#24 | 3 september 2020 | Assendorp gaat simpel energie besparen

Assendorp gaat simpel energie besparen. Voor komend jaar ontvangen wij een forse investering van de landelijke overheid. Daarmee gaan we Assendorpers helpen om simpel energiebesparende maatregelen te nemen. Met het bedrag dat we krijgen via de gemeente Zwolle, bieden we informatie en hulp aan door activiteiten zoals warmtecafé’s, warme burendagen en een alternatief festival. 

Trouw Duurzame 100

Dit is het derde jaar op rij dat we een bijdrage ontvangen om energiebesparing in Assendorp te realiseren. In de afgelopen drie jaar hebben we succesvol geholpen bij 150 huizen met verduurzaming door betere isolatie, tochtstrips, zuinige ketels en zonnepanelen, en bij 875 huizen door een groen dak. Niet voor niets staan we dit jaar voor de tweede keer in de Trouw Duurzame 100.

Waar krijg jij energie van? 

Met de nieuwe investering van de rijksoverheid gaan we 2000 Assendorpers informatie geven wat ze aan verduurzaming kunnen doen én met bewoners 1250 simpele energiebesparende maatregelen treffen. Er zijn veel verschillende activiteiten, zodat elke Assendorper kan kiezen waar hij de meeste energie van krijgt. Wissel je graag van gedachten of zoek je inspiratie? Dan past een warmtecafé bij jou. Wil je samen met je buren aan de slag, sluit dan aan bij en warme burendag bij jou in de straat. Wil je het wel eens met eigen ogen bekijken? Doe dan mee met de buurtsafari tijdens duurzame huizenweek.

Muziek in de tent op straat

Tijdens warme burendagen ga je samen met je buren zelf aan de slag om je huis energiezuiniger te maken. Wij regelen praktische hulp en tot €75 aan bouwmaterialen per woning, zoals isolatiefolie en een brievenbusmond. De buurt krijgt er een burenbox bij gevuld met lekkere dingen en verrassingen voor de kinderen. Op de aankomende Warme Burendag van 26 september komen er muzikanten langs in de straten in samenwerking met Muziek in de Tent. Met gepaste afstand natuurlijk.

Raadsleden spreken persoonlijke klimaatcolumn uit in het warmtecafé

In een serie van warmtecafés kunnen Assendorpers met elkaar in gesprek over klimaat en energiebesparing. Wij willen een levendig netwerk opbouwen van bewoners die kennis delen en elkaar helpen. Samen ontdek je hoe je je woning koeler, warmer, comfortabeler en energiezuiniger kunnen maken. Elk warmtecafé heeft een eigen thema en er komen deskundigen aan het woord die helpen de toekomst in de wijk vorm te geven. Zoals een duurzame energieadviseur, een architect en een klimaat adaptatie-expert. Ter inspiratie leest iedere editie een raadslid uit Assendorp een column voor over het klimaat of de energietransitie in Assendorp. Dat zijn Sylvana Rikkert van Groenlinks, Patty Wolthof van de PvdA, Eildert Noorda van Groenlinks en Marc Oldengram van D66.

Duurzame huizenweek

Van 30 oktober tot 7 november is het landelijke Duurzame Huizenroute. In dat kader organiseert we de duurzame huizenweek. Er zijn speciale edities van het warmtecafé en warme burendag, er is een isolatieactie waarbij je voordelig isolatiemateriaal kunt aanschaffen en er is een buurtsafari, in samenwerking met Muziek in de Tent, waarbij je even binnen mag kijken bij duurzame huizen. Bekijk onze agenda voor een overzicht van alle activiteiten!