Warmtecafé's







Na ons succesvolle seizoen 2021/20 presenteren we nieuwe Warmtecafé’s voor de winter van 2021/22. Met de vier elementen Water, Vuur, Aarde en Lucht als leidraad gaan we ontdekken wat de klimaatveranderingen betekenen voor Nederland, Zwolle en onze prachtige wijk Assendorp.

Hoe serieus zijn de waarschuwingen over het stijgende water? Kunnen wij onze huizen wel compleet tochtdicht maken en helemaal isoleren? Welke grondstoffen gebruiken we voor isoleren en wat is de footprint daarvan op onze natuur?

We laten ons informeren door deskundigen, inspireren door praktische oplossingen en praten samen na over hoe we de toekomst van onze wijk vorm gaan geven. Bij elk Warmtecafé komt een Zwolse Wethouder een persoonlijke column uitspreken over het onderwerp van die avond en hebben we live muziek uit onze creatieve wijk.

8 december: Water
8 februari: Aarde
5 april: Lucht
Aanvang 19:30, locatie online of de Nieuwe Keuken, Eureka, Assendorp.

Warmtecafé 5 april: thema Lucht. Ventileren: schone lucht of schone schijn? (kijk de hele editie terug of de samenvatting)

Op 5 april ging het Warmtecafé over de luchtkwaliteit in onze wijk, straten en huizen. Hoe schoon is de Zwolse buitenlucht eigenlijk en is de binnenlucht beter? Waarom heb je ‘s nachts een verstopte neus en wat doet die zwarte schimmel met je gezondheid? Klopt het dat een woonkamer vol planten voor meer zuurstof in huis zorgt? En hoe voorkom ik dat mijn kostbare warmte verloren gaat tijdens het ventileren?

Op 5 april kwam ventilatie-expert Nicolaas van Everdingen een bijdrage leveren aan het programma. Ook was wethouder Michiel van Willigen van de partij met een persoonlijke column, en kon je luisteren naar een intermezzo van Bovenste Knoopje Open. 

Nicolaas van Everdingen is expert in integraal (ver)nieuwbouwen en oprichter van Plushuis. Met zijn bedrijf ondersteunt hij in het bouwen van comfortabele en gezonde woningen die meer energie opwekken dan gebruiken. Een belangrijk aspect hiervan is het luchtdicht maken en mechanisch ventileren van gebouwen, zonder warmte te verliezen. Ook geeft hij les in ventilatie en verwarming bij kennisinstituut KERN.

Ieder Warmtecafé komt er een Zwolse wethouder op bezoek om een persoonlijke column uit te spreken. Op 5 april was Michiel van Willigen aanwezig. Wethouder van Willigen heeft onder andere het gezondheidsbeleid in zijn portefeuille, waarbij de nadruk ligt op preventie van gezondheidsproblemen. Het binnenklimaat in huizen, scholen en bedrijven is van grote invloed op onze gezondheid. 

Warmtecafé 8 februari: thema Aarde. Aardolie of vlas, de footprint van isolatie. (kijk de hele editie terug)

Op 8 februari was het tweede warmtecafé van het seizoen, nu samen met Berkum Energie Neutraal. De groene wijk Berkum is een proeftuin voor de energietransitie en de inwoners zijn druk bezig de eerste energieneutrale wijk van Zwolle te worden.

Deze keer was het thema Aarde en hadden we het over de footprint van al die isolatiemaatregelen die we in onze huizen aanbrengen. Want het is natuurlijk prachtig dat onze huizen comfortabeler worden en onze energierekening lager, maar hoeveel energie kost het eigenlijk om glaswol te maken? Of wanneer hebben we de footprint van PUR vloerisolatie terugverdiend?

Samen met onder andere Sandra Nap praatten we over bio-based bouwen en lokale grondstoffen. Bekijk hier haar presentatie. We lieten ons inspireren door buren die met bio-based materialen aan de gang zijn gegaan en zetten de mogelijkheden én onmogelijkheden op een rijtje.

Stadsdichter Sarah Lucassen verzorgde een intermezzo met spoken word, muziek en illustraties van Carlyn Westerink.

