Verhaal #018 | 02 september 2020 | Samen pak je ook de kleine klusjes aan

Navin Badloe

“Samen pak je ook de kleine klusjes aan”

Het is een tropische dag als we Navin Badloe (46) in zijn sfeervolle woning in de Eendrachtstraat ontmoeten. Met uitzicht op de tuinschuur, voorzien van 40 m2 groendak, blikken we terug op Burendag in de Eendrachtstraat waarop gezamenlijk tochtstrippen, radiatorfolie en deurdrangers werden aanbracht. En passant stelde hij ook de cv beter af. “Geen boze reacties vanuit de douche, dus goed gelukt”, vertelt hij.

Navin Badloe is een van de bewoners van de Eendrachtstraat die zich graag met vergroenen bezig houdt. Samen met partner Joyce en kinderen Yasmin en Jevan woont hij sinds tien jaar op zijn huidige stekje. Toen de woning binnen klaar was wilde Navin buiten aan de slag. “We droomden van een weelderige geveltuin. Toen ik bezig was met de tegels eruit te halen kwam buurman Maarten op me af. ‘Wacht nog even’, zei hij, ‘dan doen we meteen de hele straat’.”

De Eendrachtstraat ziet er dankzij de geveltuintjes een stuk groener en gezelliger uit. Dat proefde naar meer. Op 26 juni organiseerde Maarten een ‘Warme Burendag’ met als thema ‘Simpel Besparen’. Rond koffietijd verzamelden we ons op de kruising Molenweg. Maarten had voor de tijd een lijstje met materialen gestuurd die we konden bestellen. We verdeelden de materialen en gingen met elkaar aan de slag.”

Navins prioriteiten lagen bij het aanbrengen van tochtstrippen rond de voordeur, folie achter de radiotoren en deurdrangers in de woonkamer. Maarten en Navin hielpen elkaar. “Het was snikheet die dag en er waren wel wat afhakers. Die zochten verkoeling op bij de Wythemerplas. De folie bleef aan onze handen plakken, een echt zweetklusje.” Toch was het werk in twee uur gedaan en besloot Navin de CV beter af te stellen. “Ik ben er even voor gaan zitten om de handleiding te lezen. Het bleek een vrij eenvoudig klusje, dat ons al snel honderd euro op jaarbasis bespaart.”

Het samenwerken met de buren bevalt Navin wel. “Vooral kleine klusjes blijven liggen als je het alleen moet doen. Het resultaat van simpel besparen is onzichtbaar maar het levert wel besparingen op. Met z’n allen zet je zo belangrijke stapjes.”

Ook het gemak van samen bestellen trekt Navin aan. “Een formuliertje op de laptop invullen is een stuk makkelijker dan naar de bouwmarkt gaan. Samen inkopen betekent dat je ook nog korting krijgt.” Volgens Navin hebben de maatregelen een positief effect op het woonplezier en op het contact met de buren. “We hebben onze oudere overbuurman geholpen bij de aanleg bij zijn geveltuintje. Eerst zag je hem nooit buiten maar nu staat hij op een zonnige dag zijn plantjes te sproeien. Dat nodigt weer uit om een praatje te maken.”

Navin heeft op verschillende locaties in Zwolle gewoond, inclusief de Kamperpoort en de Molenweg. Hij vindt dat hij nu in de leukste straat van Zwolle woont. “En dan ook nog het leukste stukje van de Eendrachtstraat”, benadrukt hij. Als we bij het vertrek de groene bomen en bloeiende geveltuintjes bewonderen, kunnen we niet anders dan hem gelijk geven.

Organiseer op 26 september je eigen warme burendag!

Op Burendag 2020 maakt 50 tinten groen Assendorp het samen simpel besparen leuk en makkelijk. In één dagdeel neem je samen met de buren eenvoudige maatregelen nemen om energie en geld te besparen en je huis comfortabeler te maken. Je gaat corona-proof aan de slag met o.a. de cv-ketel zuinig instellen, radiatorfolie plakken en het bestrijden van tocht bij deuren en ramen. Bovendien zorgen we samen met Muziek aan het Plein voor een muzikale omlijsting, door Assendorper muzikanten.

Onze bijdrage:

  • Vliegende keep voor hulp
  • Gratis materialen ter waarde van circa €75,- per huis, en tips om de cv-ketel af te stellen
  • Burenbox met leuke en lekkere verrassingen
  • Optredens door Assendorper muzikanten in de straat

We kunnen dit doen omdat we een landelijke energiebesparingssubsidie in Assendorp mogen uitvoeren.

Ook meedoen?

Zoek dan tien buren en meldt je aan. Je kunt je ook opgeven via je straatambassadeur. Wij zorgen voor alle info die je nodig hebt. Mail ons via welkom@50tintengroenAssendorp.nl

Meer info vindt je hier: https://50tintengroenassendorp.nl/project-028-simpel-besparen/ 

Lucia de Vries