Verhaal #38 | Mijn weg naar een duurzame leefstijl | #6 goede docu’s, boeken en websites

Sinds een aantal jaar hou ik me graag bezig met duurzaamheid. Eerst was dit meer gericht op kleine dingen als afval scheiden en minder vlees eten. Door me verder te verdiepen in hoeveel impact ons koopgedrag heeft op de wereld, ben ik anderhalf jaar geleden helemaal veganistisch gaan eten. Dit deed ik niet in een keer, maar dit ging in stappen. Ik verdiepte me steeds meer in deze voedingsstijl en kwam erachter dat op deze manier eten heel goed voor mij werkt. Onder andere door boeken, internet en documentaires heb ik me hier goed in kunnen verdiepen. Er is zo ontzettend veel informatie te vinden over deze leefstijl, dat het bijna moeilijk is om uit elkaar te halen wat betrouwbare bronnen zijn. In deze blog vertel ik waar ik informatie uit haalde en wat de keerpunten zijn van zoveel bronnen.

Een duurzame leefstijl en plantaardig eten is door de jaren heen erg populair geworden. Het is dan ook niet gek dat er veel over geschreven wordt en er veel informatie over te vinden is. Dit maakt het wel lastig om de betrouwbare informatie te vinden. Zelf ben ik vooral gaan op zoek gegaan naar informatie van deskundigen, mensen die zelf plantaardig eten en bekende documentaires en boeken. 

Documentaires die inzicht geven

Vanuit huis kreeg ik al mee om bewust te kopen. Dit is verder gegroeid in eten en mijn leefstijl. Ik wist er al veel van, maar toen ik steeds vaker plantaardig at, wilde ik me hier nog graag verder in verdiepen. Hiervoor heb ik onder andere documentaires gekeken. De eerste die ik keek was ‘Cowspiracy’. Deze richt zich op wat het doet met de wereld en de dieren. 

Nadat ik de documentaire ‘What The Health’ had gezien, was ik ervan overtuigd dat volledig plantaardig te eten het beste is voor onze gezondheid. Hierin ligt de focus op wat deze manier van eten doet met onze gezondheid. Er komen verschillende mensen in voor die niet gezond zijn en medicatie gebruiken. In de documentaire gaan deze mensen voor een tijd plantaardig eten. Het blijkt dat hun gezondheid flink vooruit is gegaan en sommigen zelfs geen medicatie meer nodig hebben. Deze documentaires willen aantonen dat de plantaardige leefstijl het best is voor de wereld en onze gezondheid. Er zijn verschillende onderzoeken en tests gedaan, maar ik sta wel stil bij dat ze vooral de positieve kanten laten zien. Zo staan er nog veel meer goede documentaires op Netflix over duurzaamheid.

Boeken met tips

Er zijn veel boeken die gaan over duurzaamheid: groene leefstijl, duurzaam wonen, vega(n) eten, etc. De boeken waar ik het meest aan heb gehad zijn vooral de boeken over leefstijl met tips over van alles en nog wat. Een van mijn favorieten is ‘Dit is een goede gids’. Dit boek geeft tips over aanpassingen in je dagelijks leven, koopgedrag, reizen en hotspots. Zelf heb ik hier al veel aan gehad. Vooral als het gaat om koopgedrag heb ik hier veel tips van. Zo is er een lijst met duurzame kledingmerken, tweedehands winkels en cosmeticaproducten. Omdat dit spullen zijn die ik regelmatig koop, is het een fijn idee dat het ook goed is voor de wereld. Daarnaast heb ik al een aantal hotspots bezocht die in het boek staan, van musea tot restaurants. 

Websites voor specifieke info

Als ik snel informatie over een duurzaam product, zoek ik dit op via internet. Er verschijnen dan heel veel verschillende websites die je kunnen informeren. Een paar van mijn favorieten zijn:
Shop Like You Give a Damn: deze website is gericht op duurzame kleding en make-up.
De Groene Meisjes: deze website zoek ik nooit bewust op, maar hier kom ik heel vaak terecht als ik tips zoek voor van alles en nog wat. Niet gek, want ze bespreken alle onderwerpen op gebied van duurzaamheid.
Wat eet je dan wel?: deze blog ken ik via Instagram en heb ik vooral toen ik net plantaardig at veel aan gehad. Hier kan je tips vinden van goede vervangers tot bijzondere recepten. 

Goed geïnformeerd over duurzaamheid

Er is ontzettend veel informatie te vinden over een duurzame leefstijl. Een goed teken, want dat betekent dat er aandacht voor is. Het is wel belangrijk om de betrouwbare bronnen te volgen en goed geïnformeerd te zijn als je van plan bent om volledig plantaardig te eten. Voor mij hielp het hierbij om mensen te volgen die al een aantal jaar plantaardig eten. Zo krijg je een beeld van dichtbij. Als ik informatie heb gevonden waar ik denk dat ik wat aan heb probeer ik meerdere informatiebronnen te raadplegen. Zo blijf je kritisch en goed geïnformeerd over duurzaamheid.