Verhaal #014 | 2 juni 2020 | Aantrekkelijk mobiel

Aantrekkelijk mobiel

Irene en haar man hebben sinds 2018 geen eigen auto meer. Sindsdien huren ze af en toe een auto via Snappcar. Onze actie Gratis Auto Huren in december 2019 kwam voor hen dus goed uit. Ze hebben de gratis auto gebruikt voor een rit naar familie. “Zo zijn er wel vaker leuke kortingsacties, ook van autoverhuurder Snappcar”, zegt Irene. “Dat maakt het nog aantrekkelijker om op deze manier mobiel te zijn.”

Hebben we de auto echt nodig?

Toen hun auto in de zomer van 2018 kuren kreeg, dachten Irene en haar man: hebben we de auto nog wel echt nodig? Om die vraag te beantwoorden lieten ze de auto bewust een maand lang staan. Zouden ze hem missen? Het resultaat noemt Irene verrassend: “We misten de auto helemaal niet. We fietsten naar het werk, boodschappen lieten we bezorgen en die ene keer dat we een auto nodig hadden, huurden we er een via Snappcar.” Na een korte rekensom kwamen ze er op uit dat het niet de investering waard was om de auto te laten repareren of om een andere te kopen. “Onze eigen auto kostte per jaar stilstaand zonder benzine meer dan wat we per jaar kwijt zouden zijn aan Snappcar met benzine. Toch zonde voor iets dat je bijna nooit gebruikt. Toen hebben we de knoop doorgehakt en de auto weggedaan. Het scheelt een hoop vaste lasten.”

Verrast hoe goed het bevalt zonder eigen auto

“Het is verrassend hoe goed het bevalt zonder eigen auto. Moet je nagaan, toen we acht jaar geleden in Assendorp kwamen wonen hadden we zelfs twee auto’s! Het scheelt natuurlijk wel dat we geen kinderen hebben en dat we allebei in Zwolle werken. Anders dan je misschien zou denken, voelen we ons niet beperkt in onze vrijheid. Als we vanavond of morgen een auto nodig hebben, dan is er altijd wel een beschikbaar. En voor noodgevallen, ’s nachts bijvoorbeeld, heb je altijd je vrienden of buren bij wie je gauw even een auto kunt lenen. Maar dat hebben we nog nooit nodig gehad. Ik raad iedereen aan om, als je omstandigheden het toelaten, het eens een tijdje te proberen zonder auto. Misschien ben je positief verrast, net als wij.”

Steeds meer huurauto’s, steeds meer keuze

“Het gebruik van Snappcar is heel laagdrempelig”, zegt Irene. “Er zijn ook wel andere auto-verhuurders, maar Snappcar is gewoon het makkelijkst. Op de app zoek je er een uit. Er staat er altijd wel een in de buurt, er komen er steeds meer bij, tegenwoordig ook elektrisch. Extra aantrekkelijk is dat je telkens met een andere auto kennis kunt maken. We hebben wel een aantal vaste adresjes, zoals de auto van Jos Bodewes. En de Snappcar-leaseauto van Mariëlle van Sleen huren we ook wel eens. Er zijn tegenwoordig ook keyless auto’s, waardoor je geen contact meer hoeft te hebben met de verhuurder als dat niet nodig of niet handig is. Zo gaat huren én verhuren nog makkelijker.”