Project Twomes | Onderzoek om slim energie te besparen50 tinten groen Assendorp doet mee aan onderzoek dat het makkelijker maakt om de woning duurzamer te verwarmen. Met het project genaamd ‘Twomes’ wil Hogeschool Windesheim door middel van data-analyse het makkelijker maken om energie te besparen. Doe je ook mee? Op die manier kunnen we samen de warmtetransitie versnellen.

Energie besparen, waar begin je?

Misschien herken je het wel: je wilt je huis omschakelen naar een duurzamere warmtevoorziening. Maar waar begin je? Bij isoleren of kieren dichten of nog anders? Hoe bepaal je welke stappen nodig zijn? Elke woning en elk huishouden is anders, zeker in een oude wijk als Assendorp.

In het project ‘Twomes’ wordt onderzocht of zo'n eerste inventarisatie per woning ook op basis van data met digitale hulpmiddelen kan. Steeds meer woningen hebben namelijk een slimme meter, slimme thermostaat of cv-ketel verbonden met het internet. Door de data van deze apparaten uit te lezen, verwachten de onderzoekers dat het eenvoudiger wordt om te achterhalen welke stappen het slimst zijn om energie te besparen.

Vragen beantwoorden met data

Als Assendorper word je binnenkort benaderd of je mee wilt doen aan dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd door onderzoekers van Windesheim. Tijdens het onderzoek wordt de data van je slimme apparaten afgelezen. Met enkele weken data verwachten de studenten belangrijke parameters (waarden) van een woning, installatie, instellingen en de comfortbehoefte van een huishouden te kunnen leren. Dat legt de basis voor adviesmodules en screeningtools waarmee huishoudens op weg worden geholpen.

Dankzij de tools is dan niet meer nodig om verdere details over de dikte van je muurisolatie of het type glas te achterhalen. Vragen die bewoners met deze tools kunnen beantwoorden zijn: 'Wat kunnen we besparen met isolatie en het dichten van kieren van onze woning?', 'Wat kunnen we besparen met betere instellingen van onze verwarming?' en 'Wordt ons huis wel warm als we overstappen op een (hybride) warmtepomp?'

Waarom dit onderzoek?

We kunnen ons goed vinden in de doelstellingen van ‘Twomes’. Zoals Henri ter Hofte, projectleider van ‘Twomes’ zegt: ”Het doel van het internationale Parijs-akkoord en het Nederlandse Klimaatakkoord is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De verwarming van alle bestaande woningen in Nederland moet daarvoor op de schop. Dat betekent niet dat iedereen direct de cv-ketel van de muur moet trekken, maar het is nu hoog tijd om echt serieus aan de slag te gaan en plannen te maken om tijdig, op slimme momenten, slimme stappen te zetten in bestaande woningen”. Omdat 50 tinten groen Assendorp ook als doelstelling heeft om huizen te verduurzamen, werken we graag mee aan dit onderzoek.

Samenwerking

Het project en onderzoek ‘Twomes’ wordt uitgevoerd door het lectoraat Energietransitie van Windesheim. Zij werkt samen met partners BDR Thermea Group, Enpuls, Breman Installatiegroep, Witteveen+Bos, Denk aan morgen, Gemeente Zwolle, Centre of Expertise Tech For Future en 50 tinten groen Assendorp.

Meedoen?

50 tinten groen Assendorp wil bijdragen aan ‘Twomes’ door bewoners van Assendorp te vragen om mee te werken aan het onderzoek. Hoe het precies in zijn werk gaat laten we binnenkort weten. Wil je je nu al opgeven of heb je interesse? Stuur ons een mailtje (welkom@50tintengroenassendorp.nl), dan houden we jou als eerste op de hoogte.