Verhaal #20 | 9 oktober 2020 | Klimaatcolumn Eildert Noorda

Klimaatcolumn: Assendorp, een wijk zoals ze niet meer worden gemaakt.

En dat, is met de kennis van nu, in zekere zin maar goed ook. Want er moet nog heel wat water door de IJssel stromen voor onze mooie oude charmante wijk klimaatklaar is. Nieuwe Zwolse buurten als Breezicht en De Tippe rollen zo’n beetje kant en klaar en klimaatproof van de lopende band. Met ingebouwde oplossingen voor moderne mobiliteit en voor natuur-inclusief bouwen. Je zou er bijna lyrisch van worden en er willen gaan wonen.

Bijna, want dan realiseer je plots wat je daarna zou gaan missen: Assendorp, met haar malle smalle slingerstraatjes, metselwerk van toen het nog een ambacht was, het Assendorperplein met haar majestueuze lindebomen, de yuppies die gaan maar vooral blijven komen en je buren: Assendorpers in hart in nieren, de babbels in de buurtsuper en het biertje in De Enk.

Ik studeerde journalistiek toen ik aan het Assendorperplein kwam wonen. Zwolle was nog het slaperige provinciestadje en Stadshagen was nog lang niet vol. De rechtbank, de Hanzeboog en de IJsseltoren stonden er nog niet. Ik woonde klein, maar op het plein voelde je de gemoedelijkheid van ontmoeting, spelende kinderen en de groene koelte op een warme zomerdag. De gierzwaluwen gierden en zwierden hoog boven Assendorp. Het is op dat plein dat ik echt van Zwolle ben gaan houden. Van alle mafketels die uit heel Zwolle naar Eureka kwamen voor een beugeltje bier, een avondje dansen. Van alle kunstenmakers van de stad, die kwamen dichten, rappen, zingen op het Open Podium dat ik jarenlang samen met een vriendin organiseerde. Die studie liep al snel vertraging op. Maar ik had dan ook totaal geen haast om Zwolle te verlaten. 

En nu woon ik achter mijn geveltuintje, uiteraard nog steeds in Assendorp. Ik huur een heel redelijk geïsoleerd huis, maar ieder half jaar mail ik mijn huurbaas waar die zonnepanelen toch blijven. De waterton als waterbesparing, geen vlees, geen auto, geen vliegreizen meer en de thermostaat gaat nooit boven de 18 graden…tenzij bezoek mij daar om vraagt. En sinds kort drijven er mede namens mij panelen op de Sekdoornse Plas. Doe ik zelf genoeg om de klimaatverandering tegen te gaan? Ik blijf een westerling met een enorme ecologische voetafdruk. Mijn GroenLinkse fractie en het college waar we deel van uitmaken maken in ieder geval mooie Zwolse meters op het gebied van de energietransitie. Maar het blijft nog jaren een kwestie van stug volhouden, ook nu klimaat salonfähig is. Het is een grote eer om groene Zwollenaren in de gemeenteraad te mogen vertegenwoordigen. 

En in Assendorp zijn 50 tinten doeners bezig om muur voor muur, dak voor dak, vloer voor vloer te verduurzamen. Met liefde voor onze planeet en onze prachtige wijk. Dank voor al die inzet, het is een eer en genoegen om uw wijkgenoot te mogen zijn!

Eildert Noorda

Uitgesproken tijdens het Warmtecafé in september 2020