Verhaal #30 | 16 maart 2021 | Mijn weg naar een duurzame levensstijl #1 Ik mag stemmen!

Mijn weg naar een duurzame levensstijl
#1 Ik mag stemmen!

Ik ben Lieke Halbesma, ik ben negentien jaar en ik loop stage bij 50 Tinten Groen Assendorp. Sinds een aantal jaar hou ik me graag bezig met duurzaamheid. Eerst was dit meer gericht op kleine dingen als afval scheiden en minder vlees eten. Door me verder te verdiepen in hoeveel impact ons koopgedrag heeft op de wereld, ben ik anderhalf jaar geleden helemaal veganistisch gaan eten en heb ik mijn koopgedrag aangepast. Daarom vind ik het leuk om stage te lopen bij een organisatie die zich daarmee bezighoudt. Woensdag 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen, wat betekent dat ik eindelijk voor het eerst mag stemmen. Dit is volgens mij een belangrijke manier om bij te dragen aan een betere en schonere wereld. 

Toen ik wat jonger was verdiepte ik me nooit zo in politiek, maar sinds ik de opleiding journalistiek en communicatie doe, hou ik me bezig met de actualiteit, waar politiek natuurlijk bij hoort. In die tijd had ik al veel interesse in duurzaamheid. Ik vind dit dan ook een belangrijk onderdeel voor mijn stemkeuze. Door te kijken naar welke onderwerpen ik belangrijk vind, is het makkelijker voor mij om te beslissen achter welke partijen ik sta. 

Wij als mensen hebben een grote invloed op het klimaat en de temperatuur op aarde door ons grootschalige gebruik van stoffen die ontstaan van de spullen die we gebruiken in ons dagelijks leven. Omdat klimaatverandering bij ons begonnen is, kunnen wij de gevolgen ook beperken. Om deze reden vind ik het zo belangrijk om mijn levensstijl aan te passen. Natuurlijk kan je denken dat het weinig invloed heeft als maar een paar mensen dat doen, maar dat is juist het begin. Hoe meer mensen zich erin verdiepen, hoe makkelijker en normaler het wordt voor anderen om dit ook te doen. 

Naast mijn eigen mening vormen, kijk ik ook naar hoe anderen erin staan en wat zij belangrijk vinden. Met de een hebben we alleen maar overeenkomsten, terwijl de ander het tegenovergestelde vindt. Juist daarom vind ik het zo interessant. Net als bij klimaat wat ik eerder noemde, zijn er ook twijfels bij politiek. We zouden weinig invloed hebben op de politiek en stemmen zou niet voldoende helpen. Ik zie dat helemaal niet zo. Iedereen heeft een stem en je bent vrij om zelf te bepalen waarvoor je hem inzet. In deze tijd kunnen we ons in alle onderwerpen verdiepen en juist door de sociale media kunnen we meer van ons laten horen. Dit heeft natuurlijk twee kanten, maar het is duidelijk dat het tijd is voor verandering op heel veel vlakken in de wereld en juist daarom vind ik het belangrijk om mijn stem te gebruiken.