Verhaal #37 | Buurtregenton maakt onze straat nóg leuker

Buurtregenton maakt onze straat nóg leuker
Op een zonnige zaterdag gooit Koos Horstman vanuit zijn badkamerraam een emmer water in de regenpijp. Beneden staat zijn vader, die al snel de duim omhoogsteekt: de nieuwe buurtregenton werkt perfect. Koos had al een geveltuintje maar plaatste er meteen wat bloembakken bij. “Ik ben van vijftig tinten grijs naar vijftig tinten groen gegaan”, aldus de Assendorper treinmachinist.

Koos (36) woont met zijn partner Kay-Leigh in een mooie historische woning aan de Eendrachtstraat. Hij groeide op in de Coetsstraat, in het huis waar zijn moeder enkele decennia eerder werd geboren. “Overgrootopa was kleermaker; mijn slaapkamertje was ooit zijn atelier”, aldus Koos. Zijn interesse in groen begon drie jaar geleden. “Ik werk als machinist en zit vaak in alle vroegte al op de trein. Dan ben ik rond middaguur alweer thuis. Om de vrije tijd goed te besteden ging ik op zoek naar een hobby.”

Koos liep met verschillende kennissen mee en kwam zo op het moestuincomplex Ons Genoegen terecht. Hij was meteen verkocht. “Tuinieren is een hele puzzel. Iedere groente heeft een andere aanpak nodig. Ik ben een doe-het-zelver; ik zoek en probeer graag nieuwe dingen uit.”

Ons Genoegen heeft een lange wachttijd, maar Koos kreeg al snel een telefoontje: er kwam een moestuin van 200 m2 vrij, wilde hij die huren? Koos: “Meteen ja gezegd natuurlijk. In het begin was het echt zwoegen en zweten. De kas en het schuurtje moesten worden opgeknapt; er moesten zaadjes worden voorgezaaid en verspeend. Met een baan binnen kantooruren was het me niet gelukt.” Met elk plantje dat opschoot kreeg Koos meer plezier in het tuinieren; de man van vijftig tinten grijs veranderde in de trotse moestuineigenaar van vijftig tinten groen.

Enkele weken geleden las Koos een appje over een regentonactie van zijn buurvrouw, straatambassadeur Maartje. Hij besloot bij haar aan te bellen. “Als we nou eens samen in een straatregenton investeren? Jij haalt -em op, ik leg -em aan?”

Zo gezegd, zo gedaan. Het was een mooie bijkomstigheid dat de dakgoten van Koos en beide buren op dezelfde regenpijp uitkomen. Koos vroeg zijn vader om te helpen en bestelde een aansluitstuk bij de bouwmarkt. “Mijn vader klust ook graag en verzint vaak creatieve oplossingen. Ik had hem echt nodig want onze regenpijp bleek smaller
dan de moderne types. Maar met het juiste zaagje en wat vaseline konden we het aansluitstuk toch goed in de regenpijp passen.” De slanke regenton heeft een inhoud van zo’n 110 liter en is voorzien van een plantenbakje, opgevuld met groene klimmers en lavendel.

De buurtton van Koos en buurvrouw Maartje is de tweede in de Eendrachtstraat. De regenton zal deze zomer intensief worden gebruikt voor de straattuin, die de buren eerder gezamenlijk op de plek van een parkeerplek aanlegden. Die heeft dit jaar een bijzondere primeur: de zeldzame Wilde Kievietsbloem heeft zich er geworteld. Een prachtig, beschermd plantje, dat nu verwend wordt met water uit de regenton. Koos: “Ik denk dat we deze zomer vaker in het buurttuintje te vinden zijn; de regenton maakt onze bijzondere straat nóg gezelliger.”

Hoe sluit ik een regenton aan?
Bepaal de gewenste hoogte; zorg ervoor dat een flinke gieter onder het kraantje past.

Maak een fundament van oude tegels of houten kastje. Staan ze waterpas? Plaats dan de regenton erop.

Markeer de plek waar je de regenpijp wilt doorsnijden.

Zaag een stuk van 5 cm uit de regenpijp. Gebruik voor dit klusje een handzaagje voor een mooie, rechte zaagsnede.

Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp.

Verbind de vulautomaat met de regenton. Dit doe je met het bijgeleverde afvoerpijpje.

Controleer of alles goed in elkaar past. Demonteer nu alle aansluitingen en schuur deze licht op. Lijm de onderdelen tot slot in elkaar met hard PVC-lijm.

Kijk hier of er een regentonnenactie is.