Persoonlijke column van Zwolse Wethouder

Ook zijn we trots dat we tijdens elk warmtecafé van dit seizoen een wethouder op bezoek hebben met een persoonlijke column. Op 8 februari kwam Monique Schuttenbelt op bezoek. Met haar achtergrond in bouwkunde en passie voor duurzaamheid geeft ze haar portefeuille “energietransitie” vorm.

Warmtecafé 8 december: thema Water. Zwolle aan zee (kijk de hele editie terug of de samenvatting)

Op 8 december ging het digitale Warmtecafé over de klimaatverandering en de dreiging van de stijgende zeespiegel. Kloppen de voorspelling over Zwolle aan zee of is het maar een storm in een glas water. Moeten we Duits gaan leren of bouwen we een hoge dijk rond Zwolle.

Nadat we eerder topsprekers als Jan Rotmans, Lars Boelen en Willen-jan van de Groep in ons café hadden zijn we er ook nu weer in geslaagd om een bijzonder inspirerende spreker te boeken: Henk Ovink.

Henk Ovink is Nederlands eerste Watergezant en reist de hele wereld over om met zijn kennis mensen en overheden te helpen met maatschappelijke en natuurlijke uitdagingen. In die rol ontmoet hij ook veel leiders. Zo stond hij tijdens de ambtstermijn van Barack Obama in het Witte Huis bekend als ‘Henk the waterguy’

Henk Ovink komt uit de Achterhoek en heeft nog in Zwolle gewerkt. Zijn visie: vecht niet tegen het water, reageer niet op de ramp van gisteren. Verbind water en ruimte op een slimme manier, richt stedelijke gebieden opnieuw in. Bereid je voor op de toekomst en werk samen met iedereen. Hij brengt economen, planologen, kunstenaars, stedenbouwkundigen en filosofen samen met buurtbewoners, activisten en bestuurders.

Ook zijn we trots te mogen aankondigen dat we tijdens elk warmtecafé van dit seizoen een wethouder op bezoek zullen hebben met een persoonlijke column. 8 december as zal Ed Anker de spits afbijten over het thema water. Zwolle ligt centraal in de IJsseldelta omringd door de IJssel, het Zwarte Water en de Vecht. Die unieke ligging stelde Ed Anker voor bijzondere uitdagingen als het gaat om waterveiligheid en de bouw van nieuwe huizen. Voor Ed is deze uitdaging geen bedreiging, maar hij maakte het als kans voor de stad. Namelijk door Zwolle als koploper te positioneren in de manier waarop steden zich voorbereiden op de klimaatveranderingen

Op de hoogte blijven van de Warmtecafés? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Over Warmtecafé's seizoen 2020/21

In een serie van vijf warmtecafés hebben wij, samen met onze buren, ontdekt hoe wij onze woningen warmer, comfortabeler en energiezuiniger kunnen maken. Gasloos wonen en energie besparen krijgen landelijk steeds meer aandacht. Met deze warmtecafés gingen we in Assendorp inspiratie opdoen en kennis delen over de warmtetransitie.

Inspiratie opdoen en kennis delen in Assendorp

We lieten ons inspireren door praktische, werkende oplossingen uit onze buurt en de rest van Nederland. Ook nodigende we deskundigen uit om samen onze toekomst in de wijk vorm te geven. Het zijn gezellige en inhoudelijke ontmoetingen geweest waar we nieuwe buren leerde kennen, nieuwe kennis opdeden over huis en wijk. En tips kregen om praktisch aan de slag te gaan.

Bij elk warmtecafé sprak een raadslid uit Assendorp een persoonlijke klimaatcolumn uit. Eildert Noorda en Sylvana Rikkert van GroenLinks, Patty Wolthof van PvdA en Mark Oldengarm van D66 werken hieraan mee.

Lees de column van Eildert Noorda van GroenLinks Zwolle

Agenda:

Mogelijke andere onderwerpen: de nieuwe commons; besparen als de nieuwe gadget; warmtewachters en collectieve warmtedata. Heb jij suggesties voor een onderwerp? Laat het ons weten!

Warmtecafé 19 januari: Over techniek, warmtepomp of waterstof? (Kijk deze editie terug!)

Nadat we in eerdere edities van ons Warmtecafé gesproken hebben over koeling, een plan maken voor het isoleren van onze huizenOen hoe de energietransitie er precies uitziet, gaan we het nu hebben over de techniek.

