Er is buiten weinig van te merken maar binnen op Eendrachtstraat 1 is het een drukte van belang. Maarten Epema heeft de CV ketel bijgevuld en flink opgestookt, terwijl buurmannen Olaf en Navin een handleiding bestuderen. Op de tafel ligt een doe-het-zelf pakket: ‘CV-Inregelkit’ staat er op.
Maarten legde al eerder een handige Waterwall aan, waarmee hij 800 liter regenwater opvangt om zijn bloemrijke tuin te sproeien. Net als de meeste andere huiseigenaar denkt hij na over hoe hij zowel besparen als vergroenen kan. Een avondje brainstormen met collega’s van 50 tinten groen Assendorp bracht hem ertoe een CV-Inregelkit te bestellen.
Maarten: “Wij hebben enkele jaren geleden twee huizen samengevoegd en een nieuwe CV ketel aangekocht. Er kwamen zonnepanelen en een zonneboiler. Een logische volgende stap is om het systeem zuiniger af te stellen.”
Olaf: “De meeste CV ketels en radiatoren zijn niet goed afgesteld. Dat is zonde, want je kunt soms enkele honderden euro per jaar besparen. Bovendien gaat de CV ketel langer mee. De vraag is dus niet óf je de verwarming beter moet afstellen, maar wanneer.”
Maarten: “Je moet er wel tijd voor vrij maken, want er staat een dagdeel voor. Als je handig bent kun je het zelf doen, met behulp van een kit. Maar het is net zo leuk om het samen als buren te doen.”
Simpel regensommetje
Waarom inregelen? In 2009 meldde de Telegraaf dat 75% van de cv-ketels niet naar behoren functioneert. Andere onderzoeken geven nog hogere percentages aan, tot wel 95%. Dat kost niet alleen veel geld, het zorgt ook voor onnodig gasverbruik. Een rekensommetje: als 7 miljoen huishoudens met een gemiddeld gasverbruik van 1500 m3 jaarlijks 15% gaan besparen, dan besparen we meer dan 1 miljard euro en zorgen voor een belangrijke vermindering van CO2 uitstoot.
Hoe werkt het? Met behulp van een kit stel je de ketel en radiatoren of vloerverwarming beter af. Hierdoor gaat de cv-ketel gelijkmatiger werken, met minder starts en stops. Hierdoor warmt het huis gelijkmatiger op. Er zijn geen koude of te warme kamer meer, waardoor het wooncomfort verbetert.
Al snel gaan de mannen aan de slag. Ze beginnen met de radiator in de studeerkamer. Terwijl Maarten de radiatorknop verwijdert, richt Olaf de laser thermometer op de radiator: 75 graden. Hij meet de temperatuur bij het voetventiel: 68 graden. “Dat is niet goed, het verschil moet 0:8 zijn”, legt hij uit.
Vanavond nemen Maarten, Olaf en Navin alleen de eerste stappen door; ze spreken af wanneer ze hun drie woningen gaan aanpakken. Navin heeft nog wel enkele vragen: hoe zal zijn installateur reageren als hij gaat sleutelen aan de CV? Volgens Olaf is dat geen probleem: er worden geen cruciale instellingen veranderd.
Even later leggen de mannen de agenda’s naast elkaar. Volgende week gaan ze aan de slag. “Als ’t lukt zetten we het op de buurtapp”, zegt Maarten. “En dan rollen we het uit in heel Assendorp”, antwoordt Olaf. Een nieuwe actie is geboren.
Ook je CV zuiniger maken?
Wie ook een zuinig verwarmingssysteem wil kan dit óf laten doen óf zelf doen.
Met de SEEH-subsidie kun je €60 terugkrijgen als de CV laat inregelen door een erkend installateur. Voorwaarde is wel dat je ook twee isolatiemaatregelen aan de woning laat uitvoeren. We hebben plannen om een collectieve actie te organiseren voor een aanbod van installateurs.
Via 50 tinten groen Assendorp kun je een CV-Inregelkit twv €89,- lenen, als je het samen met een paar buren gaat uitvoeren. Ben je handig dan kun je het klusje met elkaar klaren. Hulp nodig? Laat het ons weten. Meer info vindt je op: https://50tintengroenassendorp.nl/project-022-zuinige-cv-ketel/
Ook geïnteresseerd? Mail ons op welkom@50tintengroenassendorp.nl