Verhaal #21 | 24 oktober 2020 | Groente uit eigen tuin bij ‘tante komkommer’

De kinderen van de Leliestraat weten het precies: bij het groentekraampje op nr 102 kun je heerlijke muismeloentjes eten. Sinds Willianne Mensink in 2019 een houten kraampje naast de voordeur plaatste en groente uit eigen moestuin begon te verkopen, is haar ‘winkeltje’ een begrip in Assendorp. Haar neefje noemt haar sindsdien ‘tante komkommer’.

Toen Willianne vorig jaar via haar schoonmoeder hoorde dat er een moestuin in Hattem vrij kwam, hoefde ze niet lang na te denken. Een telefoontje naar de gemeente leverde haar een tuin van 250 vierkante meter op. De Assendorpse is geboren met groene vingers; haar opa en moeder zijn verwoede tuinierders. “Als ik bij opa en oma op bezoek kwam, onder de dijk langs de IJssel, vertrok ik nooit zonder een zakje met bietjes of boontjes”, vertelt Willianne.

Toen ze samen met haar vrouw Gerdien in 2015 een jaren 30 huis  in de Leliestraat kocht pakte ze eerst de tuin aan. Ze metselde een plantenbak, die nu vol staat met vlinderstruiken en herfstbloeiers, plus een heuse Bananenboom (‘die pak ik ’s winters goed in’). Dat vroeg naar meer.

Bergen courgettes

De moestuin in Hattem was geen onlogische keuze: Willianne werkt als senior begeleider in een woonlocatie voor mensen met niet aangeboren hersenletsel in het Hanzestadje. “Het is heerlijk om na m’n werk, vooral als ik een drukke dienst heb gedraaid, even in de tuin te werken. Er valt altijd wel wat water te geven of onkruid te trekken”, aldus Willianne.

Willianne verbouwt behalve de bekende groenten als courgette, pompoen, boontjes, bietjes, andijvie, boerenkool, prei tomaat en komkommer, ook bessen, en muismeloentjes. Dit was een uitprobeersel en zijn favoriet bij de buurkinderen, die ze gratis mogen proeven. Over het algemeen kan ze groente kwijt bij familie en vrienden, maar in de zomer kwam ze met bergen courgettes te zitten. Willianne: “Ik wilde niet dat ze in de container zouden belanden, dus ik timmerde een kraampje in elkaar, en begon met de verkoop.”

De verkoop liep zo goed dat ze aan het eind van het seizoen bijna de huur van de tuin van kon betalen. Toen ze toch met courgettes bleef zitten besloot ze soep te verkopen. “Een van mijn cliënten hielp me aan Griekse yoghurtemmertjes. Die vulde ik met courgettesoep en zette ze te koop voor 2 euro per stuk.” Een groot succes, vooral omdat Willianne een QR code op het kraampje hing waarmee mensen online kunnen betalen.

Willianne maakt gebruik van papieren zakjes en vraagt haar klanten deze terug te brengen. Op deze manier wordt er bewust met de producten omgegaan en rekening gehouden met de natuur.

Digitale bestellingen

Naast verkoop via het kraampje loopt de verkoop ook via de buurtapp en instagram. Op de app en op haar insta account laat Willianne haar nieuwe oogst zien, wat soms weer tot bestellingen leidt. Ook haar buurvrouw, de cateraar Nicole Veldkamp, maakt graag gebruik van de verse groenten en kruiden: “Groente uit de moestuin is biologisch en heeft een veel vollere smaak. Als je de smaak te pakken hebt wil je vaak niet anders.”

Willianne’s nieuwste project is een stuk pluk/bloementuin, mede ook voor de bijen en vlinders. Toen een Hattemer chef kok de bloemenfoto’s op insta voorbij zag komen benaderde hij Willianne met de vraag of ze eetbare bloemen voor hem wil verbouwen. Daar gaat ze volgend seizoen mee aan de slag. Het groentekraampje van Willianne is te vinden op Leliestraat 102. Op instagram is ze te vinden als @williannes_moestuin