De gemeente Zwolle heeft, in de transitievisie, voor onze oude wijk een hybride oplossing met duurzaam gas (groengas) als beste alternatief aangewezen. En gezegd dat het nog even duurt voordat we aan de beurt zijn. Maar wat betekend dat nou voor onze huizen? Moeten we wel of niet isoleren? en wat is een hybride systeem eigenlijk? Krijgen we dan waterstof? En betekent dit ook dat andere oplossingen niet mogelijk zijn?

Onze gastspreker Jan-Willem van de Groep zit bovenop de innovaties als het gaat om warmte renovaties van oudere woningen. Als bedenker van onder andere Stroomversnelling werkt hij nauw samen met overheden, ontwikkelaars  en de bouwsector om de energietransitie in de praktijk vorm te geven.

Samen met Jan-Willem ontdekken we hoe we onze huizen warm gaan krijgen zonder aardgas. We bespreken verschillende technieken en hoe die passen in onze huizen en binnen de klimaatdoelstellingen van de transitie. We laten ons inspireren door verschillende voorbeelden uit de praktijk en krijgen zo een beter beeld van de mogelijkheden, ook wat nu al zou kunnen.

Bekijk hier de presentatie van Jan Willem over alternatieve warmte

Warmtecafé 3 november: Energietransitie van Parijs naar Assendorp (Kijk deze editie terug!)

Onze gast is niemand minder dan Jan Rotmans. De hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid spreekt over de energietransitie, met als thema: van Parijs naar Assendorp. Hij legt de verbinding tussen de wereldwijde doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en het belang van de energiebesparende maatregelen die bewoners zelf nemen in hun huizen in Assendorp.

Naast Jan Rotmans komt een projectleider van de gemeente Zwolle vertellen over de kersverse Transitievisie Warmte. Welke plannen zijn er voor Assendorp om de huizen duurzaam te verwarmen als ze van het aardgas afgaan? Verder maakt de Zwolse Esther Groenenberg tussen de gesprekken door muziek en spreekt Sylvana Rikkert, fractievoorzitter van GroenLinks Zwolle, haar persoonlijke klimaatcolumn uit. Natuurlijk kunnen ‘cafébezoekers’ ook met elkaar in gesprek.

Lees meer over Jan Rotmans

Warmtecafé 8 september 2020: Maak je eigen plan voor je huis (Kijk deze editie terug!)

Tijdens het tweede warmtecafé van 50 Tinten Groen Assendorp Zwolle op 8 september, gaan we samen op zoek naar een praktische manier om onze oude huizen geschikt te maken voor de transitie.

We praten met duurzame energieadviseur (ook wel huisdokter genoemd) Lars Boelen over zijn 80-60-40 plan: een praktische aanpak waarmee je stap voor stap een transitie plan voor je eigen huis maakt. Want het beste plan maak je zelf. Wat zijn onze wensen als het gaat om comfort, wat is ons budget en onze ambitie? Hoe maken we een nul-meting van ons huis als goede basis voor een solide plan van aanpak? En welke stappen zijn eigenlijk het meest logisch? Gaan we eerst isoleren of kierendichten? Plaatsen we meteen een warmtepomp of kunnen we met onze oude cv-ketel eerst proefdraaien op lage temperatuur?

Tot slot laten we je kennis maken met het Hoomdossier. Een handige digitale tool waarmee je het regulieronderhoud én de transitie goed kunt plannen en budgetteren.

Warmtecafé over koelte: 7 juli 2020 (Kijk deze editie terug!)

Tijdens het eerste Warmtecafé ontdekken we hoe we onze huizen en straten in de zomer koel kunnen houden. Want Assendorp is in de zomer een hitte-eiland. Wat is hittestress eigenlijk en waarom heeft Assendorp daar zoveel last van? 

Samen met een panel bespreken we praktische oplossingen en kijken naar voorbeelden uit de praktijk. Zo helpt isoleren ook om warmte buiten te houden. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om Assendorp koel te houden. Samen maken we plannen voor onze eigen huizen.

Lees het verslag van deze avond.


Volg ons


Blijf op de hoogte en praat mee.


Image Image Image Image
Image

Heeft jouw straat een straatambassadeur?


Het hart van onze beweging zijn de straatambassadeurs. Veel straten hebben een eigen contactpersoon. Heeft jouw straat ook een straatambassadeur?

Image