Verhaal #013 | 25 mei 2020 | Groendak lokt vlinders naar Assendorp

Groendaken helpen Assendorp tegen oververhitting en wateroverlast

Het is een drukte van belang op het keuken- en schuurdak van Henk Snel. Via een trap worden zakken grint en aarde naar boven gesjouwd, die op een speciale ondergrond worden gestort. Er wordt netjes afstand gehouden. “Dit wordt mijn persoonlijk vlindercorridor”, zegt Henk tevreden vanaf zijn zonnige terras. 

Toen 50 tinten groen Assendorp een appje over een groendakactie de deur uit deed, hoefde Henk, stedenbouwkundige bij de gemeente Zwolle, niet lang na te denken. “Graag!” reageerde hij.

Henk, die sinds 1992 in een historische woning in de Hortensiastraat woont, groeide op aan de rand van het boerenland, toen nog rijk aan hagen, vogels en vlinders. “Nu is het net groen asfalt, met weinig biodiversiteit.”

Ook vanuit zijn werk beseft Henk als geen ander hoe belangrijk maatregelen tegen oververhitting, wateropvang en verlies van biodiversiteit zijn. “Als mede opsteller van de Zwolse Adaptatie Strategie weet ik dat Assendorp niet goed scoort. Het wordt hier snel zo’n vijf graden warmer dan aan de rand van Zwolle”, aldus Henk.

Ook qua wateropvang scoort Assendorp niet al te best. “Toen er tijdens de overstroming van 1995 zandzakken langs de Thorbeckegracht lagen was dat een wake up call, ook voor Assendorp. De wijk werd vroeger omgeven door water, met het Zwarte Water aan de ene kant, en de -nu gedempte- Martelaarsgracht aan de andere. Niet alleen kan het water nu moeilijk afvloeien; ook de insecten voelen zich steeds minder thuis in deze versteende wijk.”

Groendaken aanleggen is een plezierige, haalbare stap die mensen kunnen nemen om hitte en water op te vangen, en om vogels en vlinders weer naar de stad te lokken, aldus Henk. Gelukkig heeft hij twee buren die van wanten weten: tuinontwerper Harry Pierik, die een bijzonder bloemenmengsel samenstelde, wat het ook op daken prima doet. Er is gekozen voor planten die voorkomen in onze IJssel-Vecht delta waardoor het bijdraagt aan een ecologische corridor door de stad.

Een andere handige buurman is hovenier Adriaan Mosterman, die in het afgelopen jaar experimenteerde met diverse soorten groendaken en nu de aanleg in Assendorp voor zijn rekening neemt.

Coördinator Joost Vlot zorgt voor buurtaanvragen bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta, die 50% van de kosten subsidieert.

Henk kijkt tevreden naar de resultaat: “Ik hoop binnenkort te genieten van een mooi bloemenweitje en het gezoem van vlinders en bijen.”

Groendak – hoe werkt het?

De meest actuele informatie over groendaken en de subsidies vind je hier.