Heilige boontjes uit eigen kloostertuin
Op mooie voorjaarsavonden zijn Linde, Job en Roos uit Groot Wezenland zelden thuis te vinden. Vaak steken ze na het eten nog even de weg over om hun ‘kloostertuintje’ in het Dominicanenklooster water te geven. Of om te snoepen van de aardbei- en frambozenstruiken. Dit project van 50 tinten groen Assendorp blijkt een schot in de roos.
“Onze boertjes en boerinnetjes zijn zó enthousiast met water geven dat de planten in de moestuinbak soms bijna wegspoelen”, vertelt Harold ten Dam. Hij is de vader van Linde (9), Job (7) en Roos (4), en een van de initiatiefnemers van het kloostertuintjesproject.
Sinds eind 2018 onderhouden zo’n twaalf gezinnen uit Groot Wezenland een eigen biologisch tuintje binnen de kloostermuren. De meeste kinderen kiezen voor groenten en fruit die ze lekker vinden, zoals aardbei, mini-komkommer en tomaatjes, en voor groente die snel opkomt, bijvoorbeeld kruiden en sla. Er staan inmiddels ook wat fruitstruiken plus de appelbomen die de paters al eerder plantten.
Pater Wijbe Fransen, die de tuintjes met heilig water inwijdde, is van mening dat er geen betere plek om te leren hoe je met de natuur omgaat dan in het klooster. De tuintjes zijn behalve educatief, ook leuk en lekker, want de kinderen mogen de ‘heilige boontjes’ en andere groenten zelf oppeuzelen.
Bewust omgaan met de natuur
“Ons tuintje maakt de kinderen bewust van hoe het eten op hun bord terecht komt. Een handvol aardbeien uit eigen tuin is veel leuker dan een bak fruit uit de Jumbo”, vertelt Harold. Hij regelde samen met de buren een partij vruchtbare aarde, een waterpomp, tuinsetje en wat gereedschap. Via een appgroep houden de ouders contact over lopende zaken.
“Vooral in het weekend ontmoet je al snel wat buren in de tuintjes”, aldus Harold. “Zo maak je ook eens een praatje met mensen uit een andere straat.”
Het project is een initiatief van stadshovenier Adriaan Mosterman, een van de vrijwillige tuinmannen van het klooster. Hij is niet helemaal verbaast over het succes. “De tuintjes helpen kinderen bewust om te gaan met de natuur en erachter te komen wat het hen oplevert”, aldus Adriaan.
Het project loopt zó goed dat er onlangs drie tuintjes bij zijn gemaakt. Nieuwkomers zijn welkom; er is wel een wachtlijst.
Linde, Job en Roos staat binnenkort nóg een uitdaging te wachten. Dan zijn de courgettes namelijk rijp, een groente waar ze niet bepaald happig op zijn. Vader Harold is optimistisch: “Wie weet gaan ze die nog lekker vinden ook.”