Verhaal #004 | 19 Oktober 2019 | Stap voor stap op weg naar groene woning

Stap voor stap op weg naar groene woning

Dit artikel werd eerder geplaatst in De Assendorper, www.deassendorper.nu

De kat gaat spinnend op het toetsenbord zitten als Jeroen Visser zijn Hoomdossier opent. Het scherm toont de details van zijn historische woning in Assendorp. Als Jeroen op het icoontje Zonnepanelen klikt, ziet de 48-jarige procesbeheerder in één oogopslag het aantal geadviseerde panelen, de geraamde kosten en de terugverdientijd.

Het Hoomdossier is een nieuwe tool die ‘50 tinten groen Assendorp’ inzet om bewoners van dit oude stukje Zwolle te helpen met het verduurzamen van hun woning. Het Hoomdossier loopt via de Zwolse energiecoöperatie Blauwvinger Energie, één van de initiatiefnemers van 50 tinten groen Assendorp. Het komend jaar is het Hoomdossier gratis voor bewoners van Assendorp. Jeroen is een van de eerste mensen die momenteel de app uitprobeert. En niet zonder gevolgen. Jeroen en Oscar de kat staat namelijk een druk programma te wachten.

“Maandag wordt een begin gemaakt met de dakisolatie en het plaatsen van acht zonnepanelen”, vertelt Jeroen. “Volgende maand moet ik de kruipruimte vrij maken, want dan wordt de vloerisolatie geplaatst.”

Mede dankzij het Hoomdossier weet Jeroen precies wat hij jaarlijks gaat besparen en wanneer de investeringen eruit zijn (6-7 jaar). De enthousiaste Zwollenaar investeert zo’n 50 procent zelf. Verder doet hij mee aan acties van ‘50 tinten groen’, de nieuwe subsidieregeling voor isolatie en de duurzaamheidslening van provincie Overijssel.

Jeroen is sinds 19 jaar de trotse eigenaar van een zonnige woning in de ruime Verenigingsstraat. Hij is betrokken bij diverse activiteiten in de wijk. Tevens ontpopt Jeroen zich tot een enthousiaste ‘verduurzamer’. “Ik doe het niet alleen voor het milieu, maar ook voor het wooncomfort en voor mijn portemonnee. Ik bespaar toch al snel enkele honderden euro’s per jaar”, vertelt hij.

Verduurzamen is een soort spel, vindt Jeroen, met de nodige hoogte- en dieptepunten. “Tien jaar geleden heb ik de ramen vernieuwd, een nieuwe cv ketel geplaatst en de keuken geïsoleerd. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat die maatregelen nu alweer verouderd zijn. Het is nog een hele kunst om met je tijd mee te gaan.”

‘50 tinten groen’ introduceert het Hoomdossier om mensen als Jeroen te helpen met het maken van goede keuzes. “De app helpt de Assendorpers om grip te krijgen op dit complexe onderwerp”, vertelt buurtbegeleider Kirsten Notten. “Als de gebruiker weet welke stappen hij of zij wil nemen, steunen wij met acties en netwerken. Je hoeft echt niet alleen te ploeteren.”

Jeroen voelt zich er goed bij dat zijn huis dankzij het dossier ‘in kaart is gebracht’. “Ik weet nu dat ik op de goede weg zit wat duurzaamheid betreft. Helemaal groen kan ik deze woning uit 1905 niet maken, maar ik doe alles wat mogelijk is.”

De kortingen die de gezamenlijke inkoop van materiaal oplevert pakt Jeroen met beide handen aan. “Met een beetje geluk loopt deze op tot vijftien procent. Een mazzeltje, en dat stop ik dan weer in nieuwe maatregelen”, aldus de straatambassadeur.

Als het een beetje meezit genieten Jeroen en Oscar binnenkort van een extra comfortabel, warm plekje in de Verenigingsstraat.

Lucia de Vries

Ook hulp nodig?

Op 28 oktober kun je kennismaken met het Hoomdossier. Die avond bezoekt 50 tinten groen Assendorp het eerste energieneutrale huis van Assendorp. Na de rondleiding helpen we je op weg in het Hoomdossier. Aanmelden via

welkom@50tintengroenassendorp.nl