die dit doen. Judith Heinen nam andere belangstellenden mee met de Zwolse editie van de Zero Waste Wandeltour. Hiervoor ging ze langs bij allerlei winkels die dit aanbieden. Wat opviel was dat vooral kleine ondernemers de optie aanbieden. Ik ga zelf regelmatig langs bij een paar van de genoemde winkels en neem dan een eigen tasje mee. Daarnaast is de markt natuurlijk ook een goede plek om verpakkingsvrij je spullen te kopen. Meer lezen over de tour en de winkels? Lees het hier. Naast bestaande winkels, komt er een nieuw initiatief in Zwolle voor een compleet verpakkingsvrije winkel.  

Eigen ervaring

Zelf winkel ik niet altijd volledig verpakkingsvrij. Maar ik neem altijd een tasje mee naar de winkel en als de optie er is om een product te kopen zonder verpakking of een duurzamere verpakking, dan kies ik daarvoor. Als ik drinken koop, koop ik liever een fles waar statiegeld op zit dan een blikje. Daarnaast scheiden wij thuis afval, zo kunnen recyclebare materialen opnieuw gebruikt worden. Dit zijn allemaal kleine dingen waar ik rekening mee hou en invloed hebben op het milieu. Ook 50 Tinten Groen houdt zich hiermee bezig en geeft tips voor minder afval. Lees het hier. Met dingen in het dagelijks leven die ik soms nog lastig vind om op een volledige milieuvriendelijke manier te doen, kijk ik graag naar de simpele opties. Alle kleine beetjes helpen!