Verhaal #017 | 24 juni 2020 | Net als Joke zonnepanelen op je dak?

Joke Bakker

“De aarde is te mooi om er niet goed voor te zorgen”

Eén van Joke Bakkers leerlingen in ’t bijzonder onderwijs deed ooit een rake uitspraak toen hem gevraagd werd waarom we het milieu belangrijk is. “Omdat de aarde heel erg mooi is”, zei hij. Het is sindsdien een motto voor Joke en reden om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen: ‘De aarde is te mooi om er niet goed voor te zorgen.”

Toen Joke Bakker in 2007 een voorschot op haar erfenis kreeg en huizen in Zwolle bekeek, viel ze voor ‘de waanzinnig leuke kelder’ van Eendrachtstraat 74. Het was mooi meegenomen dat het huis niet al te groot was, met een houten vloer, leuke buren en een prima achtertuin. “Ik vond Assendorp altijd al een leuke buurt, en vind em nu door de vergroening nóg leuker”, vertelt Joke.

Een van de groene stappen die Joke onlangs nam was de aanleg van zonnepanelen. Ze deed het via 50 tinten groen Assendorp, en is zeer tevreden. Achteraf was het ‘een fluitje van een cent’.

Mannen met grote schoenen

Joke: “Nadat ik me tijdens een bewonersavond opgaf kreeg ik één keer bezoek om de offerte voor te bereiden. In de eerste offerte was uitgegaan van mijn huidige verbruik, dat heb ik laten aanpassen. In de informatie was duidelijk te lezen wat de kosten waren bij verschillende keuzes. In overleg met de aanbieder koos ik voor vier panelen met een hoge opbrengst.”

De installatie vond plaats op de kortste dag van het jaar, “Ik moest vooraf een hoekje op de zolder vrijmaken, voor de leidingen”, vertelt Joke. “Drie mannen met grote schoenen rolden een trap uit, tilden de panelen naar boven en enkele uren later had ik zonnestroom.”

Omdat dit handig is voor zonnepanelen, liet Joke meteen een slimme meter installeren. “Die werkt op afstand waardoor ik de verwarming heel gemakkelijk wat lager of hoger kan zetten en het huis lekker warm is als ik thuiskom.” Via een app kan Joke haar zonnestroomopbrengst bijhouden, maar deze moet ze nog activeren.

De onderwijzeres mag graag koken. Geen wonder dat Joke van de gelegenheid gebruik nam om over te gaan op elektrisch koken. Ze liet een nieuwe groep aanleggen en bestelde een inductieplaat. Deze wordt binnenkort geïnstalleerd.

Et voilà

Bij de Belastingdienst vroeg Joke btw terug; ook dat bleek vrij eenvoudig: “Ik kreeg een mail met een link, moest een paar dingen invullen et voilà, gedaan. De service ging zelfs zo ver dat ik twee keer een herinneringsmail kreeg!”

Samen met haar buren draagt Joke een steentje bij tot een groenere Eendrachtstraat. Zo offerde zij haar parkeerplek op voor een tuintje. “Ik had het toch al niet op al dat blik in de straat, dus was meteen enthousiast. Jokes auto staat nu op het Mobipunt aan de Van der Laenstraat, een leuk initiatief waar ze zowel haar auto als fiets veilig kan parkeren.

Heeft Joke nóg meer groene dromen? “Ik heb één grote wens, en dat is om in de natuur te wonen. Maar zolang dat niet kan wil ik investeren in een groendak. En misschien vervang ik het woonkamerraam voor triple glas. Er valt nog genoeg te vergroenen!”

Net als Joke zonnepanelen op je dak?

Al 13 bewoners vroegen een offerte voor zonnepanelen aan in de actie die 50 tinten groen Assendorp eind april lanceerde. In deze actie kunnen bewoners kiezen uit panelen op eigen dak of -in samenwerking met de Zwolse energiecoöperatie Blauwvinger Energie- voor panelen op afstand, op plassen en in weilanden.

De informatieavond werd digitaal georganiseerd, en de aanbieder legde uit hoe de panelen corona-proof worden geplaatst. Ook bij de btw terugvraag wordt u een handje geholpen.

De eerder aangekondigde zonnebloemwedstrijd met een gratis zonnepaneel voor de winnaar gaat gewoon door. Wie mee wil doen en nog geen zaadjes heeft kan deze gratis ophalen. Informatie vind je op de website bij het project zonnebloemwedstrijd.

Aanvragen van de offerte voor zonnepanelen op je eigen dak kan hier.

Joke Bakker is enthousiast over haar nieuwe zonnepanelen (foto Natascha van Zaanen)