Verhaal #57 I Warm Thuis Zwolle helpt bij energiearmoede

“Vraag om hulp!” Klusjesman Wim Schrooten en energiecoach Jeroen Visser van Warm Thuis Zwolle kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Sinds anderhalf jaar zetten ze zich in voor Zwollenaren die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het energiezuiniger maken van hun huis. Met veel plezier en voldoening. En ze kunnen er nog best nog wat meer klussen bij gebruiken.

“Mensen hebben soms een koppie vol sores. Dan kun je de motivatie om aan de slag te gaan gewoonweg niet opbrengen”, vertelt Wim, die vier dagen in de week in de Zwolse wijken te vinden is. Hij doet als medewerker van Voor Elkaar Zwolle kleine ingrepen, zoals tochtstrips en isolatiefolie aanbrengen, radiatorventilatoren plaatsen en brievenbusborstels vastschroeven. Met veel plezier. “Ik begin meestal met een praatje, een dolletje. Even contact maken. Soms is er een kopje koffie, soms niet. Daarna loop ik samen met de bewoner het huis door, om te kijken wat er moet gebeuren. Ik heb altijd genoeg materiaal in mijn busje, dus kan meteen aan de slag.”

Voordat  Wim aan de klus gaat inventariseert Jeroen, energiecoach bij Warm Thuis Zwolle, wat er moet gebeuren. Hij doet dit aan de hand van een speciale Kansenkaart. “Ik adviseer Warm Thuis welke maatregel er genomen kan worden. Dit kan iets kleins zijn, wat Wim kan uitvoeren, maar het kan ook een grote ingreep zijn, zoals vloer- of dakisolatie of nieuwe ramen. Voor die klussen laten zij een aannemer komen.”

Energiearmoede bestaat echt

Voordat Wim en Jeroen aan de slag gingen bij Warm Thuis was energiearmoede voor hen een min of meer abstract woord. Nu weten ze wel beter. Wim:  “Ik kom situaties tegen waarvan ik niet wist dat ze in Nederland bestonden. Een jongen die met niemand contact heeft en geen geld heeft om daar verandering in te brengen. Een vluchtelingengezin met kleine kinderen in een verpauperd huurflatje. Een oude vrouw die de kachel niet meer aan durft te doen.”

Maar Warm Thuis is er niet enkel voor deze mensen maar voor iedereen die energietoeslag heeft ontvangen, benadrukken Wim en Jeroen. Zij komen in principe allemaal in aanmerking voor ondersteuning. Zeker ook huiseigenaren. “Je hebt huiseigenaren die vroegtijdig zijn afgekeurd of van een klein pensioentje of AOWtje rond moeten komen. Of huishoudens die niet zo ruim zitten. Hen helpen wij net zo goed.”

De mannen vinden veel voldoening in hun werk. “Het is dankbaar werk”, zegt Jeroen, die regelmatig als vrijwillige energiecoach ’s avonds op stap is. “Je komt achter de voordeur, dat is best bijzonder.”  Wim beaamt dit. “Soms kun je iets extra’s betekenen. Als ik merk dat de woningbouwvereniging in gebreke blijft dan bel ik ze ter plekke. Of ze de afzuigkap willen repareren. Of ze wel weten dat er een grote kier naast een deur of raam zit. Vaak komen ze dan wel in actie.”

Wat is Warm Thuis Zwolle?

Warm Thuis Zwolle is een samenwerking van verschillende Zwolse organisaties, waaronder 50 tinten groen Assendorp. Het is ontstaan in oktober 2022, toe de energieprijzen zó hoog waren dat veel mensen in de problemen kwamen.

De hulp aan Zwollenaren is mogelijk door een eenmalige bijdrage van de rijksoverheid aan de gemeente. In totaal kunnen 2500 huishoudens die hiervoor in aanmerking komen met grote maatregelen worden geholpen. Tot nu toe heeft de organisatie ruim 250 aanmeldingen ontvangen, waarvan er 114 succesvol zijn afgerond.

Ook aanmelden? Zie warmthuiszwolle.nl

Lucia de Vries