Straatambassadeurs


Wat?

50 tinten groen Assendorp werkt met Straatambassadeurs. Zij houden de vinger aan de straat-pols en functioneren als het aanspreekpunt van de straat. Ook introduceren ze nieuwe acties en helpen bij de coördinatie van activiteiten. Medio 2020 staat de teller op 35 straatambassadeurs met gemiddeld 50 huizen per straat. Zij bedienen dus 1750 huishoudens. 

Waarom?

Het project 50 tinten groen is ontstaan vanuit actieve bewoners uit onder andere de Seringenstraat, Eendrachtstraat en Sallandstraat. Deze mensen wisten hun buren te mobiliseren om geveltuintjes aan te leggen en in de zomer een leefstraat te worden. Zij waren de eerste straatambassadeurs. Vervolgens hebben we via verschillende actieve bewoners in de wijk de uitnodiging voor de zonnepanelenactie verspreid. Dit werkte goed omdat de informatie en uitnodigingen van bekende mensen komt. De drempel om mee te doen wordt zo laag en het vertrouwen in de wijk groeit. Sindsdien werken we met straatambassadeurs om contact te houden en acties te organiseren. De straatambassadeurs komen een paar keer per jaar bij elkaar om over hun activiteiten te vertellen, tips en hulp te krijgen, hun wensen in te brengen en nieuwe ideeën op te doen. Ze helpen zo mee om het project vorm te geven. In 3 jaar is het aantal straatambassadeurs van 3 naar 35 gegroeid. De straatambassadeurs zijn het hart van 50 tinten groen Assendorp.

Ook meedoen?

Niet alle straten hebben een ambassadeur, dus wees welkom! Wat je nodig hebt is een passie voor groen en verduurzaming, goed contact met je buren en een portie humor en geduld. Als ambassadeur deel je informatie over onze acties. Als je zin hebt kun je buurtactiviteiten organiseren, bijvoorbeeld geveltuintjes, regentonnen of een warme burendag om simpel te besparen. Het belangrijkste is dat je de verbinder in de straat bent. Je kunt zelf bepalen wat je verder nog wilt doen.

Tips & tricks?

  • Veel ambassadeurs maken gebruik van een straatapp, een handig middel om contact in de straat te maken en houden. Als jouw straat deze app nog niet heeft, kun je een actie of gezamenlijke BBQ gebruiken om deze app op te starten.
  • Als je iets wilt organiseren, begin dan met een laagdrempelige activiteit die de buurt bij elkaar brengt. 
  • Het proces (ontmoeting) is net zo belangrijk als het resultaat
  • Laat mensen meedenken en benut de aanwezige man/vrouwkracht
  • Vier de successen

Subsidie?

Straatambassadeurs werken op vrijwillige basis. Het project 50 tinten groen stelt soms materiaal ter beschikking, bijvoorbeeld CV inregelkits of materiala om simpel te besparen zoals tochtstrips en radiatorfolie. Als ambassadeurs kun je subsidie aanvragen voor activiteiten, bijvoorbeeld bij het Oranje Fonds voor NLDoet en Burendag. Ook de gemeente Zwolle heeft verschillende potjes voor buurtinitiatieven. Als je behoefte hebt aan subsidie voor materiaal of onkosten en je komt er zelf niet uit, laat het ons weten.

Links

Meer weten?

Neem contact op met Kirsten Notten
Email: welkom@50tintengroenassendorp.nl
Mobiel: 06-24988059