Samen maken we Assendorp elke maand weer schoonAankondiging:
Vanwege de corona maatregelen is het niet mogelijk de afval actie van 14 november te laten plaatsvinden.
We zien jullie graag weer op 12 december!Wat

Zwerfvuil op straat is een irritatie van velen. Ook Assendorp willen we schoon en mooi houden en dat doen we graag samen, want met elkaar op pad op gaan is een stuk leuker dan alleen. Wil jij bijdragen aan een schone wijk en gezellig 2 uurtjes wandelen en opruimen? Lees dan verder en meld je aan!

Het wordt een maandelijks terugkerende activiteit. Doe je een keer mee?  Wellicht zien we je een maand later wel nog een keer!

Hoe

Iedere tweede zaterdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 ruimen we op in Assendorp. We verzamelen bij de Enk waar materiaal zoals grijpers, afvalzakken en handschoenen klaarliggen. Je eigen grijper en/of handschoenen meenemen mag natuurlijk ook.

We leggen kort uit wat we gaan doen. We verdelen de wijk en de groep op zodat je met een groepje van maximaal 10 mensen (volgens corona maatregelen) een stukje van Assendorp opruimt. Zo pakken we het efficiënt aan omdat we dan verdeeld over de wijk lopen.

Waarom

Volgens milieucentraal belandt in Nederland elk jaar zo’n 50 miljoen kilo afval op straat, op het strand of op andere plekken in de natuur. Dat zijn zo’n 22 miljoen PMD-zakken vol plastic, drinkpakken en blik. Bijna anderhalve zak per Nederlander! Al dit vuilnis kan met de wind of rivieren mee naar zee gevoerd worden. Het gaat om grote dingen als plastic flesjes en bakjes, maar ook om kleine dingen als sigarettenpeuken, snoeppapiertjes, doppen, rietjes en ballonnen.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een omgeving opgeruimd is, men minder geneigd is om hun afval daar neer te gooien. Ook is aangetoond dat een schone wijk ertoe bijdraagt dat bewoners zich er veiliger voelen.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het gezamenlijk zwerfvuil opruimen. Benodigd materiaal wordt door Rova verzorgd. Door 50 tinten groen Assendorp wordt na afloop bij de Enk een gratis hapje en drankje aangeboden.

Waar kan ik aanmelden?

Gebruik het formulier onderaan deze pagina! Dan kunnen wij zorgen dat er voldoende materiaal is voor iedereen. Voor vragen kun je mailen naar welkom@50tintengroenassendorp.nl

Links

https://klean.nl/zwerfie/

https://www.litterati.org/

https://mooi-schoon.nl/

Tips & Tricks

Wil je op eigen initiatief vaker opruimen? Houd dan deze tips aan.

  • Ruim afval nooit op met blote handen maar met grijper of handschoenen
  • Neem een kar mee naar plekken waarvan je weet dat daar altijd veel afval ligt
  • Je kan ervoor kiezen om dat wat je opruimt in kaart te brengen met de app Litterati. Doel van deze app is om inzicht te krijgen in probleemgebieden waar veel zwerfafval voorkomt. Met de verzamelde data wil Litteratti in samenwerking met bedrijven en organisaties kijken naar duurzame oplossingen.