Verhaal #28 | 23 Januari 2021 | Huis aan huis met 50 tinten groen Assendorp

Razend enthousiast is hij, Olaf Heinen. De ondernemer uit de Eendrachtstraat ging samen met Jan Willem Bekhuis van Travers de deuren van de Groeneweg langs om Warme Winter Actie pakketjes uit te delen en over 50 tinten groen Assendorp te vertellen. “We willen duurzaamheid laagdrempelig maken. Zodat ook degenen die weinig tijd hebben of de deur niet uitkomen, mee kunnen doen”, aldus Olaf.

Voor de kerst deelden Olaf en Jan Willem op een zonnige zaterdagmiddag twintig pakketjes uit, met daarin vier besparende maatregelen: een deurdranger, radiatorfolie, tochtband en instructies voor de ketel op 60 graden. Met eenvoudige uitleg.

“Ik voel me net de kerstman”, lacht Olaf, die blij verrast is door de reacties. “Mensen zijn volop bezig met verduurzamen en hebben vaak goed contact met de buren. Dus alle voorwaarden zijn er om mee te doen met onze acties. We moeten alleen de instap verlagen.”

Buiten de boot

Hoewel een derde van alle Assendorper straten een Straatambassadeur heeft, zijn er nog altijd heel wat straten die er geen hebben. Bij leuke acties van 50 tinten groen Assendorp om huis en buurt te verduurzamen vallen deze buurtbewoners buiten de boot. Daar moet verandering in komen, vinden de initiatiefnemers.

Een van de meest laagdrempelige acties is de Warme Winter Actie, waarin Assendorpers gratis materialen kunnen aanvragen om hun huis te verduurzamen. Kleine ingrepen als een deurdranger op een oude deur aanbrengen, folie achter de radiatoren plakken, tochtstrippen langs ramen en deuren plakken en de ketel lager afstellen leveren minstens100 euro besparing op jaarbasis op, aldus Olaf.

Assendorp is een zeer gemêleerde wijk, met een hoog percentage koopwoningen. Hier vindt je zowel bewoners die moeilijk rond kunnen komen als goed verdienende tweeverdieners. Dat merkt Olaf ook bij de huis-aan-huisactie. “De ene buur is op leeftijd en gaat zijn spaargeld niet meer in zonnepanelen investeren, de andere buur is bezig het hele huis te verbouwen en wil dan meteen ook maar een warmtepomp.” Wat de buren echter gemeenschappelijk hebben is dat ze graag contact met elkaar hebben en dat ze hun historische woning comfortabeler en duurzamer willen maken.

Bijvangst

Een leuke bijvangst van het burenbezoek is dat huiseigenaren zich hebben aangemeld voor andere acties, zoals geveltuintjes, regentonnen, vloerisolatie en zonnepanelen. “Er was zelfs iemand die zei, laat mij maar Straatambassadeur worden, dat lukt me wel”, aldus Olaf.

Olaf en Jan Willem zetten hun ‘kerstmanactie’ binnenkort voort en hopen zo de bewoners van alle straten van Assendorp enthousiast te maken.

Gaat binnenkort de bel en ziet u twee mannen met baarden staan? Gewoon opendoen! Het levert u een leuke verrassing op.

Ook Energiecoach worden in Assendorp?

50 Tinten Groen Assendorp zoekt enthousiaste en creatieve buren die energiecoach willen worden. Wij bieden een opleiding aan voor energiecoach waar je kosteloos aan mee kunt doen. Zo bouwen we samen kennis op in de wijk over besparen en kunnen we onze buren én onszelf helpen om onze huizen comfortabeler en duurzamer te maken. Doe je ook mee?

In februari start een (digitale) training tot energiecoach. In drie dagdelen leer je alles over energiebesparingen, subsidieregelingen, gesprekstechnieken, onze digitale tool het Hoomdossier en nog veel meer. Je kunt daarna je eigen huis én die van je buren helpen comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Of je nu bezig bent om je huis zo duurzaam mogelijk te maken of je wilt zoveel mogelijk

Voel je je geroepen? Of word je liever Straatambassadeur?

Mail naar welkom@50tintengroenassendorp.nl of bel met Olaf Heinen via 06-40668061.