Verhaal #34 | 13 april 2021 | Mijn weg naar een duurzame leefstijl #3 Plantaardig eten

Lieke’s blog #3: Mijn weg naar plantaardig eten

Sinds een aantal jaar hou ik me graag bezig met duurzaamheid. Eerst was dit meer gericht op kleine dingen als afval scheiden en minder vlees eten. Door me verder te verdiepen in hoeveel impact ons koopgedrag heeft op de wereld, ben ik anderhalf jaar geleden helemaal veganistisch gaan eten. Door zo te eten voelde ik me niet alleen gezonder, maar heb ik ook het idee dat ik iets goed doe voor de wereld. In die tijd heb ik onderzoek gedaan naar de voor en nadelen van een plantaardig dieet. Omdat het steeds normaler is om zo te eten, was het niet moeilijk om hier informatie over te vinden. 

Ik at bijna twee jaar geen vlees meer toen ik besloot om veganistisch te gaan eten. Voordat ik dat besloot, at ik al vaak plantaardig en verving ik al veel producten voor een plantaardige variant. Het milieu was hier een belangrijk onderdeel van. Er werd steeds meer bekend over wat dit dieet zou doen voor de wereld en onze gezondheid. Er is zoveel informatie te vinden, dat het lastig is om uit elkaar te houden wat betrouwbare bronnen zijn. Ik heb me daarom vooral gefocust op wetenschappelijke artikelen en heb een aantal documentaires gekeken, zoals Cowspiracy en What The Health. Na de vele artikelen, websites, documentaires en blogs ben ik ervan overtuig dat plantaardig eten echt goed is voor de wereld.

Een plantaardig dieet zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en een lagere uitstoot van broeikasgassen. Plantaardige eiwitten zijn niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor de wereld. Als we vlees, vis en zuivel zouden vervangen door noten, peulvruchten, granen en zeewier is de klimaatbelasting veel kleiner. Even een vergelijking: de CO2-uitstoot is 1 kilo per kilo bonen, terwijl dat voor 1 kilo rundgehakt 19,4 kilo is. Voor 1 kilo vlees is al 5 kilo plantaardig veevervoer nodig. Voor dit veevoer is weer veel water, energie en land nodig. 

De productie van vlees, vis en zuivel zorgen voor een hoge uitstoot van broeikasgassen en vraagt veel van land en bodem. Dit betekent dat als we dit minder zouden eten, we het milieu minder belasten. We zouden zelf 25% van de klimaatdoelstellingen kunnen halen als we dit eten vaker vervangen voor plantaardig eten. 

Ook als we samen steeds vaker plantaardig eten, in plaats van volledig veganistisch eten, doen we al veel goeds voor de wereld. Het komt veel voor dat mensen denken dat ze als individu weinig kunnen veranderen door alleen zelf eigen eetgedrag aan te passen. Toch is dat zeker niet waar; als je een jaar lang 1 dag per week geen vlees eet, bespaar je wel 750 liter water en 587 kilometer aan CO2-uitstoot. Met kleine veranderingen in je eetpatroon kun je dus al veel goeds doen voor de wereld. 

Hoe je lekker en makkelijk plantaardig kunt eten, vertel ik in mijn volgende blog!