Project Warmtewachters | Onderzoek om slim energie te besparen











Onderzoek om slim energie te besparen

50 tinten groen Assendorp doet mee aan onderzoek dat het makkelijker maakt om de woning duurzamer te verwarmen. Met het project genaamd ‘Twomes’ wil Hogeschool Windesheim door middel van data-analyse het makkelijker maken om energie te besparen. Het is een innovatief onderzoek, uitgevoerd door ervaren onderzoekers. Om mee te werken aan dat onderzoek, zoeken wij Warmtewachters.

Energie besparen, waar begin je?

Misschien herken je het wel: je wilt je huis omschakelen naar een duurzamere warmtevoorziening. Maar waar begin je? Bij isoleren of kieren dichten, een warmtepomp of nog anders? Hoe bepaal je welke stappen nodig zijn? Elke woning en elk huishouden is anders, zeker in een oude wijk als Assendorp. Vooral bij oudere woningen is het lastig om te bepalen welke maatregelen het meest effectief zijn. Maar juist in oudere woningen levert energiebesparing veel op. Herkenbaar?

In dit project wordt onderzocht of een eerste inventarisatie per woning ook op basis van data met digitale hulpmiddelen kan. Steeds meer woningen hebben namelijk een slimme meter, slimme thermostaat of cv-ketel verbonden met het internet. Door de data van deze apparaten uit te lezen, verwachten de onderzoekers dat het eenvoudiger wordt om te achterhalen welke stappen het slimst zijn om energie te besparen, zodat niet elke woning apart onderzocht hoeft te worden.

Het doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om data te verzamelen die een basis leggen voor adviesmodules en screeningtools. Met die tools worden huishoudens op weg geholpen om slimme keuzes te maken om energie te besparen. Dankzij de tools is dan niet meer nodig om van elke woning opnieuw details over de dikte van muurisolatie of het type glas te achterhalen.

Vragen die bewoners in de toekomst met deze tools kunnen beantwoorden zijn: 'Wat kunnen we besparen met isolatie en het dichten van kieren van onze woning?', 'Wat kunnen we besparen met betere instellingen van onze verwarming?' en 'Wordt ons huis wel warm als we overstappen op een (hybride) warmtepomp?'

Warmtewachter worden

Als Assendorper kun je meewerken aan dit onderzoek door Warmtewachter te worden. De onderzoekers gaan bij Warmtewachters de data van slimme apparaten aflezen. Met enkele weken data verwachten de onderzoekers belangrijke parameters (waarden) van een woning, installatie, instellingen en de comfortbehoefte van een huishouden te kunnen leren. Meedoen aan dit onderzoek en Warmtewachter worden? Kijk hier voor meer informatie, de voorwaarden en hoe je je opgeeft.

Een deel van het onderzoek is al afgerond. Er zijn in 2020 een aantal bewoners geïnterviewd over hun ervaringen met verduurzamen. De uitkomsten van dat onderzoek lees je hier.

Waarom doen wij mee aan dit onderzoek?

We kunnen ons goed vinden in de doelstellingen van ‘Twomes’. Zoals Henri ter Hofte, projectleider van het onderzoek zegt: ”Het doel van het internationale Parijs-akkoord en het Nederlandse Klimaatakkoord is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

De verwarming van alle bestaande woningen in Nederland moet daarvoor op de schop. Dat betekent niet dat iedereen direct de cv-ketel van de muur moet trekken, maar het is nu hoog tijd om echt serieus aan de slag te gaan en plannen te maken om tijdig, op slimme momenten, slimme stappen te zetten in bestaande woningen”. Omdat 50 tinten groen Assendorp ook als doelstelling heeft om huizen te verduurzamen, werken we graag mee aan dit onderzoek.

Samenwerking

Het project en onderzoek wordt uitgevoerd door het lectoraat Energietransitie van Windesheim. Zij werkt samen met partners BDR Thermea Group, Enpuls, Breman Installatiegroep, Witteveen+Bos, Gemeente Zwolle, Centre of Expertise Tech For Future en 50 tinten groen Assendorp.

Meedoen?

Wil je je opgeven als Warmtewachter? Lees hier meer en meld je aan!