Verhaal #36 | Mijn weg naar een duurzame leefstijl | #5 de impact van apparaten

De invloed van smartphones op de wereld

Sinds een aantal jaar hou ik me graag bezig met duurzaamheid. Eerst was dit meer gericht op kleine dingen als afval scheiden en minder vlees eten. Door me verder te verdiepen in hoeveel impact ons koopgedrag heeft op de wereld, ben ik anderhalf jaar geleden helemaal veganistisch gaan eten. Om dan nog steeds producten te kopen zonder er bewust van te zijn wat dit doet voor de wereld voelt dan natuurlijk scheef. Over de productie van apparaten als onze smartphones en computers was ik me nooit bewust, tot ik hier op onderzoek uitging. Ik schrok van hoeveel impact deze apparaten hebben op de wereld en was meteen benieuwd of er ook oplossingen zijn.

De moderne technologie ontwikkelt zich snel en dit heeft als gevolg dat er steeds meer nieuwe apparaten op de markt worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons; die krijgen steeds sneller een nieuwe verbeterde versie waardoor onze oude niet meer interessant is. Dit kan leuk zijn voor bedrijven en consumenten die graag het nieuwste van het nieuwste willen, alleen de productie hiervan is erg schadelijk voor het milieu. 

Materialen

Naast dat het opladen van je telefoon of computer veel energie kost, is de productie hiervan erg schadelijk voor het milieu. Er komen broeikasgassen vrij waardoor er schadelijk afval ontstaat. Daarnaast bevatten computers en telefoons allemaal materialen, zoals aluminium, koper, kunststof, glas, goud, tin en kobalt. Het winnen en bewerken van deze materialen kost veel energie. De laatste drie genoemde materialen zijn schaarse delfstoffen uit de mijnbouw. Er is 40% nodig van alle kobalt die uit mijnen wordt gehaald voor het produceren van smartphones, laptops en oplaadbare batterijen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van giftige stoffen die weer invloed hebben op het drinkwater en het gebied rond de mijnbouw. Dit gaat samen met ernstige luchtverontreiniging. De uitstoot die komt kijken bij het winnen van materialen uit de mijnbouw zorgt erg slechte omstandigheden.

Arbeidsomstandigheden

Door het gebruik van giftige stoffen en de uitstoot tijdens de productie, werken de mijnwerkers in slechte omstandigheden. Zo worden ze blootgesteld aan de stoffen en uitstoot die vrijkomt bij het winnen van de materialen. Niet alleen in de mijnbouw maar ook in de fabrieken waar onze smartphones en laptops in elkaar worden gezet werken mensen onder hele slechte omstandigheden.

Transport

De mijnbouw die nodig is voor de productie van een smartphone en computer is dus de grootste vervuiler. Daarnaast moeten alle materialen die nodig zijn voor de productie getransporteerd en bewerkt worden. Dat kost ook veel energie en CO2-uitstoot. Als je apparaat dan klaar is, moeten deze na de productie ook getransporteerd worden naar de plek waar ze verkocht worden. Dit veroorzaakt ook weer veel CO2-uitstoot.

Alternatieven

Ik was me nooit bewust van hoeveel impact onze dagelijkse apparaten hebben op de wereld. Met deze informatie kunnen we zelf beslissen wat we ermee doen. Ik wil graag wat veranderen, maar aan de andere kant wil ik nog wel graag een goede, snelle smartphone en laptop. Een goede oplossing is refurbished apparaten kopen. Je koopt dan een apparaat dat al gebruikt is en opnieuw wordt nagekeken. Op deze manier hoeft er geen nieuwe geproduceerd te worden, met alles dat daarbij komt kijken. Naast refurbished, kun je ook kiezen voor de Fairphone. Dit is een duurzame smartphone door het gebruik van eerlijk geworven mineralen en acceptabele arbeidsvoorwaarden voor medewerkers. Daarnaast is er de mogelijkheid het toestel te hergebruiken of recyclen. 

Meer van mijn blogs lezen? Bijvoorbeeld over duurzame mode en plantaardig eten? Kijk hier!