Straatambassadeur Dirk Pieter Halbesma
“Assendorp wordt groener en leuker dankzij 50 tinten groen”
Voor de woning van Dirk Pieter Halbesma aan de Sallandstraat staan drie prachtige stalen bloembakken. Zelfs hartje winter zijn ze groen, met lavendel, bamboe en te vroeg bloeiende krokussen. “Dat was leuk om te doen”, zegt Dirk Pieter, straatambassadeur van 50 Tinten Groen Assendorp.
Hoe zorg je ervoor dat de straat groener en leuker wordt? Al voordat Dirk Pieter Halbesma het aanspreekpunt voor ‘50 Tinten Groen Assendorp’ in de Sallandstraat werd, was hij met deze vraag bezig.
De Friese Manager Vastgoed en Facilitair aan Hogeschool Windesheim verhuisde in 2001 vanuit de binnenstad naar Assendorp. Zijn vrouw Marion was toen zwanger van een tweeling.
In 2017 ging Dirk Pieter aan de slag met geveltuintjes en plantenbakken.
“Het bleek helemaal niet ingewikkeld te zijn”, vertelt hij, nog altijd wat verrast. “Ik stemde met vier buren af en startte een buurt-app. De gemeente zorgde voor een container met grond. De mensen zelf zorgden voor plantjes. Op de dag zelf pakte iedereen een rol. In no time hadden we een straat met geveltuintjes.”
Van het een kwam het ander. Er stonden lelijke grindpalen in de straat waarvan zelfs de gemeente niet wist wat het doel was. Ze werden vervangen door bloembakken gemaakt van cortenstaal. Toen buren klaagden dat de stoep vol fietsen stond, belde Dirk Pieter de wijkbeheerder, die fietsklemmen regelde.
Wat is het geheim?
De straatambassadeurs van 50 Tinten Groen zijn het aanspreekpunt voor de buurt. Ze introduceren nieuwe acties en helpen bij de coördinatie van activiteiten. Ambassadeurs als Dirk Pieter zijn opvallend succesvol. Hoewel een deel van de Sallandstraat uit huurwoningen bestaat, tekenden tenminste vier woningen zich in voor acties als zonnepanelen, isolatie en groendak. Wat is het geheim van Dirk Pieters aanpak?
“Het belangrijkste is dat de acties laagdrempelig, lokaal en vrijwillig zijn. Mensen voelen zich ontzorgd. Ze zien concrete voorstellen, gemaakt door mensen die ze vertrouwen, en zeggen dan eenvoudig ja of nee.”
Het helpt dat het project niet commercieel is. “Je doet het voor elkaar en voor de wijk”, zegt hij.
Maar wat nóg belangrijker is, is dat de acties zorgen voor verbinding: “Mensen leren elkaar kennen en voelen zich meer verbonden met elkaar en hun straat.”
Een voorbeeld daarvan is de buurvrouw die onlangs haar heup brak. Buren hielpen haar spontaan. Nu stuurt ze hen allemaal een uitnodiging voor een bedankfeestje.
Geen druk
De communicatie is eenvoudig, zegt Dirk Pieter. “Af en toe een flyer in de brievenbus en een berichtje op de buurtapp. In het begin belde ik nog wel aan, als ik bang was dat de flyer in de oud-papierbak lag, maar dat doe ik nu niet meer. Ik wil elke vorm van druk voorkomen.”
Heeft Dirk Pieter nog plannen voor zijn straat? “Ik ben erg enthousiast over het Zwolse groendak”, vertelt hij. “Ik heb het samen met de stadshovenier in twee uur aangebracht op het schuurdak en geniet er elke dag van. Het is een zee van bloemen; zelfs ’s winters is het groen.”
Groendaken dus, en bovendien staat er weer een zonnepanelenactie en een actie voor het beter afstellen van de CV op touw. Genoeg te doen dus. Ook in zijn eigen huis. Zijn zonnepanelen zijn onderweg. “Oh, en eigenlijk willen we nog wel eens van het gas af.”
Van het vlees af is niet moeilijk
Dirk Pieter werd een jaar half jaar geleden vegetariër. Zijn dochter, die al langer geen vlees eet, maakte het gezin meer bewust van de invloed van vleesconsumptie op het milieu. Hij heeft nog wel wat tips:
- Wordt eerst flexitarier. Eet bijvoorbeeld doordeweeks vegetarisch en in het weekend vlees. Al snel merk je dat je het vlees eigenlijk helemaal niet mist.
- Koop een goed kookboek. Die van Ottolenghi of Jamie Oliver bijvoorbeeld, ter inspiratie.
- Kook-Ook levert lekkere vega maaltijden. Kook-Ook bezorgt wekelijks een tas gevuld met recepten en kwaliteitsproducten uit de regio.
Meer info: https://www.dehippevegetarier.nl/