Verhaal #25 | 11 november 2020 | Zoektocht naar de ideale deelauto

Autodelen is in, ook bij Assendorpers. Vooral jonge mensen kiezen steeds vaker voor een autoloos leven. Zij maken zich zorgen over de milieubelasting en het gebrek aan parkeer- en speelruimte in de straat. Bovendien scheelt het geld en onderhoud. Filmmaker Evelien Pruis is een van hen. Ze begon onlangs een bijzondere zoektocht: naar ‘de ideale deelauto’.

Het is niet toevallig dat we Evelien interviewen als ze onderweg is. De filmmaker werkt één dag per week bij Omroep Gelderland; dat betekent twee ritjes Zwolle-Arnhem. Het liefst doet ze dat in een deelauto, maar vanochtend ging het mis. “Ik had een Snappcar gereserveerd die per app open gaat. Stond ik daar in alle vroegte, maar kreeg -em niet open!” Een stressvol begin van de dag, want de enige optie was om snel naar de schoonouders te fietsen, te tanken, en naar Arnhem te rijden, waar ze te laat aankwam.

Evelien deelt haar huis in Assendorp met man Vincent, die een leaseauto van de zaak heeft, en hun dochtertje. “Een jaar of zes geleden ging ik met de trein of lekker op de fiets naar werk. Toen ik voor mezelf begon, moest ik het land in naar klanten. Gelukkig kon ik de auto van mijn tante lenen, en daarna afwisselend die van familie, vrienden en buren. Een hoop geregel, maar op dat moment prima.”

Win-win situatie

Toen Evelien verhuisde naar de Begoniastraat, kreeg ze de sleutel van de tweede auto van haar buurvrouw. “Dat was heel handig, een appje was doorgaans voldoende. Het was een win-win situatie; ik had een auto en de buurvrouw hoefde niet meer te tanken. Tot zij de auto weg deed.” Evelien kon de auto overnemen maar vond dat de straat al vol genoeg stond.

“Ik was al langer aan het nadenken over delen”, vertelt Evelien. “Het gaat niet om bezit, maar om gebruik. Delen is het nieuwe hebben. Om een voorbeeld te geven: we hebben allemaal een achtertuin met een schuur, met daarin onze tuinspullen. In de herfst haalt iedereen zijn eigen heggenschaar voor de dag. Dat moet toch handiger kunnen?”

Evelien staat nu voor een lastige keuze: gaat ze weer her en der leenauto’s regelen? Schaft ze een eigen auto aan? Of lukt het haar om een andere duurzame oplossing te vinden?

Evelien zou geen filmmaker zijn als ze geen vlog over haar zoektocht zou maken. In de eerste vlog legt ze uit wat ze gaat doen, in de tweede zocht ze uit hoe het zit met verzekeringen. Ook wil ze Snappcar en Amber uitproberen.

Let op de verzekering

Wat heeft de zoektocht haar tot nu toe opgeleverd? “Er blijken veel opties te zijn. Maar het is wel maatwerk. Wat voor de een goed werkt, blijkt niet handig of te duur voor de ander. Snappcar bijvoorbeeld werkt perfect als je af en toe een auto nodig hebt, maar is kostbaar als je net als ik twee, drie dagen per week de weg op moet.”

Wie voor een deelauto kiest, moet ook letten op verzekeringen: “Als je een privé leenauto in de prak rijdt, kan de eigenaar de no-claim verliezen waardoor de maandlasten verhogen. Dan is extra verzekeren belangrijk. Bij Snappcar zijn beide partijen verzekerd maar je hebt natuurlijk wel een eigen risico. Leaseauto’s zijn wat dat betreft de beste optie.”

De komende maanden vervolgt Evelien haar zoektocht. Autodelen staat in de kinderschoenen, zoals bleek bij de haperende app deze ochtend. Het is nog echt pionieren. Ze gaat leren hoe autodelen werkt, zodat ze dit eventueel zelf kan organiseren.

Wat zijn haar verwachtingen? “Ik hoop dat ik een buur vind die samen wil autodelen, waarbij we gebruik maken van een bestaande of nieuwe auto. Ik hoop zeker dat deze trend zich doorzet en het makkelijker wordt om een auto te delen. Het is beter voor de ruimte in de buurt, beter voor het milieu en het kan ook nog eens verbindend werken. Ik zie alleen maar voordelen.”

Ook autodelen?

In 2021 beschikt Nederland naar verwachting over 100.000 deelauto’s. Autodelen is populair, ook in Zwolle. Op de website ritjeweg.nl is te zien dat de stad over 149 deelauto’s beschikt, waarvan 19 in Assendorp. Behalve Snappcar zijn er hier ook Greenwheels en Amber deelauto’s te vinden. Wat de site niet aangeeft zijn privé deelauto’s – buren die onderling afspreken een auto te delen.

Mobiliteitsmakelaar Arjan Broer van 50 tinten groen Assendorp ontdekte dat de helft van de Assendorpers geen auto heeft en dat veel mensen liever minder auto’s in eigen straat willen. Hij organiseerde drie bijeenkomsten waarin autodelers met elkaar in contact konden komen. Ook stimuleerde 50 tinten groen Assendorp de gemeente om het Mobipunt Van der Laenstraat beter in te richten. Hier worden binnenkort drie elektrische deelauto’s geplaatst.

Ook autodelen? Neem contact op met mobiliteitsmakelaar Arjan Broer via a.broer@heelbreed.nl of 06-14801303.
Eveliens vlogs zijn te volgen via https://50tintengroenassendorp.nl/project-031-zoektocht-naar-een-deelauto/