Een auto lenen, hoe zit dat met de verzekering?
Evelien zoekt een deelauto, deel 2
Een van de redenen dat autodelen zo ingewikkeld lijkt, is dat ik me afvraag of ik verzekerd ben als ik een auto leen of deel. Stel dat ik de auto van de buurvrouw leen, ben ik dan verzekerd? En hoe regel ik dat het beste? Informatie hierover is niet makkelijk hapklaar te vinden. Ik stel de vragen aan Arjan Broer, mobiliteitsmakelaar van 50 tinten groen Assendorp. Ook heb ik contact met Michiel van Willigen, ervaringsdeskundig autodeler en oprichter van het platform autodelenzwolle.nl.
Vraag: Als ik rij in de auto van mijn buurvrouw ben ik dan verzekerd als ik schade rij? En wat zijn de gevolgen voor mijn buurvrouw?
Antwoord: Ja de auto is in principe wel verzekerd. Er zijn twee maren.
1. Soms doen verzekeraars moeilijk over het dekken van de schade. Dat kan als blijkt dat je de auto van de buurvrouw wel regelmatig gebruikt, maar niet als mede-gebruiker bekend staat bij de verzekeraar. Het advies is dan ook: als je regelmatig de auto van de buurvrouw gebruikt, moet zij jouw naam doorgeven aan haar verzekeraar.
2. Als de schade wordt vergoed door de verzekeraar van de buurvrouw, dan heeft dat invloed op haar no claim-korting. Oftewel: haar maandelijkse verzekeringspremie gaat omhoog. Als jij degene bent die schade heeft gereden, is het fair om te delen in die hogere maandelijkse kosten. Maar welk bedrag dan eerlijk zou zijn, is heel moeilijk te berekenen. Want over welke periode ga je bijdragen aan haar hogere premie? In de praktijk is dit ondoenlijk, en je wilt dit dus ook voorkomen.
Kortom: Als je de auto leent van de buurvrouw is eventuele schade aan de auto gedekt, maar als je schade rijdt zadel je haar op met hogere maandelijkse kosten voor de verzekering. Het is dus nogal een risico om haar auto te lenen zonder iets extra’s te regelen voor de verzekering.
Vraag: Hoe regel ik dat dan? Als ik zeker wil weten dat alles goed gereld is tijdens het rijden met de auto van de buurvrouw, welke verzekering heb ik dan nodig? Of hoe zou ik dat aan moeten pakken?
Antwoord: Om goed verzekerd te rijden in de auto van de buurvrouw en om ook te voorkomen dat haar maandelijkse verzekeringspremie omhoog gaat bij eventuele schade, heb je verschillende opties:
1. Gebruik Snappcar. Jij en je buurvrouw schrijven zich allebei in bij het deelplatform en per rit sluit je een tijdelijke overeenkomst waarin de verzekering wordt geregeld. Rijd jij schade aan de auto? De auto is verzekerd en bovendien gaat het maandbedrag van de verzekering van de buurvrouw niet omhoog. Let op: je hebt wel een eigen risico. Hoe dat precies zit, zie je binnenkort in mijn vlog.
Op de website: https://www.snappcar.nl/verzekering is aanvullende informatie vinden over de All-Risk verzekering die geldt bij het huren van een deelauto via SnappCar.
2. Verzeker de auto per rit bij verzekeringsmaatschappij Ohra. Dit komt bovenop de lopende autoverzekering van de buurvrouw. Vanaf €6,- per dag is de auto verzekerd tegen schade. Bovendien gaat bij schade het maandbedrag van de verzekering van de buurvrouw niet omhoog. Lees hier de uitgebreide informatie en hoe je dat regelt. Dit klinkt heel interessant, dus ik ga hier zeker even induiken.
Vraag: Als je een auto gaat delen met een vaste groep mensen, hoe kan je dat dan verzekeringstechnisch regelen?
Antwoord: Het maakt niet uit of je een bestaande auto gaat delen, of een nieuwe auto koopt, de auto staat altijd op naam van één persoon. Er zijn verschillende manieren waarop je de verzekering kunt regelen. Daarbij is een onderscheid tussen een auto delen die particulier bezit is, en een leaseauto.
Particulier:
1. Je kunt je verzekering onderling regelen via een platform als deelauto.nl. Als je je daar aanmeldt, word je goed en persoonlijk geholpen door vrijwilligers die al 15 jaar ervaring hebben met autodelen.
2. Meld je aan bij Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Voor €20,- per jaar helpen ervaringsdeskundigen met het regelen van verzekering. Via hen sluit je een speciale autodeelverzekering af bij verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer.
Leasen:
Als je een deelauto least, wordt je verzekering met de leasemaatschappij geregeld. Simpel!
Kortom: een deelauto is qua verzekering goed te regelen met speciale deelautoverzekeringen. Je moet alleen wel een groep mensen bij elkaar hebben.
Genoeg mogelijkheden om een auto te lenen of delen
Je moet er wat moeite voor doen, maar dan kun je met een (redelijk) gerust hart een auto lenen of delen. Er zijn genoeg mogelijkheden. Regel een aanvullende verzekering per keer dat je leent, of regel eenmalig een autodeel verzekering met een groep. Er zijn nog andere manieren om een auto te gebruiken, bijvoorbeeld door per rit een GreenWheels of Amber deelauto te huren. Deze mogelijkheden ga ik ook nog onderzoeken. Tot de volgende keer!
Wil jij ook autodelen? Als je belangstelling hebt om ermee te starten, dan kun je dat doorgeven aan mobiliteitsmakelaar Arjan Broer.