Verhaal #35 | Mijn weg naar een duurzame leefstijl | #4 Plantaardig eten: hoe dan?

Sinds een aantal jaar hou ik me graag bezig met duurzaamheid. Eerst was dit meer gericht op kleine dingen als afval scheiden en minder vlees eten. Door me verder te verdiepen in hoeveel impact ons koopgedrag heeft op de wereld, ben ik anderhalf jaar geleden helemaal veganistisch gaan eten. Door zo te eten heb ik niet alleen het gevoel dat ik iets goeds doe voor de wereld, maar ik voel me ook gezonder. Ik voelde me dus beter, maar had wel mijn twijfels erbij. Ik hoorde in mijn omgeving nog vaak dat het niet per se het beste dieet is voor je gezondheid. Ik heb veel informatie opgezocht over wat het doet met je gezondheid, maar ben alleen maar nog enthousiaster geworden. 

Een gevarieerd plantaardig dieet kan bijdragen aan een betere gezondheid en het voorkomen van chronische ziektes. Het is onder andere rijk aan vezels, magnesium, kalium en vitamine C. Ook bevat het meer onverzadigde gezonde vetten en geen cholesterol. Het wordt door de jaren heen steeds eenvoudiger om producten te vervangen, zodat het niet meer lastig hoeft te zijn om een gevarieerd, en dus gezond, plantaardig dieet te volgen. 

Supplementen 

Toch zijn er veel producten die je niet meer eet als veganist, wat betekent dat je ook een aantal voedingsstoffen zou kunnen missen. Zo zou plantaardig eten armer zijn aan proteïnen, vitamine B12 en calcium. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn met goede vervangers. Zo eet ik veel vaker peulvruchten, noten en soja. Deze producten zijn rijk aan onder andere proteïnen en heel gezond. Natuurlijk kan je ook supplementen bijnemen. Vaak wordt vitamine B12 en calcium aangeraden. Ik slik zelf multivitaminen die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. 

Vervanging

In mijn vorige blog vertelde ik waarom ik plantaardig ging eten en dat ik dit in kleine stapjes deed. Nu weet ik goed welk eten ik kan vervangen en hoef ik er niet meer bij na te denken wat ik wel en niet kan eten. Na een jaar gaat het vrijwel vanzelf. Daarnaast is veganistisch en vegetarisch eten heel populair. Hierdoor is er voor bijna alles wel een plantaardig alternatief te krijgen waardoor ik veel eten niet mis. Daarnaast ben ik nu zo gewend aan dit eten dat ik de alternatieven lekkerder vind. Dit maakt het voor mij niet lastig om zo te eten. 

Uit eten

Naast dat er in de schappen allemaal alternatieven te vinden zijn, is er steeds meer keus in restaurants. Er zijn restaurants die een paar plantaardige gerechten aanbieden, maar ook compleet plantaardig zijn. Ook is er bij veel eetplekken de mogelijkheid om plantaardige melk in je drinken te doen. Dit maakt het al veel makkelijker om even ergens een koffietje te drinken. In Zwolle zijn een aantal eetplekken die veganistische gerechten hebben. Mijn favorieten zijn Lots & More, Ingeburgerd en Bagels & Beans. Daarnaast is er in grotere steden heel veel keus. Afgelopen zomer ben ik in Berlijn geweest en er was heel veel keus. Van sushi tot ijs, je kan bijna alles eten als veganist in deze tijd.