Verhaal #33 | 31 maart 2021 | Mijn weg naar een duurzame leefstijl #2 Duurzame kleding

Mijn weg naar een duurzame kledingkast

Sinds een aantal jaar hou ik me graag bezig met duurzaamheid. Eerst was dit meer gericht op kleine dingen als afval scheiden en minder vlees eten. Door me verder te verdiepen in hoeveel impact ons koopgedrag heeft op de wereld, ben ik anderhalf jaar geleden helemaal veganistisch gaan eten.

De impact van de mode-industrie

Ik hield wel erg van experimenteren met kleding en kocht bij verschillende bedrijven en merken mijn spullen. Toen ik eenmaal inzag dat de mode-industrie ook een grote impact heeft op het klimaat, voelde het niet goed om wel bewust bezig te zijn met eten en tegelijkertijd iedere maand wat bij een fast fashion bedrijf te kopen. Ik ben me meer gaan verdiepen in welke bedrijven en producten duurzaam zijn en/of zich hiervoor inzetten. In dit blog vertel ik over mijn weg naar een duurzame kledingkast. 

Koop niet te snel iets nieuws

Shoppen is natuurlijk erg leuk, ik kan het een hobby noemen. Toch kan het natuurlijk nooit milieuvriendelijk zijn om iedere week een nieuw item te kopen. Daarnaast raakt je kledingkast ook nog eens overvol, waardoor de kans groot is dat je een groot deel van je kleding niet meer draagt. Helaas heb ik daar ervaring mee, maar hieruit heb ik wel geleerd om wat langer na te denken voor ik iets koop. Met een minimalistische kledingkast ben je je meer bewust van wat je al hebt en haal je meer plezier uit de items die je hebt. Naast milieuvriendelijk is dat ook nog een goed voor je bankrekening. 

Merken en materialen checken 

Kleding is natuurlijk gemaakt van allemaal verschillende materialen en stoffen. Onder andere dit bepaalt of ze wel of niet duurzaam zijn. Dit ligt aan de afkomst van de vezels en het verwerkingsproces. Zo kan een vezel plantaardig, dierlijk of kunstmatig door de mens gemaakt zijn. Lyocell is de meest duurzame stof, de vezel is gemaakt van natuurlijk materiaal. De verwerking van de stof is daarnaast veel minder schadelijk dan de meeste stoffen. Dat komt door het ‘closed-loop’ systeem. Dit houdt in dat ongeveer 99% van het niet-chemische oplosmiddel en het water weer opgevangen en hergebruikt wordt.

Milieueffecten

Aan elk materiaal zitten voor- en nadelen als het gaat om duurzaamheid. Milieueffecten ontstaan bij de productie van kleding door het vele gebruik van water, energie, chemicaliën, bestrijdingsmiddelen en landbouwgrond. Er ontstaat bodemerosie, watervervuiling en CO2-uitstoot. Op internet is veel informatie te vinden over welke stoffen je het best kan dragen en waarom. Bijvoorbeeld bij het Zwolse bedrijf Ragnarøk clothing.

Tweedehands kopen

Ik ben groot fan van wat exclusievere items en merken. Vaak zijn deze wel wat prijziger als je ze nieuw koopt, dus is tweedehands kopen een goed alternatief. Ik koop al een aantal jaar mijn meeste kleding op Vinted. Hier is alles te vinden op merk, producttype, kleur, etc. Het leuke aan Vinted vind ik dat je zowel originele items als de mainstream van grotere bedrijven als Zara kan vinden, voor een lage prijs. Naast producten kopen, kan je heel makkelijk producten verkopen. Op die manier ruim je je eigen kast op en krijg je er nog wat voor terug ook.

Kledingruilwinkels

Voor degene die niet zo’n fan zijn van online shoppen, kan je natuurlijk ook naar een tweedehands winkel gaan. Door de jaren heen komen er steeds meer leuke winkels bij, omdat tweedehands steeds populairder wordt. Dat is natuurlijk een goed teken! In Amsterdam en Rotterdam zijn nu kledingruilwinkels. In dit leuke filmpje van The Happy Activist zie je hoe dat in z’n werk gaat. Hoe leuk zou het zijn als er in Zwolle ook zo’n winkel komt!

Kijk hier voor informatie kringloop en weggeefwinkels in Zwolle.