Straatambassadeurs


Straatambassadeurs zijn het hart van onze beweging. Veel straten hebben een eigen contactpersoon. Heeft jouw straat ook een straatambassadeur? Bekijk de kaart onderaan deze pagina.

Straatambassadeurs houden de vinger aan de straat-pols en functioneren als het aanspreekpunt van hun straat. Ook introduceren ze nieuwe 50 tinten groen acties en helpen bij de coördinatie van activiteiten. Medio 2020 staat de teller op 35 straatambassadeurs met gemiddeld 50 huizen per straat. Zij bedienen dus 1750 huishoudens. 

Waarom?

Het project 50 tinten groen is ontstaan vanuit actieve,  “groene” bewoners uit onder andere de Seringenstraat, Eendrachtstraat en Sallandstraat. Deze mensen wisten hun buren te mobiliseren om geveltuintjes aan te leggen en in de zomer een leefstraat te worden. Zij waren de eerste straatambassadeurs. Vervolgens hebben we via meer actieve bewoners in de wijk een zonnepanelen actie opgezet. Dit werkte goed omdat de informatie en uitnodigingen van bekende mensen kwam. De drempel om mee te doen wordt zo laag en het vertrouwen in de wijk groeit. Sindsdien werken we met straatambassadeurs om contact te houden in onze geliefde buurt en acties te organiseren.

Doe ook mee!

Niet alle straten hebben een ambassadeur, dus doe ook mee, want samen zorgen wij voor een leefbaardere buurt! Wat je nodig hebt, is een passie voor groen en verduurzaming, goed contact met je buren en een portie humor en geduld. Als ambassadeur deel je informatie over onze acties. In 3 jaar is het aantal straatambassadeurs van 3 naar 35 gegroeid. De straatambassadeurs zijn het hart van 50 tinten groen Assendorp. Doe mee en meld je bij ons aan via: welkom@50tintengroenassendorp.nl

Hoeveel tijd kost dit?

De straatambassadeurs komen maximaal 2 keer per jaar bij elkaar om over hun activiteiten te vertellen, tips en hulp te krijgen, hun wensen in te brengen en nieuwe ideeën op te doen. Als je het leuk vindt, kun je buurtactiviteiten organiseren, door bijvoorbeeld geveltuintjes aan te leggen, regentonnen te plaatsen of een warme burendag om simpel te besparen te organiseren. Het belangrijkste voor ons is dat je onze contactpersoon voor jouw straat bent. Niets is verplicht. Je kunt zelf bepalen wat je verder nog wilt doen voor een leefbaardere buurt. Naast de tijd die je zelf wilt geven, vragen wij gemiddeld 15 minuten van jouw tijd per maand. 

Tips & tricks

  • Veel ambassadeurs maken gebruik van een straatapp, een handig middel om contact in de straat te maken en houden. Als jouw straat deze app nog niet heeft, kun je een actie of gezamenlijke BBQ gebruiken om deze appgroep op te starten.
  • Als je iets wilt organiseren, begin dan met een laagdrempelige activiteit die de buurt bij elkaar brengt. 
  • Het proces (ontmoeting) is net zo belangrijk als het resultaat
  • Bevraag je mede-ambassadeurs 
  • Laat mensen meedenken en benut de aanwezige man/vrouwkracht
  • Vier de successen

Subsidie?

Straatambassadeurs werken op vrijwillige basis. Het project 50 tinten groen stelt soms materiaal ter beschikking, bijvoorbeeld CV inregelkits of materiaal om simpel te besparen zoals tochtstrips en radiatorfolie. Als ambassadeurs kun je subsidie aanvragen voor activiteiten, bijvoorbeeld bij het Oranje Fonds voor NLDoet en Burendag. Ook de gemeente Zwolle heeft verschillende potjes voor buurtinitiatieven. Als je behoefte hebt aan subsidie voor materiaal of onkosten en je komt er zelf niet uit, laat het ons weten.

Links

Meer weten?

Neem contact op met 50 tinten groen
welkom@50tintengroenassendorp.nl

 

 

Deze straten hebben een straatambassadeurVolg ons


Blijf op de hoogte en praat mee.


Image Image Image Image
Image

Heeft jouw straat een straatambassadeur?


Het hart van onze beweging zijn de straatambassadeurs. Veel straten hebben een eigen contactpersoon. Heeft jouw straat ook een straatambassadeur?

Image