Zonneboiler: douchen met de warmte van de zon

Zonneboilers maken van de energie van de zon aangenaam water om mee te douchen. De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op de kosten voor warm water. Hoe meer warm water je gebruikt, hoe meer geld je verdient met een zonneboiler.

Wat is een zonneboiler?

Een zonnecollector op het dak verwarmt water met warmte uit zonlicht. Dit warme water gebruik je bijvoorbeeld om te douchen of af te wassen. Een zonneboiler bestaat uit:
• Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
• Een pomp en leidingen die de warmte naar het voorraadvat brengen.
• Een voorraadvat (80 tot 300 liter water) voor het warme water.
• Een naverwarmer, meestal de cv-ketel, voor de momenten dat er niet genoeg zonnewarmte is.
Ook zijn er zonneboilers die met zonnepanelen werken. De elektriciteit uit het paneel verwarmt het water in het buffervat. Als het water warm genoeg is, gaat de elektriciteit naar andere apparaten.

Is er subsidie voor een zonneboiler?

Ja! Je kunt met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie krijgen voor een zonneboiler. Het bedrag zit tussen de €600 en €2000,-, afhankelijk van type en grootte. Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer € 3.300. De subsidie voor zo'n boiler is ongeveer € 1.000. Aardig weetje: je kunt meteen ook subsidie voor een isolatiemaatregel krijgen.

Kijk hier voor de voorwaarden.

De subsidie kun je hier aanvragen.

Is een zonneboiler goed voor het klimaat?

Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Bij gebruik van zonne-energie stoot je geen CO2 uit. Ook goed om te beseffen: zonlicht raakt nooit op. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot. Goed bezig dus, met een zonneboiler.

Hoe groot moet mijn dak zijn?

Voor 4 personen heb je een dakoppervlakte van 3,5 m2 nodig. Ook komt er een opslagvat voor het warme water in je huis. Daar kan ongeveer 150 liter water is. Een vat is zo’n 1 meter hoog en 50cm doorsnede. Met de installateur ga je op zoek naar de beschikbare ruimte op je dak en in je huis. Er kan vaak meer dan je denkt. Juist bij kleine daken zijn zonneboilers aantrekkelijk. De combinatie met zonnepanelen is bij een groot dak trouwens ook voordelig.

Gezamenlijke inkoop

Net als met de zonnepanelen hebben bewoners van Assendorp samen een leverancier gezocht met voorbeeld offertes. Omdat een zonneboiler veel specifieker is dan bijvoorbeeld zonnepanelen krijg je altijd eerst een op maat gemaakte offerte.
Toch geven de voorbeelden goed inzicht in de kosten en subsidies van een zonneboilersysteem. Zo heb je al voor 2500 euro een systeem met een 150 literboilervat en 2 collectoren.

Bekijk de offertes hieronder:
Offerte 1 150 Liter boiler exclusief 1252,00 subsidie
Offerte 2 300 Liter boiler exclusief 2000,00 subsidie

Bekijk de presentatie over de zonneboilers, klik hier.

Voor meer informatie over zonneboilers en duurzame energie, neem contact op met Olaf Heinen, welkom@50tintengroenAssendorp.nl

Graag een offerte ontvangen?
Mail ons op welkom@50tintengroenAssendorp.nl