WarmtecafésIn een serie van vijf warmtecafés gaan wij, samen met onze buren, ontdekken hoe wij onze woningen warmer, comfortabeler en energiezuiniger kunnen maken. Gasloos wonen en energie besparen krijgen landelijk steeds meer aandacht. Met deze warmtecafés gaan we in Assendorp inspiratie opdoen en kennis delen over de warmtetransitie. 

Inspiratie opdoen en kennis delen in Assendorp

We laten ons inspireren door praktische, werkende oplossingen uit onze buurt en de rest van Nederland. Ook nodigen we deskundigen uit om samen onze toekomst in de wijk vorm te geven. Het zijn gezellige en inhoudelijke ontmoetingen waar je nieuwe buren leert kennen, nieuwe kennis opdoet over huis en wijk. En je tips krijgt om praktisch aan de slag te gaan.

Bij elk warmtecafé spreekt een raadslid uit Assendorp een persoonlijke klimaatcolumn uit. Eildert Noorda en Sylvana Rikkert van GroenLinks, Patty Wolthof van PvdA en Mark Oldengarm van D66 werken hieraan mee. 

Lees de column van Eildert Noorda van GroenLinks Zwolle

Agenda:

Mogelijke andere onderwerpen: de nieuwe commons; besparen als de nieuwe gadget; warmtewachters en collectieve warmtedata. Heb jij suggesties voor een onderwerp? Laat het ons weten!

Op de hoogte blijven van de Warmtecafés? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Warmtecafé 19 januari: Over techniek, warmtepomp of waterstof? (Kijk deze editie terug!)

Nadat we in eerdere edities van ons Warmtecafé gesproken hebben over koeling, een plan maken voor het isoleren van onze huizenOen hoe de energietransitie er precies uitziet, gaan we het nu hebben over de techniek.

De gemeente Zwolle heeft, in de transitievisie, voor onze oude wijk een hybride oplossing met duurzaam gas (groengas) als beste alternatief aangewezen. En gezegd dat het nog even duurt voordat we aan de beurt zijn. Maar wat betekend dat nou voor onze huizen? Moeten we wel of niet isoleren? en wat is een hybride systeem eigenlijk? Krijgen we dan waterstof? En betekent dit ook dat andere oplossingen niet mogelijk zijn?

Onze gastspreker Jan-Willem van de Groep zit bovenop de innovaties als het gaat om warmte renovaties van oudere woningen. Als bedenker van onder andere Stroomversnelling werkt hij nauw samen met overheden, ontwikkelaars  en de bouwsector om de energietransitie in de praktijk vorm te geven.

Samen met Jan-Willem ontdekken we hoe we onze huizen warm gaan krijgen zonder aardgas. We bespreken verschillende technieken en hoe die passen in onze huizen en binnen de klimaatdoelstellingen van de transitie. We laten ons inspireren door verschillende voorbeelden uit de praktijk en krijgen zo een beter beeld van de mogelijkheden, ook wat nu al zou kunnen.

Bekijk hier de presentatie van Jan Willem over alternatieve warmte

Warmtecafé 3 november: Energietransitie van Parijs naar Assendorp (Kijk deze editie terug!)

Onze gast is niemand minder dan Jan Rotmans. De hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid spreekt over de energietransitie, met als thema: van Parijs naar Assendorp. Hij legt de verbinding tussen de wereldwijde doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en het belang van de energiebesparende maatregelen die bewoners zelf nemen in hun huizen in Assendorp.

Naast Jan Rotmans komt een projectleider van de gemeente Zwolle vertellen over de kersverse Transitievisie Warmte. Welke plannen zijn er voor Assendorp om de huizen duurzaam te verwarmen als ze van het aardgas afgaan? Verder maakt de Zwolse Esther Groenenberg tussen de gesprekken door muziek en spreekt Sylvana Rikkert, fractievoorzitter van GroenLinks Zwolle, haar persoonlijke klimaatcolumn uit. Natuurlijk kunnen ‘cafébezoekers’ ook met elkaar in gesprek.

Lees meer over Jan Rotmans

Warmtecafé 8 september 2020: Maak je eigen plan voor je huis (Kijk deze editie terug!)

Tijdens het tweede warmtecafé van 50 Tinten Groen Assendorp Zwolle op 8 september, gaan we samen op zoek naar een praktische manier om onze oude huizen geschikt te maken voor de transitie.

We praten met duurzame energieadviseur (ook wel huisdokter genoemd) Lars Boelen over zijn 80-60-40 plan: een praktische aanpak waarmee je stap voor stap een transitie plan voor je eigen huis maakt. Want het beste plan maak je zelf. Wat zijn onze wensen als het gaat om comfort, wat is ons budget en onze ambitie? Hoe maken we een nul-meting van ons huis als goede basis voor een solide plan van aanpak? En welke stappen zijn eigenlijk het meest logisch? Gaan we eerst isoleren of kierendichten? Plaatsen we meteen een warmtepomp of kunnen we met onze oude cv-ketel eerst proefdraaien op lage temperatuur?

Tot slot laten we je kennis maken met het Hoomdossier. Een handige digitale tool waarmee je het regulieronderhoud én de transitie goed kunt plannen en budgetteren.

Warmtecafé over koelte: 7 juli 2020 (Kijk deze editie terug!)

Tijdens het eerste Warmtecafé ontdekken we hoe we onze huizen en straten in de zomer koel kunnen houden. Want Assendorp is in de zomer een hitte-eiland. Wat is hittestress eigenlijk en waarom heeft Assendorp daar zoveel last van? 

Samen met een panel bespreken we praktische oplossingen en kijken naar voorbeelden uit de praktijk. Zo helpt isoleren ook om warmte buiten te houden. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om Assendorp koel te houden. Samen maken we plannen voor onze eigen huizen.

Lees het verslag van deze avond.

Schrijf je in voor het volgende Warmtecafé via onderstaand formulier