Verhaal #22 | 24 oktober 2020 | Kersverse vader wint zonnebloemwedstrijd

Wie heeft de hoogste? Deze vraag hield Assendorp tijdens de warme zomer van 2020 in de ban. In verschillende hoeken de gaten van de ‘leukste wijk van Zwolle’ werden zonnebloemzaadjes geplant. Jong en oud ging met gietertjes aan de slag. Het antwoord werd duidelijk toen het team van 50 tinten groen Assendorp met meetlint en camera de wijk introk.

De zonnebloemwedstrijd werd vlak voor de zomer geïntroduceerd om Assendorp nóg groener en biodiverser te maken en om zonne energie te promoten. Bewoners konden gratis zakjes zonnebloempitten ophalen en maakten kans op een (mobiel) zonnepaneel.

De jury, bestaande uit Kirsten Notten en Diana Terlingen, bezocht eerst twee jonge deelnemers in de Dahliastraat. Zij meisjes hadden een briefje op de deur geplakt met de mededeling dat zij in quarantaine zaten en de jury niet konden binnenlaten. Van achter het raam observeerden zij de metingen. Hun zonnebloem bleek 1.43 meter, goed voor een reep chocolade. In de volgende straat, heel passend Zonnebloemstraat genoemd, werd opnieuw een hoge gemeten. Ook deze kwam niet voor de prijs in aanmerking.

Zonnebloemdouche

In de Eendrachtstraat deden maar liefst drie gezinnen mee.  Bij de eerste was de zonnebloem voortijdig uitgebloeid en geknapt. Bij de volgende bleek in een opvallend riante achtertuin een fors exemplaar te staan, ruim twee meter hoog. Toen de bewoonster poseerde was het net of ze onder een regendouche stond. Haar man zag er de lol wel van in, en hielp een handje door de trotse kweekster met een gieter nat te sproeien.

Het laatste adres was dat van Christiaan Kuipers, bekend als de Zwolse Stadsboer. In zijn ongewone achtertuin liep de jury als betoverd rond. Tegen de schuttingen groeien tomaten, leifruit pronkt vanuit sierlijke bomen en in de volle grond groeien bietjes, kolen en kruiden. Christiaans zonnebloem bleek verreweg de hoofste, 3.08 meter.

Hoe kreeg Christiaan dat voor elkaar?

“Ik heb de zonnebloemen in de volle zon en in de luwte geplant. Ik heb ze alle ruimte gegeven; we hebben er zelfs het tuinset voor verplaatst. Bovendien heeft ons pasgeboren baby’tje regelmatig onder de zonnebloemen gelegen omdat ze er rustig van werd”, aldus de kersverse vader.


Een gouden tip, die zeker een zonnepaneel waard is. De prijs werd op het Assendorperplein overhandigd. Was je er niet bij en wil je ook zonnepanelen? Dan kun je je via onze website nog steeds aanmelden.

Van harte, Christiaan!