Verhaal #010 | 17 maart 2020 | Houtkachel: bron van ergernis of genot?

Maartje en Diana leggen elkaar het vuur aan de schenen

Houtkachel: bron van ergernis of genot?

Het is een regenachtige dag en Diana Terlingen heeft haar houtkachel flink opgestookt. De houtblokken liggen netjes gekloofd opgestapeld achter de eettafel. Het vuur knappert gezellig; de poes rekt zich uit en draait zich om op haar kussen.

Toch zijn het houtkachels als die van Diana die voor veel discussie in Assendorp en Pierik zorgen. Maartje van Reedt Dortland schuift vandaag aan bij de kachel. Haar man heeft astma en zelf heeft ze af en toe ook last van ‘die gezellige houtkachels’. Al snel ontwikkelt zich een vurig gesprek.

Diana: “De houtkachel geeft een heerlijke warmte. Bij veel mensen staat de tv centraal, bij ons is de kachel het middelpunt. Ik werk veel buiten, en dan is het heerlijk thuiskomen. Er staat vaak een pan op de kachel – stoofpotjes en ovenschotels laat ik langzaam op het vuur garen. Ik gebruik weinig gas.”

Maartje: “Ik vind houtkachels ook gezellig. Maar ze stoten veel fijnstof uit. Steeds meer kinderen hebben last van hun luchtwegen. De overheid kwam niet voor niets met een Schone Lucht Akkoord. Open haarden zijn net zo vervuilend als vijf oude diesels.”

Diana: “Vroeger was dat misschien zo maar er wordt nu veel beter gestookt. De Stookwijzer geeft aan hoe en wanneer. Bij mistig weer blijft bij mij de kachel uit.”

Maartje: “De stookwijzer zou inderdaad moeten helpen maar toch hebben wij er soms last van. Het is een keer gebeurd dat de slaapkamer blauw stond van de rook. Toen het RIVM een stookalarm afgaf heb ik dat voor de zekerheid op de straatapp gezet. Een kennis merkte laatst op dat haar straat er bij mistig weer uitziet als Kroatië. De wijk is gewoon te dichtbevolkt om te stoken.”

Diana: “Je leeft met een houtkachel meer met de seizoenen. Mijn mannen kloven zelf het hout. Ik vind dat wel oer en sexy. We zoeken altijd droog hout dat lang brandt uit.”

Maartje: “Wist je dat houtstokers niet alleen de gezondheid van anderen in gevaar brengen, maar ook die van zichzelf? Fijnstof komt ook in je kamer en er is minder zuurstof.”

Diana: “Klopt. Ik ben zelf ook licht astmatisch. En ik moet toegeven: ik zit ook liever in m’n huiskamer met een vuurtje aan dan buiten in de rook.”

Maartje: “Daarnaast is het niet duurzaam. Je verstookt in een avond zo een halve boom. Je stookt het veel sneller op dan het groeit. Dat is geen CO2 neutrale manier van verwarmen.”

Diana: “Elke vorm van energie heeft een schaduwzijde. Kolencentrales bijvoorbeeld, maar ook biomassa, windturbines en warmtepompen. Ze hebben allemaal nadelen.”

Maartje: “Ja maar houtkachels leveren de meeste gezondheidsschade. Maar ik snap dat mensen van hun gezellige kachel houden. En verbieden van houtkachels is ook zo wat.”

Diana: “Ik ben wel geïnteresseerd in hoe je houtstook circulair kan maken. Gebruik maken van hout uit een lokaal bos dat herplant wordt.”

Maartje: “Het blijft een uitdaging om het goed te doen. Ik weet ook niet precies hoe wij ons huis duurzaam kunnen verwarmen. We doen aan isolatie en energiebesparing. En ik wacht tot de gemeente aangeeft hoe onze wijk het beste verwarmd kan worden.”

Diana: “Misschien kunnen we een echt duurzame houtkachel installeren, als pilot voor de buurt. Met kringloophout en een zuinige, schone kachel met filter die het hele huis verwarmt.”

Maartje: “Dat klinkt goed maar ik ben bang dat er geen echt duurzame of schone houtkachels bestaan. Het is beter om minder te stoken.”

Na een pittig gesprek vinden Diana en Maartje elkaar in hun belangstelling voor duurzame oplossingen. Ze hebben behalve het nadenken over een duurzame houtkachel nóg een ijzer op het vuur. Wat dat is? Daar praten ze tijdens hun volgende ontmoeting over. Gezellig bij de houtkachel of de cv.

In kader:

Goed stoken? Zo doe je het!

  • Meldt je aan voor stookalert via www.rivm.nl/stookalert
  • Installeer een goede filter en laat schoorsteen geregeld reinigen.
  • Kies goed, droog hout
  • Leer om schoon en zuinig te stoken
  • Hou rekening met je buren en neem hun klachten serieus.

Meer tips vind je op www.milieucentraal.nl/houtkachel

Sinds 1 januari 2020 mogen er alleen kachels worden verkocht die aan nieuwe, strengere normen voldoen.   

Wil je een houtkachel om gasvrij te wonen? Neem dan contact met ons op. We helpen met het scheppen van goede voorwaarden. Email: welkom@50tintengroenassendorp.nl.